Mladi Mostara očistili nekoliko naselja: ‘Cilj je probuditi svijest građana. Da svi zasučemo rukave i krenemo u akciju’

Mladi Mostara očistili nekoliko naselja: ‘Cilj je probuditi svijest građana. Da svi zasučemo rukave i krenemo u akciju’

Mladi Mostara akcijom “Od mosta do mosta” čiste grad i podižu svijest građana

U organizaciji Info servisa za mlade Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar u suradnji sa Unijom studenata Univerziteta Džemal Bijedić u gradu na Neretvi je danas po prvi put organizirana akcija čišćenja pod nazivom “Od mosta do mosta”, javlja Anadolu Agency (AA).

Čišćenje naselja Donja Mahala, Tekija, Luka i Šehovina jutros su započeli aktivisti, kojima je uz čišćenje cilj motivirati i građane ovih naselja da sudjeluju u ekološkoj akciji.

Jedan od voditelja ekološke sekcije i član Info servisa Mirza Bašić ističe da su uz aktiviste poziv na akciju čišćenja dobila udruženja, škole i džemati koji djeluju na području ovih naselja, s ciljem da se probudi svijest građana o značaju ekologije i čistoće svoga okruženja.

“Ovo je prva akcija čišćenja ‘Od mosta do mosta’. Odvijat će se do kraja školske godine, a naredna je planirana za područje od Lučkog mosta do Bunura. Cilj je probuditi svijest građana i da se krivice prestanu svaljivati na ostale, nego da svi zasučemo rukave i krenemo u akciju”, ističe Bašić.

Mostar je, kako naglašava, kroz historiju bio jedan od najčišćih gradova i da bi mu se vratio taj epitet trebaju svi dati svoj dio, a ne samo komunalna poduzeća. Na tom putu, kako ističe, jedan od najvažnijih segmenata svakako jeste podići svijest mladih ljudi.

“Podjelili smo akciju čišćenja na više lokaliteta kako bi se posvetila svakom naselju veća pažnja i upravo potenciramo da se iz naselja koja čistimo motiviraju i građani”, pojasnio je Bašić.

Predsjednik Info servisa za mlade MIZ-a Mostar Džani Pajić je zadovoljan što su se akciji čišćenja pridružili srednjoškolci i studenti.

“Budućim generacijama grad pun smeća neće uopće koristiti. Budimo svjesni da ne čistimo samo sebi, nego svima oko nas i onima koji dolaze poslije nas. Ja se nadam da će mlađe generacije unaprijediti sve uslove života kako u gradu Mostaru tako i u našoj domovini Bosni i Hercegovini”, kazao je Pajić.

Previous PROF. KOROTKOV O BOSANSKIM PIRAMIDAMA: Ovo otkriće je u rangu otkrića faraonskih grobnica u Egiptu i piramida Maja i Azteka u Centralnoj Americi
Next Kako je nastajao “Kameni spavač”

You might also like

NAŠI DANI

Oružane snage Ukrajine: Uništeno 14 ruskih aviona, osam helikoptera i 102 tenka

Ukrajinski Generalštab saopćio je da je uništeno 14 aviona, osam helikoptera, 102 tenka i 536 oklopnih vozila koji pripadaju ruskim snagama, javlja AA. “Neutralizirano je više od 3.500 ruskih vojnika“,

NAŠI DANI

Ahmetović o pozivu Grujičića: ‘95. su pozivali poštene Bošnjake, nisu preživjeli

Sadik Ahmetović iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” kazao je za N1 kako su danas dobili podršku predsjednika svih političkih stranaka koje imaju vlast na različitim nivoima u Bosni i Hercegovini,

BH RAZGLEDNICA

Bosna po šumskim bogatstvima dva puta bogatija od Belgije, tri puta od Danske i gotovo četiri puta od V. Britanije

Prvi dan proljeća ujedno se obilježava i kao Međunarodni dan šuma. Obilježavanje je počelo 1971. na inicijativu Evropske poljoprivredne konfederacije, a onda je i UN podržao tu ideju vjerujući da