Ministar unutrašnjih poslova RH priznao:  Migrante su u fantomkama tukli policajci

Ministar unutrašnjih poslova RH priznao: Migrante su u fantomkama tukli policajci

Ministar unutrašnjih poslova RH Davor Božinović dao je izjavu u Bruxellesu. 

Potvrdio je da su muškarci koji su na granici u fantomkama tukli migrante hrvatski policajci.

“Ne samo vlada, nego glavni ravnatelj je, čim je vidio dio tih snimaka, poslao stručni tim koji je vrlo intenzivno radio. Koliko mi je poznato, utvrdili su da se radilo o policijskim službenicima”, rekao je Božinović.

Kazao je da bi se o svemu trebalo uskoro detaljnije oglasiti Ravnateljstvo policije.

“To je sigurno neki individualni prekršaj nekolicine policijskih službenika”, rekao je. 

“Ako bi se u zakonitom postupku dokazalo ovo o čemu govorimo, to je u svakom slučaju neprihvatljivo ponašanje, ali ga ne bih vezao isključivo uz suzbijanje ilegalnih migracija. To je neprihvatljivo ponašanje policijskog službenika u bilo kojoj situaciji, bilo na stadionu ili nekoj drugoj intervenciji”, tvrdi Božinović.

Nastavlja da se svakoj policiji na svijetu može dogoditi da neko prekorači ovlasti. “Ako se to dogodi i ovdje, onda će uslijediti sankcije.”

O ilegalnim migracijama je rekao kako se ni jedna država članica EU ne može sama nositi s tim.

Mnogi dokazi da su na snimkama policajci

Podsjetimo, niz svjetskih medija objavio je snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne koje jako sliče dijelu uniforme te postrojbe, piše Index.

 Na sebi nemaju nikakve oznake, a za pasom nose identične pištolje kakve koristi hrvatska policija, one koje izrađuje karlovački HS produkt. 

Snimci su nastali u međunarodnoj novinarskoj istrazi krajem juna. 

U prilog tome da se radi o pripadnicima policije govori i nekoliko izvora koje je tokom svog istraživanja kontaktirala mreža više evropskih medija koji su učestvovali u istraživanju pod vodstvom nizozemskog Lighthouse Reportsa.

Previous PCR biznis: Testove od 0,44 dolara Institut RS za javno zdravstvo nabavljao za 30 do 80 maraka
Next Visoka pobjeda bosanskih juniora u Srbiji

You might also like

NAŠI DANI

Ambasadorica Austrije u našoj zemlji uručila donaciju od 500.000 vakcina

Primopredaja donacije Republike Austrije Bosni i Hercegovini u vidu 500.000 AstraZeneca vakcina protiv COVID-19 obavljena je danas u Sarajevu. Dušan Kojić, koji se obratio uime Vijeća ministara BiH, odnosno Ministarstva

NAŠI DANI

24 godine od zločina na jami Paklenik kod Rogatice (Video)

U junu 1992. godine srpske snage zarobile su 73 Bošnjaka sa područja općina Višegrad i Rogatica, nakon čega su ih dovezli do jame Paklenik i ubili. Najstarija žrtva bio je

NAŠI DANI

Udruženje ”Djeca – stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda na međunarodni kongres djeteta

  Udruženje ”Djeca – stubovi svijeta“ pozvalo premijerku Novog Zelanda Jacindu Ardern i tinejdžere iz te zemlje da prisustvuju 5. Međunarodnom kongresu djeteta koji će u Sarajevu biti održan od