Ministrica vanjskih poslova u posjeti Kraljevini Belgiji

Ministrica vanjskih poslova u posjeti Kraljevini Belgiji

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se danas u Briselu sa Sophie Wilems, zamjenicom premijera i ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije.

Službeni bilateralni susret održan je u palači Egmont na najvišem nivou.

Konstatirano je da Bosna i Hercegovina i Belgija mogu i trebaju značajno osnažiti i unaprijediti odnose.Razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj državi, te regiji zapadnog Balkana. Kraljevina Belgija je izrazila podršku teritorijalnom integritetu i suverenosti BiH te reformskim naporima na putu ka Evropskoj uniji.

Ministrica Wilems je ocijenila neprihvatljivim donesene zaključke u Narodnoj skupštini RS te istakla kako Kraljevina Belgija snažno podržava ulogu visokog predstavnika Christiana Schmidta.Ministrica Turković je tokom sastanka izrazila zabrinutost zbog blokade rada institucija BiH te zastoja reformskih procesa, naglašavajući da je politička kriza sve više prerasla u sigurnosnu te da će biti potrebni koordinirani napori da se BiH vrati na evropske tračnice.

Također, ministrica Turković je zahvalila ministrici Wilems na tome što je Kraljevina Belgija zakonski priznala genocid u Srebrenici, te zakonski zabranila negiranje holokausta, genocida u Srebrenici i genocida u Ruandi, te joj poklonila “Cvijet Srebrenice”.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji Ivana Robović.

Previous Ruff Cycles otvara novi pogon u Travniku, povećava proizvodnju i najavljuje nove eBike modele
Next Počelo obilježavanje 45. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”

You might also like

NAŠI DANI

Kako se historija i kultura Gaze brišu izraelskim ratom

Detaljno: Crkve iz vizantijskog doba su uništene, džamije iz 7. vijeka bombardovane, umjetnici, pisci i muzičari ubijeni. Hoće li kulturna baština Gaze preživjeti rat? Krajem novembra, intenzivno izraelsko granatiranje uništilo

NAŠI DANI

Sandžak: Novi Pazar obilježio 577 godina postojanja

  Nizom manifestacija, Novi Pazar je danas obilježio 20. april, Dan grada i 557. godišnjicu postojanja. Nakom takmičenja atletičara, svečane sjednice Skupštine grada, završne manifestacije projekta “Preuzmi inicijativu”, gradonačelnik Novog

NAŠI DANI

Grad Sarajevo obnavlja most ‘Drvenija’

Drvenija most je jedan od najprometnijih pješačkih mostova preko Miljacke ima poseban historijski značaj za Sarajevo i za Sarajlije. Drvenija je orjentir, mjesto susreta, ali i neizostavni dio naše baštine.