Mostarac ustupio zemljište za praktičnu nastavu studentima biologije i ekologije

Mostarac ustupio zemljište za praktičnu nastavu studentima biologije i ekologije

Studenti Nastavničkog fakulteta iz biologije i ekologije Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru danas su dobili Nastavni centar za izvođenje praktične nastave i mogućnost proučavanja flore i faune na području Bune, javlja Anadolu Agency.

Nastavni centar za praktičnu nastavu iz biologije i ekologije otvoren je na privatnom zemljištu Mostarca Olivera Arapovića u naselju Buna-Zaton, gdje je i sjedište ekološke udruge „Majski cvijet“, koju je osnovao 2005. godine.

On godinama okuplja ekologe i radi na brojnim projektima za očuvanje ekologije na području Hercegovine, pa je tako došlo i do suradnje s Univerzitetom “Džemal Bijedić”, kojem je odlučio ustupiti svoje zemljište za korištenje praktične nastave. 

Po njegovim riječima, profesori mostarskog Univerziteta su radeći ekspertize ustanovili da bi njegovo imanje bilo izuzetno za izvođenje praktične nastave, što je on objeručke prihvatio. 

„Uradili smo ovaj projekt s HNK, da napravimo infrastrukturu za početak nastave“, kazao je vlasnik imanja i predsjednik udruge “Majski cvijet” Oliver Arapović zadovoljan što njegovom imanje postaje mjesto mladih ekologa i biologa. 


„Profesori, stručnjaci će voditi praktičnu nastavu, pratit će rijeku Neretvu i unapređivati njezin okoliš“, kazao je Arapović. 

Šef Odsjeka za biologiju na Univerzitetu prof. Sanel Riđanović istaknuo je kako je veoma značajno to što su dobili područje netaknute prirode za praktičnu nastavu i terenski rad sa studentima biologije i ekologije. 

„Ovo je jedna od rijetkih lokacija gdje studenti mogu da uzimaju uzorke i mogu da se edukuju u praktičnom smislu. Stoga je ovo veoma značajan dio u njihovom studiranju“, kazao je Riđanović. 


Istaknuo je kako se u neposrednoj blizini nalaze bunski kanali i bogata flora i fauna. 

„Ovdje je faktički netaknuta priroda i mi pokušavamo također na neki način da ukažemo na sve probleme koji se javljaju i koji će se eventualno javiti na ovom području, a da naši studenti edukuju druge na ovaj način“, kazao je Riđanović.

Studentica druge godine konzervacijske biologije i ekologije Univerziteta “Džemal Bijedić” Anida Zlomužica kaže kako je ovo izuzetno mjesto za upoznavanje flore i faune i stjecanje iskustva za bolje rezultate u učionicama. 


„Ovo je zaista predivno mjesto. Nadam se da ćemo uspjeti ostvariti naše ciljeve, steći nova iskustva, koja je moguće steći samo u prirodi. Radujem se praktičnom dijelu nastave“, kazala je Anida.

Previous Sidran prenio Komšiću impresije o razgovoru s Macronom u Parizu
Next Višemilionska investicija u Sanski Most zahvaljujući dijaspori (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Egipatska firma zarađuje 2 miliona dolara dnevno od Palestinaca koji bježe od izraelskog rata u Gazi

Kompanija u vlasništvu utjecajnog egipatskog biznismena i saveznika predsjednika Abdela Fataha el-Sisija zarađuje oko 2 miliona dolara dnevno od Palestinaca koji bježe od izraelskog rata u Gazi , otkriva Middle East Eye. Hala Consulting and Tourism

NAŠI DANI

Čanak o sjevernoj Bosni i Hercegovini koja je ambiciozno i potpuno pogrešno nazvana republikom

Borba za građansku Bosnu i Hercegovinu, borba za građansku Crnu Goru, borba za autonomnu pokrajinu Vojvodine, to su stvari koje su preduslov za ovaj balkanski sistem spojenih sudova gde je

NAŠI DANI

Nijemci masovno kupuju grijalice i peći na drva i ugalj. Više od dva miliona ljudi prima pomoć u hrani

Nijemci u strahu od nestašica plina na jesen i zimu pojačano kupuju električne grijalice iako uredi za zaštitu potrošača upozoravaju na neekonomičnost ovakve vrste grijanja. “Bilježimo natprosječno veliku potražnju za