‘Mirna Bosna, miran Balkan, mirna Evropa’

‘Mirna Bosna, miran Balkan, mirna Evropa’

U organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ i neformalne grupe građana „ReSTART BiH“ ispred OHR-a u Sarajevu održani protesti građana koji su poslali poruku da se zaustavi razgradnja države, javlja Fena.

Sa skupa je poručeno da su “protiv šmitizacije BiH”, kao i toga da se odluke o Bosni i Hercegovini donose u Zagrebu i Beogradu.

Obraćajući se građanima, predstavnik “ReStarta” Suad Đozić rekao je da ako Schmidt nametne nove odluke to će značiti da će se stranke građanske orjentacije morati opredijeliti za samo jednu etničku grupu.

Prema njegovim riječima, ako je potrebno mijenjati Ustav FBiH to treba da bude urađeno na drugačiji način, a ne nametanjem odluka visokog predstavnika.

Azra Zornić, koja je pred Evropskim sudom za ljudska prava dobila spor protiv BiH, jer nije mogla da učestvuje kao kandidat na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo BiH zbog toga što se ne izjašnjava kao pripadnica bilo koje etničke grupe, pozvala je međunarodnu zajednicu da povuče Schmidta sa pozicije visokog predstavnika.

“Dajte nam novog visokog predstavnika, umesto ovog HDZ-ovog dobitnika nagrade”, naglasila je Azra Zornić.

Dodala je da su “neki političari, koji su dobili glasove građana, izdali njihovo povjerenje i dali podršku Visokom predstavniku da na retrogradni način, samovoljno mijenja naš Ustav, i to samo jednog entiteta”, istakla je Zornić.

Ne dozvoljavamo stvaranje aparthejda u Bosni i Hercegovini, zahtijevamo implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, zahtijevamo da OHR prestane kočiti procese EU integracija svojim nedemokratskim odlukama, tražimo ostavku Christiana Schmidta koji se pokazao kao nedostojan funkcije visokog predstavnika, te tražimo punu demokratiju, potpunu zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, makar to značilo kompletnu promjenu Dejtonskog sporazuma – poručili su iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

U pismu Gradimira Gojera, koji je nije prisustvovao skupu, navodi se da je kranje je nepriroda koalicija stranka koji uživaju potporu visokog predstavnika i OHR u pokušaju izgiravanja volje birača i antibosanskohercegovačkog djelovanja.

“Schmidt je neprijatelj Bosne, ne dozvolimo mu da omogući četnicima i ustašama da nam otmu domovinu. Mirnim Gandijevskim otporom mi možemo spriječiti nove nepravde koje spremaju OHR i Schmidt. Izmjene ustava koje hoće da nametne Christan Schmidt sakraliziraju poziciju HDZ-a, a Bošnjake dovode u pozciciju manjine, namjenjujući im poziciju evrpskih Palestinaca”, navodi se u Gojerovom saopćenju.

Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida – paraplegičara FBiH Mujo Aganović u svom obraćanju kazao je da su bh. građani pružali ruke, koje će dalje će ostati ispružene, da pomognu da se izgradi jednakopravna građanska, funkcionalna država Bosna i Hercegovina.

“Ali od danas poručujemo onima koji se suprotstavljaju toj ideji, tom uzvišenom cilju, upozoravamo ih da ta priča neće proći. Nosioci suvereniteta države Bosne i Hercegovine su građani BIH, nisu ni Beograd ni Zagreb, a ni Christan Schmidt. Pošteni građani Bosne i Hercegovine više nikada neće stajati u redovima za klanje i silovanje, nikada više. Naša stalna univerzalna poruka je mirna Bosna, miran Balkan, mirna Evropa”, kazao je Aganović.

Obaraćajući se skupu Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99, kazao je da se narodna volja mora pokazati u svom punom značenju i dostojanstvu, kao što su to pokazali naši preci.

“Danas apelirimo na jednistvo i međusobno razumijevanje, ostavimo po strani sitne razlike. Opredijelimo se konačno da je ovo naša suverena država, od koje nikada odustati nećemo. Hoćemo samo ono što bilo koja moderna, evropska država ima, hoćemo da smo suverena bosanska nacija i suverena država svih njenih ljudi. Ovo je skup za bosansko političko dostojanstvo, za nadu u budućnost, za ono što će stvoriti perspektive da ne odlaze naša djeca, da ne grade tuđe nacije, već da grade svoju”, kazao Kulenović.

Tokom skupa građani su uzvikivali – “Lopovi, lopovi!”, “Bosna, Bosna…” – izvještava FTV.

Previous Zornić: Vrijeme da se zaustavi cementiranje etnofeudalizacije Bosne i Hercegovine
Next Novi Pazar devedesetih: Kako je šverc robe iz Turske spasio Bošnjake Sandžaka

You might also like

NAŠI DANI

Bećirović: Tribunal je potvrdio i pravnu prirodu rata vođenog protiv međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine

Obraćanje člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića na V međunarodnoj konferenciji na temu „30 godina od osnivanja Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, nasljeđe i izazovi“. Poštovane Majke Srebrenice, poštovani

BH RAZGLEDNICA

Snijeg na olimpijskim planinama

Na Olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu,  trenutno pada snijeg. U Babinom dolu na Bjelašnici temperatura je -3°C. Na Malom polju i Velikom polju na Igmanu temperatura je -4°C. Danas će

NAŠI DANI

Vlada FBiH uvezuje staž za 101 radnika, riješena agonija šest radnica Borca iz Banovića

Na sutrašnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja će biti održana u Sarajevu bit će razmatrana i tačka o uvezivanju radnog staža za 101 radnika. Razmatrat će se i prijedlog raspodjele