Mostar: Obilježena 25. godišnjica zločina na Uborku i u Sutini

Mostar: Obilježena 25. godišnjica zločina na Uborku i u Sutini

Na lokalitetima Uborak, Sutina i Zalik u Mostaru u utorak je obilježena 24. godišnjica od zločina koji su počinili pripadnici JNA i srpskih vojnih i paravojnih formacija nad 114 civila u mostarskim prigradskim naseljima Uborak i Sutina.

Mostarka Sanela Kuko s mjesta na kojemu je prije 25 godina mučen, a potom ubijen njen otac, danas je poslala poruku ljubavi, kazavši da je ljubav najveća vrijednost života, a život najveća kategorija na prolaznom svijetu.

Na današnji dan prije 25 godina dogodio se prvi veliki ratni zločin na području Hercegovine, na lokalitetima Uborka i Sutine gdje su pripadnici srpskih paravojnih snaga mučki ubili ukupno 114 nedužnih civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Uz zahvalnost medijima koji su od početka do danas uz porodice žrtava, Kuko je uputila poruku sudovima i tužilaštvima koji ni nakon četvrt vijeka za Uborak i Sutinu nisu podigli optužnice.

– Danas sam iz inata htjela šutjeti, onako kako oni šute već 25 godina, ali ipak ću dostojanstveno odgovoriti vam cijeneći vašu profesiju i sve što ste radili za članove porodica žrtava Uborka i Sutine. Pitam se zbog čega nas naša država ne voli. Tuga je uvijek samo naša i nijednu tugu nije izliječila mržnja, ali jeste generirala nove tuge. Pozivam one koji imaju moć odlučivati o našoj tuzi da učine konačno nešto kako bismo prodisali, odnosno kako bi pravda došla po svoje, poručila je Kuko.

Predsjednik Udruženja žrtava Uborka i Sutine Adnin Hasić pozvao je sudove i tužilaštva da ovaj zločin stave visoko na listu svojih prioriteta, zatraživši da se proces konačno ubrza, te da se na koncu osumnjičeni izvedu pred lice pravde.

– Hvala vam što se danas okupili u velikom broju ovdje na mjestu zločina. Hvala i medijima koji već 25 godina prenose istinu o zločinu koji ne smijemo zaboraviti i koji se ne smije ponoviti, rekao je.

Član Udruženja Ezudin Ćorić podsjetio je da su nedužne žrtve svirepo ubijene nakon što su nekoliko dana masakrirane i mučene.

– Volio bih kad bi mi neko objasnio zašto se sve to desilo i kome je to trebalo, a volio bih i da znam u čijem interesu sudovi i tužilaštva šute već 25 godina. Njima nek je na obraz svih 25 godina koliko šute, oglušavajući se na apele i vapaje porodica stradalih. Smatramo da je davno bilo vrijeme da se kazne zločinci koji su kreirali prvi veliki ratni zločin u Hercegovini. Danas nam je teže kad znamo da oni koji su ubijali naše očeve, majke, rođake i košije, slobodno hodaju ovom zemljom, rekao je Ćorić.

 

Izvor: Oslobođenje/Agencije

Previous Vujošević: Ovdje postoji tradicija i veliki broj talentovanih igrača i to je za trenera izazov
Next Šuman: Imamo veliku motivaciju da prvi put izborimo nastup na EP-u

You might also like

NAŠI DANI

Obilježavanje 24 godine od zločina u Pionirskoj ulici: VIŠEGRADSKA ŽIVA LOMAČA

-Plamen je lizao po plafonu, vatra je zahvatila i odjeću, ljudi su plakali i vrištali,- rekla je zaštićeni svjedok VG 13, koja je 2001. godine svjedočila u Hagu u slučaju

NAŠI DANI

Muzičar iz Hrvatske: Sramim se.. ne u moje ime!

Hrvoje Rupčić, frontman hr. grupe Cubismo ogradio se od glasanja Hrvatske u GS UN, kada je jučer ta zemlja među rijetkima bila protiv rezolucije o primirju u Gazi. Hrvoje Rupčić

NAŠI DANI

Namibija osuđuje bivšeg kolonijalnog vladara Njemačku zbog odbrane Izraela u predmetu ICJ za genocid

Predsjedništvo Namibije upućuje oštre kritike na račun Njemačke jer nije izvukla pouke iz genocida nad narodom Namibije. Namibija je osudila “šokantan” potez Njemačke da podrži Izrael u slučaju genocida pred Međunarodnim