Ministar vanjskih poslova: Španija će priznati državu Palestinu prije jula

Ministar vanjskih poslova: Španija će priznati državu Palestinu prije jula

Ministar vanjskih poslova Španije Jose Manuel Albares ponovio je volju svoje zemlje da prizna državu Palestinu prije jula ove godine, prenosi Anadolu.

“Španija planira da prizna Palestinu kao suverenu državu, kao što je predsjednik vlade ranije spomenuo, prije jula”, rekao je Albares.

Ministar vanjskih poslova je za državni radio RNE rekao da španski premijer Pedro Sanchez “ima veoma čvrstu volju za to”.

“Razgovaramo s našim evropskim partnerima kao i s arapskim”, rekao je Albares, ponovivši da je premijer Sanchez to “veoma jasno rekao.”

Dodao je da Španija “razmjenjuje mišljenja o najboljem vremenu” za priznavanje Palestine s drugim globalnim akterima kako bi uspostavila “realističnu i održivu” palestinsku državu i osigurala mir na Bliskom istoku.

Albares je predložio da se nakon uklanjanja oružja iz Gaze i Bliskog istoka uspostavi palestinska nacionalna vlast koja će “pružati osnovne usluge” i “teritorijalni kontinuitet”.

Ova vlast bi, prema njegovim riječima, trebala imati vezu “s koridorom” i “imati pristup morskoj luci u Gazi” s glavnim gradom Istočnim Jerusalemom.

“Svi znamo formulu. Sada nam je potrebna politička volja da to sprovedemo u praksu. Razgovarao sam s novim palestinskim premijerom i ministrom vanjskih poslova Mohammadom Mustafom. Prenio sam mu čvrstu opredijeljenost Španije za prekid vatre u Gazi, nesmetan ulazak humanitarne pomoći i priznavanje palestinske države. Španija radi za mir”, objavio je Albares kasnije na platformi X.

Izvor: Agencije

Previous Lijepi prizori iz Srebrenice: Organiziran iftar za oko stotinu djece
Next Bosanska zajednica u Kataru obezbjedila iftarske obroke za preko 1.100 radnika

You might also like

NAŠI DANI

Vučić u Mostaru pokušao negirati umiješanost Srbije u genocid. Kaže da ne razumije zašto druge zemlje hoće da se usvoji Rezolucija o Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ne razumije zašto zemlje kao što su Njemačka i SAD hoće da se usvojili Rezolucija o Srebrenici u UN, jer to, kako

NAŠI DANI

Sutra protest ispred OHR-a: Povlačenje ili smjena Schmidta!

Jedan Bošnjak u Federaciji vrijedi, u prosjeku, četiri puta manje od jednog Hrvata. Ili čak više od deset puta manje od Srbina. U RS-u se za ključne pozicije bira po

NAŠI DANI

‘Mi ćemo morati zauzeti potpuno novi stav kada govorimo o koaliciji sa SNSD-om sve dok se gospodin Dodik bude ovako odnosio…’

„Republika srpska već u junu mora vratiti preko 300 miliona duga prema Bečkoj berzi, a do kraja godine taj iznos je veći od milijardu konvertibilnih maraka. Svjedoci smo bjesomučne potrage