MIZ Kozarac: Demanti saopćenja Kabineta gradonačelnika Prijedora i saopćenje za javnost

MIZ Kozarac: Demanti saopćenja Kabineta gradonačelnika Prijedora i saopćenje za javnost

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kozarac u vezi saopćenja Kabineta gradonačelnika Grada Prijedora od 15. januara 2024. godine objavio je demanti na iznesene optužbe u kojima se iznose netačne tvrdnje u vezi s hutbom glavnog imama hafiza Amir-ef. Mahića, koju je održao 12. januara 2024. godine.

Ovim povodom objavili su saopćenje za javnost u kojem se navodi:

1. Glavni imam u svojoj hutbi nije uopće spomenuo “Srpsku pravoslavnu crkvu” niti “njene vjernike”, dok se riječi “dušmani” i “laju” vade iz konteksta i zlonamjerno interpretiraju. Imam je govorio o onima koji su u proteklim danima svojim riječima i djelima vrijeđali i plašili bošnjačke povratnike u prijedorskim naseljima, ali i u široj regiji entiteta.

2. Glavni imam u hutbi nije vrijeđao vjernike niti jedne vjerske zajednice već je ukazivao na krivična djela pojedinaca koji su svojim riječima i djelima vrijeđali i strašili vjernike muslimane.

3. Pozivamo gradonačelnika i gradske službe da sve građane Grada Prijedora ravnopravno tretiraju, te da poduzmu korake u osudi onih koji su u proteklim danima s ciljem ispoljavanja mržnje i pokušaja zastrašivanja napali imama i njegovu porodicu, pucali ispred džamija i bošnjačkih kuća, dovikivali bestidne uvrede, provocirali, te drugim vandalskim djelima ugrožavali Bošnjake povratnike Prijedora.

4. Pozivamo gradonačelnika Prijedora i gradske službe da ravnopravno tretiranje svih građana Grada Prijedora potvrde i svojim javnim osudama govora mržnje i napada na Bošnjake povratnike, jer je to najbolji put za izgradnju povjerenja svih građana u institucije ovog grada, a sve u cilju izgradnje dobrih međuljudskih odnosa u našem gradu. 

Previous Norveški ambasador u centru skandala
Next Trik je u dvije riječi, 'Buk Bijela'

You might also like

NAŠI DANI

Pitanje zabrane hidžaba u fokusu predsjedničke kampanje u Francuskoj

Pitanje hidžaba, marame koju nose muslimanke, našlo se u fokusu izborne kampanje u Francuskoj zbog namjere kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen da zabrani njihovo nošenje. Uoči drugog krugog kruga

NAŠI DANI

SNSD uz pomoć SDP preglasao SDA i tako srušio ‘Pokret za državu’ u manjem entitetu

Dvadeset šest delegata od 28 ukupno glasalo je na konstitutivnoj sjednici Vijeća naroda Republike srpske da Srebrenka Golić bude izabrana za predsjedavajuću Vijeća naroda RS iz bošnjačkog naroda. Potpredsjednik iz

NAŠI DANI

Bosna ponudila pomoć Hrvatskoj nakon snažnog zemljotresa

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine ponudilo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatske – Ravnateljstvu civilne zaštite pomoć nakon razornog zemljotresa koji je danas pogodio Petrinju i još nekoliko gradova. S obzirom