Ministrica vanjskih poslova u posjeti Kraljevini Belgiji

Ministrica vanjskih poslova u posjeti Kraljevini Belgiji

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se danas u Briselu sa Sophie Wilems, zamjenicom premijera i ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije.

Službeni bilateralni susret održan je u palači Egmont na najvišem nivou.

Konstatirano je da Bosna i Hercegovina i Belgija mogu i trebaju značajno osnažiti i unaprijediti odnose.Razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj državi, te regiji zapadnog Balkana. Kraljevina Belgija je izrazila podršku teritorijalnom integritetu i suverenosti BiH te reformskim naporima na putu ka Evropskoj uniji.

Ministrica Wilems je ocijenila neprihvatljivim donesene zaključke u Narodnoj skupštini RS te istakla kako Kraljevina Belgija snažno podržava ulogu visokog predstavnika Christiana Schmidta.Ministrica Turković je tokom sastanka izrazila zabrinutost zbog blokade rada institucija BiH te zastoja reformskih procesa, naglašavajući da je politička kriza sve više prerasla u sigurnosnu te da će biti potrebni koordinirani napori da se BiH vrati na evropske tračnice.

Također, ministrica Turković je zahvalila ministrici Wilems na tome što je Kraljevina Belgija zakonski priznala genocid u Srebrenici, te zakonski zabranila negiranje holokausta, genocida u Srebrenici i genocida u Ruandi, te joj poklonila “Cvijet Srebrenice”.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji Ivana Robović.

Previous Ruff Cycles otvara novi pogon u Travniku, povećava proizvodnju i najavljuje nove eBike modele
Next Počelo obilježavanje 45. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”

You might also like

NAŠI DANI

Srebrenica: Klanjana dženaza Hatidži Mehmedović

  Nakon komemoracije, ispred Čaršijske džamije u Srebrenici klanjana je dženaza Hatidži Mehmedović, koju je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Prije klanjanja dženaze, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica

NAŠI DANI

Izetbegović: “BiH će predstavljati institucije, a ne predstavnici stranaka ili naroda”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je nakon današnje sjednice Kolegija te stranke da ne postoji dogovor o održavanju sastanka lidera tri naroda u Bosni i Hercegovini sa