Mostar: Uhapšeno pet osoba zbog napada u Stocu. Lišeno slobode i lice koje je prijetilo paljenjem džamija

Mostar: Uhapšeno pet osoba zbog napada u Stocu. Lišeno slobode i lice koje je prijetilo paljenjem džamija

Policija je uhapsila pet osoba sa područja Mostara koje se dovode u vezu sa napadom na četvoricu mladića u Stocu, potvrđeno je iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/.

Iz Tužilaštva je rečeno novinarima da su juče uhapšene dva, a danas tri lica, te da su predata u nadležnost Tužilaštva HNK.

Huliganski napad na četvoricu mladića, povratnika u Stolac, dogodio se u nedjelju, 7. aprila, desetak minuta nakon ponoći u mjestu Masline.

Prema informacijama MUP-a HNK, vozilo “mercedes” u kojem su se nalazili mladići čiji su M.A. /20/, E.G. /21/, D.B. /22/ i F.B. /18/, a koji su se vraćali iz Mostara nakon utakmice između fudbalskih klubova “Velež” i “Borac”, najprije je automobilom “golf” izgurano sa puta, a potom okruženo sa još dva vozila, “pasatom” i “BMV-om”.

Iz tih vozila izašlo je najmanje 10 maskiranih huligana koji su bejzbol palicama počeli da razbijaju “mercedes” i udaraju mladiće.

U jednom trenutku su se razbježali nakon što je automobil, koji se kretao putem naglo usporio približavajući se mjestu događaja, a M.A. koji je vozio “mercedes” uspio je pozvati policiju i prijaviti napad, nakon čega su uz patrole stigle ekipe Hitne pomoći koje su ih prevezle u mostarske bolnice.

Svi napadnuti mladići su otpušteni na kućno liječenje.

Istražitelji Odsjeka za cyber kriminal u Federalnoj upravi policije identifikovali su lice koje je prijetilo paljenjem džamija u Mostaru, a koje su policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko – neretvanskog kantona, postupajući po depeši Federalne uprave policije, lišili slobode. 

Federalna uprava policije dostavila je Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko – neretvanskog kantona informaciju o identitetu lica koje je na društvenoj mreži Instagram prijetilo paljenjem džamija na 30. rođendan navijačke skupine Ultras iz Mostara.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko – neretvanskog kantona na osnovu dostavljenih informacija od strane Federalne uprave policije lišili su slobode i ispitali u svojstvu osumnjičenog za počinjenje krivičnog djela “Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti” iz člana 163. Krivičnog zakona Federacije BiH, osoba L.F.M. (2003.) iz Mostara.

O naprijed navedenom podnesen je izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko – neretvanskog kantona, a od osumnjičenog je privremeno oduzet mobilni uređaj koji će služiti kao dokaz u krivičnom postupku.

“Federalna uprava policije pomno prati pojave i ponašanja u cyber prostora s ciljem detekcije prijetnji, sprečavanja izvršenja krivičnih djela i procesuiranja lica koji svojim ponašanjem u cyber prostoru počine krivična djela kažnjiva prema odredbama bosanskohercegovačkog krivičnog zakonodavstva”, saopćili su iz FUP-a.

Podsjećamo, prijetnja je stigla nakon što su navijači Veleža prije par dana oduzeli sve glavne transparente navijača Zrinjskog te tako, po navijačkom kodeksu, faktički ugasili rivalsku navijačku grupu ‘Ultras’.

Previous Bošnjaci Kosova - bajramski paketići za najmlađe
Next Žene Kladnja njeguju i čuvaju bajramsku tradiciju

You might also like

NAŠI DANI

Schmidt, Čović i petak(olonaši): Dan u kojem samo Muji iz vica nije jasno da manje vrijedi od Mije iz Širokog

Ko god vam ubuduće pomene evropske i zapadne vrijednost, pošaljite ga u tri materine. Kada vam počnu lagati o “jednakosti”, ponovite istu psovku. Lažu vas, o, Sarajlije, Tuzlaci, Zeničani, Bišćani,

ZDRAVLJE

Naučnici: Izgleda da je omikron manje ozbiljna varijanta koronavirusa

Vodeći imunolog u Velikoj Bitaniji John Bell u utorak je izjavio da omikron varijanta koronavirusa nije ista kao ona kojoj je svijet svjedočio prošle godine i da se nova varijanta

NAŠI DANI

Obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva: Čuvati i promovirati istinu na odgovarajući način

Prigodnim programom i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. obilježen je 5. maj, Dan sjećanja na stradalu djecu glavnog grada Bosne i Hercegovine. Povodom toga u Sarajevu