Mostarski muftija Dedović: ČUVAJMO NAŠE TUMAČENJE ISLAMA

FOTO / Muftija Dedović: Čuvajmo naše tumačenje islama

Bajram namaz u Mostaru se klanjao u 40 džamija i mesdžida. Centralna manifestacija klanjanja bajram namaza održana je u sportskoj dvorani Univerzitetsko -sportsko rekreativnog centra „Midhat Hujdur Hujka“. Bajram namaz predvodio je i bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Budući da su počeci obreda hadža i klanja kurbana vezani za Ibrahima a.s. muftija Dedović je na temelju njihove izvornosti  i univerzalnosti kazao kako se čovječanstvo može izvući iz aktuelnih dramatičnih kataklizmi ukoliko  se vrati vjerodostojnom i valjanom razumijevaju tih vjerskih načela dostojnih čovjeka.

„Hadž je slika jedinstva svijeta, koje cijelom svijetu danas nedostaje. Svijetu nedostaju vrijednosti koje čovjeku daju smisao postojanja! Barijere, pregrade, ograde, žice i zidovi koji se podižu u ovom vremenu, svjedočanstvo su razmjera golemog nepovjerenja, sumnji, predrasuda i mržnje koja se širi svijetom, koja se širi među narodima, među kulturama i među vjerama. To ne vodi dobru, to vodi samo-destrukciji, to urušava koncept vrijednosti na kojima je utemeljena savremena Evropa i to nije dobro. Ukoliko se čovječanstvo ne suoči s tim i to ne zaustavi, i ukoliko ne utvrdi novu strategiju koja će biti utemeljena na univerzalnoj zajedničkoj Ibrahimovskoj /Abrahamskoj tradiciji i nasljeđu, onda  je budućnost svijeta i svih ljudi u njemu upitna! Ibrahim,a.s./ Abraham je uzor pripadnicima svih vjera i tradicija. Svi bi trebali učiti na tom nepresušnom izvoru spoznaje, nepokolebljive vjere i bezgranične ljubavi!“, kazao je muftija Dedović.

Podsjetio je vjernike kako se, uprkos učenju objavljenih religija, upravo ovih dana svjetskom scenom svakodnevno redaju  tužne i bolne slike nasilja u brojnim zemljama.. Kazao je kako su ti milioni nevoljnika crna mrlja na savjesti cjelokupne muslimanske populacije i čitavog čovječanstva.  „Malo ko u tim zemljama od odgovornih i vjerskih i državnih predstavnika pokazuje zrelost i razboritost da se učini dovoljno napora i nasilje okonča, i da se drama, u kojoj se poništava ljudsko dostojantsvo, čast i obraz muslimana, konačno prekine i dođe do mira. Nažalost, ni svetost mjeseca zul-hidžeta ni dana bajramskih ne unosi tračak nade da će se to u skorijoj budućnosti i desiti.“, rekao je muftija.

Komentirajući moguće refleksije tih dešavanja na prostor Bosne i Hercegovine i među bosansko-hercegovačke muslimane muftija Dedović je poručio kako se bezuvjetno mora sačuvati onaj duhovni senzibilitet tumačenja islama i prakse koji je stoljećima njegovan na Balkanu. „Naši džemati trebaju biti oaze duhovnosti koje nude ono što treba svim generacijama muslimana i muslimanki. Oni trebaju odgovoriti na izazove i potrebe mladića i djevojaka koji tragaju za duhovnim utočištima. Džemat i imam u njemu,  odgovorni su da im to ponude prije nego se pojave „ribari ljudskih duša“ koji ne prežu da zagospodare i srcima i umovima iskrenih mladih ljudi. Nama ne trebaju tuđe prakse i tuđa rješenja. Vidimo u što su muslimane dovele tuđe prakse i rješenja koja ne odgovaraju duhu i prirodi određenih prostora i kulturnih zona u kojima muslimani obitavaju., dodao je.

Argumentirajući otvoreni koncept islama koji je kroz renesansu  podario mnogo svjetskoj kulturi, nauci i civilizaciji muftija je sa žaljenjem konstatirao kako taj zatvoreni, getoizirani koncept islama, kojeg neki muslimani proizvode i prodaju,  stvara  haos, rušilaštvo, teror i zastrašivanje. „To se mora zaustaviti! Kurban – bajramski dani su prilika da klanjem kurbana osnažimo našu živu vjersku praksu, da u zajedničkim namazima i tekbirima koje učimo poslije svakoga farz-namaza, približimo tu svekoliku slavu i hvalu koja se izriče Stvoritelju od svih stvorenih svjetova“, kategoričan je muftija Dedović.

Na kraju je pozvao vjernike da svojim iskrenim odnosom ukrase najveći muslimanski blagdan lijepim druženjima, posjetama,  pomoći i darivanjem, lijepim riječi, iskrenim dovama i odlučnim namjera da popravljaju svoju životnu sredinu, da rade još  više i još bolje!

(mb/StarMo)

Previous Bajramska poruka reisa Kavazovića
Next Najmlađi hafiz u BiH: Vrijeme rasporedim, malo za školu, malo za Kur'an i karate

You might also like

NAŠI DANI

Tanovićev film otvorio 27. izdanje SFF-a; “Počasno Srce Sarajeva“ režiseru Wimu Wendersu

Svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma večeras je otvoreno 27. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF). Festival koji traje do 20. augusta, otvoren je filmom Danisa Tanovića “Deset u pola” i omnibusom

NAŠI DANI

Upriličen tradicionalni prijem za boračke porodice povodom pravoslavnog Božića

U povodu nastupajućeg velikog pravoslavnog praznika Božića, u Općini Centar je u ponedjeljak 6. januara 2020. godine, upriličen prijem za deset pravoslavnih porodica, čiji su najbliži kao pripadnici Armije RBiH,

NAŠI DANI

Gradonačelnica Sarajeva ‘potopila’ gradonačelnika Beograda – zvanično dostaviti presude suda koje treba pročitati

-Iznenađena sam izjavom novog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića koji je rekao ne zna za ratne zločine presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. Gradonačelnik grada Beograda i doktor nauka za kakvog se