Ministrica vanjskih poslova založila se da Austrija prizna našu nacionalnu manjinu

Ministrica vanjskih poslova založila se da Austrija prizna našu nacionalnu manjinu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila je 12. mart 2020. godine u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Austrije u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann sa kojom je razgovarala o razvoju bilateralne saradnje Bosne i Hercegovine i Austrije, austrijskoj podršci procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i nastavku austrijskih investicija.

Dr Turković je istaknula da dvije države imaju tradicionalno vrlo dobre odnose na svim nivoima koji nisu opterećeni otvorenim pitanjima, te da je u predstojećem razdoblju potrebno raditi na jačanju ekonomske saradnje i veza. Od velikog značaja za ekonomiju Bosne i Hercegovine su austrijska ulaganja budući da je Austrija najveći investitor u BiH i značajan vanjskotrgovinski partner. Također je zahvalila za dugoročnu ulogu Austrije kao jednog do ključnih zagovarača pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Zamolila je da Austrija razmotri mogućnost da bosanskohercegovačkim iseljenicima u Austriji, kojih je oko 200 hiljada, omogući stjecanje statusa nacionalne manjine.

Ambasadorica Hartmann je istaknula da Austrija kao članica EU i kao gotovo neposredni susjed regije Zapadnog Balkana iskreno zagovara i podržava proces integracije BiH, kao i cijele regije u Evropsku uniju, te nastoji doprinijeti gdje god je to moguće, kako bi BiH ostvarila što konkretniji napredak u ovom procesu.

Sagovornice su razmijenile informacije o statusu objekata koje jedna država koristi u drugoj za diplomatsko-konzularne svrhe i razgovarale o načinima i mogućnostima za pružanje međusobne pomoći u procesima koji su u toku nad navedenim nekretninama.

Ministrica Turković je informirala austrijsku ambasadoricu o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima sa susjedima, te je razgovarano o međusobnim podrškama u kandidaturama u međunarodnim organizacijama i tijelima.

Previous Leila Šeta: Uspjeti u Bosni je lakše, vani ste uvijek stranac
Next Zenički studenti prava osvojili prva tri mjesta na međunarodnom takmičenju u Dubrovniku

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Otvoren Memorijalni centar Kapija u Tuzli: Čuvar dokaza o zločinu koji su zločinci počinili na Kapiji

Memorijalni centar Kapija otvoren je danas u Tuzli i od sutra će otvoriti svoja vrata za sve posjetioce koji žele pogledati postavku Senada Begovića koja govori o masakru nad civilima

NAŠI DANI

O hapšenju generala Dudakovića: ‘Nepotrebna predstava za nemoguću optužnicu’

  Gosti večerašnjeg Dnevnika TV1 Mirsad Tokača, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina i Damir Arnaut, zastupnik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH komentarisali su hapšenje generala Atifa Dudakoviča, bivšeg

NAŠI DANI

Fojnica: Pronašli 10 hiljada maraka pa ih vratili turistima

Fahrudin Pezić i Amel Merdžanić tokom radnog vremena, obilazeći šume iznad Fojnice, pronašli su 10.000 maraka te dokumente državljana Kuvajta, a zatim su pronašli vlasnike i vratili im i novac