Mladi bosanskohercegovački robotičari lansirali satelit u atmosferu

Mladi bosanskohercegovački robotičari lansirali satelit u atmosferu

Bosanskohercegovački tim koji učestvuje na Robotičkoj olimpijadi, koja traje od 27. juna i odvija se na online platformi zbog pandemije koronavirusa, lansirao je iz Mostara satelit u obliku kocke, koji je u Zemljinoj atmosferi izvršio različita mjerenja.

Nakon toga su rezultati proslijeđeni takmičarskoj komisiji.

“Sve smo davno završili i sve savršeno radi. Kocka je izvršila mjerenja pritiska, vlažnosti zraka i temperature. Ona će napraviti dvije vrste fotografija – UW zračenja i zagađenosti zraka”, rekao je mentor tima Anes Hadžiomerović.

Mladi robotičari su se na posljednjoj prepreci suočili s malim problemima.

“BHANSA nam nije odobrila da kocku pošaljemo u niže slojeve atmosfere na nekih 20, 30, 40 kilometara pa smo se dosjetili da je lansiramo uz pomoć silka. Kocku sada šaljemo takmičarskoj komisiji. Sve zemlje će u isto vrijeme slati rezultate. Očekujemo da se rezultati objave u srijedu ili četvrtak i nadamo se da ćemo zadržati lidersku poziciju”, dodao je.

Učesnici Robotičke olimpijade: Mladi bh. robotičari lansirali satelit u atmosferu
Izvor: AA

Tim liderica Fatima Sidran, osim programiranja, imala je odgovoran zadatak brinuti o svim zadacima ostalih kolega i koordinirati. Robotiku je zavoljela odmah na prvom satu u srednjoj školi, a i ona se nada dobrom rezultatu na Olimpijadi.

“Bilo je teških dijelova. Zahtjevno je sve ovo. Mnogo neprespavanih noći je za nama. Definitivno, bilo je zanimljivo i ovo je jedno od najboljih iskustava u životu. S obzirom da nismo imali sve resurse morali smo pustiti mašti na volju, i tako smo na kraju sve postigli”, kazala je Sidran.

Osim Sidran, bosanskohercegovački tim su činili Lejla Nuhić, Anis Kazazić i Merjema Pajić iz Druge gimnazije Mostar te Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto iz Srednje škole Čapljina.

Previous OSA: Prijem za partnerske institucije i agencije
Next Vakcinacija u KS: Nikad veće gužve ispred Zetre

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Organizovano takmičenje i dodijeljene nagrade za najbolje bosanske studente doktorskih studija

Proglašenjem pobjednika i dodjelom vrijednih novčanih nagrada na online ceremoniji završeno je prvo 3MT takmičenje u Bosni i Hercegovini, koje je okupilo 70 bh. studenata doktorskih studija s eminentnih univerziteta

MADE IN BOSNIA-387

Genijalka iz komšiluka: Lejla Smajlović postala urednica uglednog svjetskog časopisa o matematici

Na spisku imena uredničkog kolegija časopisa “Journal of Number Theory”, najuglednijeg lista koji objavljuje tekstove iz teorije brojeva, među profesorima s univerziteta Princeton, Stanford, Berkley, John Hopkins, Instituta Max Planck

NAŠI LJUDI

Bosanac na Obaminoj listi najboljih mladih naučnika

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barrack Obama jučer je imenovao 105 mladih naučnika koji će biti nagrađeni “Presidential Early Career Science Awards for Scientists and Engineers” nagradom, najvećim mogućim priznanjem za