Mostarac ustupio zemljište za praktičnu nastavu studentima biologije i ekologije

Mostarac ustupio zemljište za praktičnu nastavu studentima biologije i ekologije

Studenti Nastavničkog fakulteta iz biologije i ekologije Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru danas su dobili Nastavni centar za izvođenje praktične nastave i mogućnost proučavanja flore i faune na području Bune, javlja Anadolu Agency.

Nastavni centar za praktičnu nastavu iz biologije i ekologije otvoren je na privatnom zemljištu Mostarca Olivera Arapovića u naselju Buna-Zaton, gdje je i sjedište ekološke udruge „Majski cvijet“, koju je osnovao 2005. godine.

On godinama okuplja ekologe i radi na brojnim projektima za očuvanje ekologije na području Hercegovine, pa je tako došlo i do suradnje s Univerzitetom “Džemal Bijedić”, kojem je odlučio ustupiti svoje zemljište za korištenje praktične nastave. 

Po njegovim riječima, profesori mostarskog Univerziteta su radeći ekspertize ustanovili da bi njegovo imanje bilo izuzetno za izvođenje praktične nastave, što je on objeručke prihvatio. 

„Uradili smo ovaj projekt s HNK, da napravimo infrastrukturu za početak nastave“, kazao je vlasnik imanja i predsjednik udruge “Majski cvijet” Oliver Arapović zadovoljan što njegovom imanje postaje mjesto mladih ekologa i biologa. 


„Profesori, stručnjaci će voditi praktičnu nastavu, pratit će rijeku Neretvu i unapređivati njezin okoliš“, kazao je Arapović. 

Šef Odsjeka za biologiju na Univerzitetu prof. Sanel Riđanović istaknuo je kako je veoma značajno to što su dobili područje netaknute prirode za praktičnu nastavu i terenski rad sa studentima biologije i ekologije. 

„Ovo je jedna od rijetkih lokacija gdje studenti mogu da uzimaju uzorke i mogu da se edukuju u praktičnom smislu. Stoga je ovo veoma značajan dio u njihovom studiranju“, kazao je Riđanović. 


Istaknuo je kako se u neposrednoj blizini nalaze bunski kanali i bogata flora i fauna. 

„Ovdje je faktički netaknuta priroda i mi pokušavamo također na neki način da ukažemo na sve probleme koji se javljaju i koji će se eventualno javiti na ovom području, a da naši studenti edukuju druge na ovaj način“, kazao je Riđanović.

Studentica druge godine konzervacijske biologije i ekologije Univerziteta “Džemal Bijedić” Anida Zlomužica kaže kako je ovo izuzetno mjesto za upoznavanje flore i faune i stjecanje iskustva za bolje rezultate u učionicama. 


„Ovo je zaista predivno mjesto. Nadam se da ćemo uspjeti ostvariti naše ciljeve, steći nova iskustva, koja je moguće steći samo u prirodi. Radujem se praktičnom dijelu nastave“, kazala je Anida.

Previous Sidran prenio Komšiću impresije o razgovoru s Macronom u Parizu
Next Višemilionska investicija u Sanski Most zahvaljujući dijaspori (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina u brojevima 2019

Godišnja publikacija „Bosna i Hercegovina u brojevima 2019“ Agencije za statistiku BiH U publikaciji su, na jednom mjestu, prezentirani posljednji dostupni statistički podaci o Bosni i Hercegovini kao što su

NAŠI DANI

Foreign Affairs: Bosna i Hercegovina na meti Rusije

Planovi i utjecaj Rusije na Balkan česta je tema zapadnih medija, pa tako ugledni magazin Foreign Affairs piše o utjecaju Moskve na, kako navode, buran proces integriranja zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju i NATO,

NAŠI DANI

KS: 30 pripadnika boračke populacije ostvarilo pravo na dodjelu stanova u vlasništvo

  Pravo na dodjelu stanova u vlasništvo ostvarilo je 30 pripadnika boračke populacije i to: troje djece šehida bez oba roditelja, pet ratnih vojnih invalida, te šest roditelja i 17