Mirela Delibegović, prva iz Bosne u prestižnoj škotskoj naučnoj organizaciji – Kraljevskom društvu Edinburgha

Mirela Delibegović, prva iz Bosne u prestižnoj škotskoj naučnoj organizaciji – Kraljevskom društvu Edinburgha

Profesorica Mirela Delibegović izabrana je u prestižnu naučenu škotsku organizaciju The Royal Society of Edinburgh (RSE).

Profesorica Delibegović je vodeći svjetski naučnik u oblasti dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, o čemu svjedoče njene vrhunske publikacije, obimni istraživački portfolio, akademski status i međunarodna reputacija. Ona je predsjedavajući/kopredsjedavajući u nekoliko odbora za finansiranje grantova, a također je i međunarodni glavni govornik.

Pridružila se Univerzitetu Aberdeen 2007. godine i od tada je obavljala niz istraživačkih i nastavnih uloga.

Profesor Delibegović je trenutno predsjedavajući Dijabetičke medicine i direktor Aberdeen kardiovaskularnog i dijabetes centra. Godine 2019. imenovana je dekanicom za istraživanje (industrijski angažman i transfer znanja) na Univerzitetu.

Ona je jedna od 80 novih članica Kraljevskog društva Edinburgha iz oblasti umjetnosti, poslovanja, javnih službi, građanskog društva i akademske zajednice, uključujući nagrađivanu pjevačicu, tekstopiscu i aktivisticu Annie Lennox OBE i Marka Logana, bivšeg operativnog direktora Skyscannera (COO ) za svoju poslovnu stručnost.

Profesor Delibegović je rekao: „Izuzetno mi je drago što sam izabran za stipendista RSE kao priznanje za moju posvećenost unapređenju znanja iz oblasti dijabetesa i pomaganju drugima.

„Važan dio mog rada je mentorstvo istraživača u ranoj karijeri i zagovaranje žena naučnica i nadam se da će ovo priznanje inspirisati druge o tome šta je moguće.”

Profesor Delibegović, koji je također dobitnik mnogih nagrada za javni angažman, pridružuje se trenutnoj stipendiji RSE-a od oko 1.700 stipendista, koji su priznati kao neki od najvećih mislilaca, istraživača i praktičara koji danas rade u Škotskoj ili sa njom.

Potencijalni članovi Kraljevskog društva Edinburga nominovani su kao priznanje za izuzetan doprinos svom polju i dostignuća u javnoj službi.

Novi stipendisti se zatim biraju kroz rigorozni proces nominacije. Oni su izvučeni iz niza sektora uključujući umjetnost, poslovanje, nauku i tehnologiju i akademsku zajednicu sa svrhom da ponude stručnost za podršku unapređenju učenja i korisnog znanja u škotskom javnom životu.

U ostvarivanju svog cilja unapređenja korisnog znanja, kao iu skladu sa svojom Kraljevskom poveljom i dobrotvornim statusom, RSE pruža: nezavisne savjete Vladi i Parlamentu; istraživačke i poduzetničke stipendije; obrazovni programi za mlade; te konferencije i događaji usmjereni i na javni angažman i na stručnjake.

Profesor Siladitya Bhattacharya, šef Fakulteta za medicinu, medicinske nauke i ishranu, rekao je: „Oduševljen sam što je profesorica Delibegović postala član Kraljevskog društva u Edinburgu kao priznanje za njenu izuzetnu stručnost i posvećenost doprinosu u oblasti lijek. Želio bih da joj uputim najtoplije čestitke.”

Profesor Sir John Ball, predsjednik Kraljevskog društva u Edinburgu, rekao je: „Privilegija je što možemo ugostiti naše nove saradnike, a inspirisani smo širinom talenta i iskustva u našoj zajednici. Svaki pojedinac izabran ove godine pokazao je izuzetan nivo stručnosti i uvida u izabranu oblast, a njihov doprinos pomaže RSE da utiče na stvarnu i trajnu promjenu u škotskom društvu.

„Radujemo se što ćemo raditi s našim raznolikim stipendijama koje pružaju ključnu vezu između svijeta akademskog istraživanja i prakse s vladom, biznisom i civilnim društvom”.

Delibegović je rođena u Tuzli. U Škotsku (UK) je izbjegla tokom agresije na našu državu.

Previous Kuća na vodi - bosanski projekat za evropsko tržište
Next Vlada FBiH će s dva miliona KM podržati projekte razvoja tuzlanskog aerodroma

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Harun Herceg predstavnik Balkana na Svjetskom samitu obrazovanja

Magistar pedagogije i psihologije Harun Herceg, profesor Elči Ibrahim – pašine medresa Travnik, predstavljaće Balkan na ‘Svjetskom samitu obrazovanja‘. -Veoma sam ponosan što ću ove godine predstavljati Balkan na Svjetskom

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Najstariji član tima ima 23 godine – rješenja mladih bosanskih programera koriste se na evropskom i američkom tržištu

Naše vrijeme tek dolazi, a svojim primjerom želimo pokazati da vrijedi ostati u Bosni i Hercegovini, poručuje Omer Karačić, vlasnik firme Consulate of Tech Solutions. Omer Karačić pripada novoj generaciji

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Četiri priznanja za bosanske inovatore na sajmu u Indiji (VIDEO)

Bosanskohercegovački inovatori dobili su četiri priznanja za sedam inovacija predstavljenih na ”Drugom indijskom sajmu inovacija”.