Mostar: Najstariji vojni orkestar na svijetu priredio spektakl ispod Starog mosta (FOTO)

Najstariji vojni orkestar na svijetu Mehter iz Turske večeras je oduševio građane Mostara. Svečanom povorkom kroz grad od trga Musala, kroz ulicu braće Fejića i staru gradsku jezgru, pa prelaskom preko Starog mosta, izmamili su oduševljenje brojnih građana i turista, koji nisu odoljeli ovjekovječiti raskoš i ljepotu tradicije koju ovaj orkestar njeguje.

Vrhunac večeri i pravi spektakla bio je na platou ispod Starog mosta, gdje su uz vojne počasti, spoj kulture i tradicije kroz egzotičnu glazbu Istoka na najljepši način pokazali, među Mostarcima već nazvani  ‘glazbeni čarobnjaci’.

“Ovo je u historiji priznata najstarija vojna muzika, a orkestar koji čini 75 članova svake godine dolazi u sklopu Dana Ajvatovice i posjećuje brojne gradove. Prvo smo organizirali koncert u sklopu EUFOR-a u Butmiru, u Travniku i danas smo u Mostaru, a sutra idemo u Tuzlu”, kazao je predsjednik Turske vojne misije u BiH, brigadir Savaş Celepolu.

Da je interes za istočnjačku glazbu i kulturu veliki pokazala je činenica da je ove godine gostovanje Mehtera zatraženo u osam bosanskohercegovačkih gradova.

“Mi smo ovdje u sklopu vojne misije Republike Turske i svugdje gdje smo do sada bili dočekani smo sa svelikodušnošću domaćina. Mostar je vrlo važan za nas i drago mi je da vidim kako su svi građani oduševljeni ovim koncertom. Mi imamo kulturološku vezu s Bosancima i Hercegovcima i nadamo se da ovo još više diže naše međusobne dobre odnose. Naravno, stoga nam veliku sreću čini to što smo ovdje”, poručio je brigadir Celepolu, uvjeren da će se suradnja BiH i Republike Turske kroz zajedničke projekte podići na još veću razinu.

(Anadolu Agency)

Previous Borba protiv zaborava: Jama Lipovača – zločin nakon zločina
Next BOSANSKA MORNARICA

You might also like

NAŠI DANI

OS BiH spremne za pomoć civilnim strukturama

Na zahtjev lokalnih vlasti općine Neum, koje su zatražile pomoć u gašenju požara na ugroženim dijelovima općine, Predsjedništvo BiH dalo je danas saglasnost za angažman OS BiH. Posade helikoptera su

NAŠI DANI

Broj stanovnika RH u deset godina manji za 9,25 posto

Prvi rezultati popisa stanovništva 2021. godine, koje je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio u petak, pokazuju da se u periodu od 2011. do 2021. broj stanovnika Hrvatske smanjio za

NAŠI DANI

Predstavnici bh. dijaspore traže od ministra Forte iznalaženje rješenja i zadržavanje avio linija sa aerodroma Tuzla

Ukidanjem baze Wizz Air-a u Tuzli, veliki dio bh. dijaspora ostaje uskraćena za 9 značajnih linija za Međunarodni aerodrom Tuzla. Zbog toga bh. uzdruženje Pangea iz Njemačke traži uključenje državnog