Ministar unutrašnjih poslova RH priznao:  Migrante su u fantomkama tukli policajci

Ministar unutrašnjih poslova RH priznao: Migrante su u fantomkama tukli policajci

Ministar unutrašnjih poslova RH Davor Božinović dao je izjavu u Bruxellesu. 

Potvrdio je da su muškarci koji su na granici u fantomkama tukli migrante hrvatski policajci.

“Ne samo vlada, nego glavni ravnatelj je, čim je vidio dio tih snimaka, poslao stručni tim koji je vrlo intenzivno radio. Koliko mi je poznato, utvrdili su da se radilo o policijskim službenicima”, rekao je Božinović.

Kazao je da bi se o svemu trebalo uskoro detaljnije oglasiti Ravnateljstvo policije.

“To je sigurno neki individualni prekršaj nekolicine policijskih službenika”, rekao je. 

“Ako bi se u zakonitom postupku dokazalo ovo o čemu govorimo, to je u svakom slučaju neprihvatljivo ponašanje, ali ga ne bih vezao isključivo uz suzbijanje ilegalnih migracija. To je neprihvatljivo ponašanje policijskog službenika u bilo kojoj situaciji, bilo na stadionu ili nekoj drugoj intervenciji”, tvrdi Božinović.

Nastavlja da se svakoj policiji na svijetu može dogoditi da neko prekorači ovlasti. “Ako se to dogodi i ovdje, onda će uslijediti sankcije.”

O ilegalnim migracijama je rekao kako se ni jedna država članica EU ne može sama nositi s tim.

Mnogi dokazi da su na snimkama policajci

Podsjetimo, niz svjetskih medija objavio je snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne koje jako sliče dijelu uniforme te postrojbe, piše Index.

 Na sebi nemaju nikakve oznake, a za pasom nose identične pištolje kakve koristi hrvatska policija, one koje izrađuje karlovački HS produkt. 

Snimci su nastali u međunarodnoj novinarskoj istrazi krajem juna. 

U prilog tome da se radi o pripadnicima policije govori i nekoliko izvora koje je tokom svog istraživanja kontaktirala mreža više evropskih medija koji su učestvovali u istraživanju pod vodstvom nizozemskog Lighthouse Reportsa.

Previous PCR biznis: Testove od 0,44 dolara Institut RS za javno zdravstvo nabavljao za 30 do 80 maraka
Next Visoka pobjeda bosanskih juniora u Srbiji

You might also like

NAŠI DANI

Opozicija u manjem entitetu: SNSD ne ruši BiH nego RS

Da bi danas neko podržao Dodika i njegov SNSD u svojim suludim i šizofrenim namjerama po pitanju njihovog projekta nezavisnosti RS u okvirima Dejtonskog sporazuma, morao bi biti politički diletant,

NAŠI DANI

Koliko su pravno utemeljene optužbe zbog zastave s ljiljanima

Policija u Vukosavlju prekršajno je prije dva dana kaznila osobu  koja se fotografirala sa zastavom RBiH. Nešto ranije i Emir Barina novčano je kažnjen što se na području bosanskohercegovačkog entiteta

NAŠI DANI

Poruke iz UK parlamenta: Ne možemo sramno nedjelovati kao što je bilo prije 26 godina

U Domu lordova UK (Gornji dom parlamenta UK), govorilo se o našoj državi… Lord Bourne: “Suočavamo se s ozbiljnom prijetnjom sprskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji pokušava da napravi