Mladi bosanskohercegovački robotičari lansirali satelit u atmosferu

Mladi bosanskohercegovački robotičari lansirali satelit u atmosferu

Bosanskohercegovački tim koji učestvuje na Robotičkoj olimpijadi, koja traje od 27. juna i odvija se na online platformi zbog pandemije koronavirusa, lansirao je iz Mostara satelit u obliku kocke, koji je u Zemljinoj atmosferi izvršio različita mjerenja.

Nakon toga su rezultati proslijeđeni takmičarskoj komisiji.

“Sve smo davno završili i sve savršeno radi. Kocka je izvršila mjerenja pritiska, vlažnosti zraka i temperature. Ona će napraviti dvije vrste fotografija – UW zračenja i zagađenosti zraka”, rekao je mentor tima Anes Hadžiomerović.

Mladi robotičari su se na posljednjoj prepreci suočili s malim problemima.

“BHANSA nam nije odobrila da kocku pošaljemo u niže slojeve atmosfere na nekih 20, 30, 40 kilometara pa smo se dosjetili da je lansiramo uz pomoć silka. Kocku sada šaljemo takmičarskoj komisiji. Sve zemlje će u isto vrijeme slati rezultate. Očekujemo da se rezultati objave u srijedu ili četvrtak i nadamo se da ćemo zadržati lidersku poziciju”, dodao je.

Učesnici Robotičke olimpijade: Mladi bh. robotičari lansirali satelit u atmosferu
Izvor: AA

Tim liderica Fatima Sidran, osim programiranja, imala je odgovoran zadatak brinuti o svim zadacima ostalih kolega i koordinirati. Robotiku je zavoljela odmah na prvom satu u srednjoj školi, a i ona se nada dobrom rezultatu na Olimpijadi.

“Bilo je teških dijelova. Zahtjevno je sve ovo. Mnogo neprespavanih noći je za nama. Definitivno, bilo je zanimljivo i ovo je jedno od najboljih iskustava u životu. S obzirom da nismo imali sve resurse morali smo pustiti mašti na volju, i tako smo na kraju sve postigli”, kazala je Sidran.

Osim Sidran, bosanskohercegovački tim su činili Lejla Nuhić, Anis Kazazić i Merjema Pajić iz Druge gimnazije Mostar te Marko Masnić, Luka Jurković i Luka Džalto iz Srednje škole Čapljina.

Previous OSA: Prijem za partnerske institucije i agencije
Next Vakcinacija u KS: Nikad veće gužve ispred Zetre

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Najstariji član tima ima 23 godine – rješenja mladih bosanskih programera koriste se na evropskom i američkom tržištu

Naše vrijeme tek dolazi, a svojim primjerom želimo pokazati da vrijedi ostati u Bosni i Hercegovini, poručuje Omer Karačić, vlasnik firme Consulate of Tech Solutions. Omer Karačić pripada novoj generaciji

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Projekt 3MT: Unikatna prilika za ubrzani razvoj nauke u Bosni i Hercegovini

Sedamdeset doktorskih disertanata porijelom iz Bosne i Hercegovine su svojim radovima pokazali naučni potencijal svjetskog nivoa. „Interakcija polimorfizama gena i varijabilnih faktora rizika u procjeni porijekla i ishoda ishemijskog cerebrovaskularnog

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sarajevski dron – društveno koristan izum kojim se nastoji riješiti problem zagađenja zraka u glavnom gradu

Sarajevski dron – plod rada istraživačkog tima Mašinskog fakulteta u Sarajevu. Od popularnih, komercijalnih bespilotnih letjelica razlikuje se po namjeni, koja je društveno korisna. Koristeći dron, nastoje riješiti problem zagađenja