Muftija Fazlović u Vlasenici: Kontinuirani pritisci na Bošnjake neće postići svoj cilj

Muftija Fazlović u Vlasenici: Kontinuirani pritisci na Bošnjake neće postići svoj cilj

 Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović sinoć je u Hajrija džamiji u Vlasenici zajedno s džematlijama klanjao teravih-namaz, te ovom prilikom poručio da su pritisci na Bošnjake u ovom gradu kontinuirani, ali da se njima neće postići cilj.

 “Kontinuirani su pritisci na Bošnjake i Islamsku zajednicu u Vlasenici. Česti pritisci općinskih vlasti u Vlasenici uznemiravaju naše džematlije i otežavaju njihov svakodnevni život. Zahtjev načelnika Kraljevića da se, kako je kazao ‘smanji nivo jačine zvuka islamskog poziva na molitvu’, pritisak je koji dolazi u ramazanu i u vrijeme kada se pripremamo da obavimo ovogodišnju dženazu šehidima Vlasenice. Nećemo dozvoliti da nas oslabe pritisci u ovom gradu i da ugroze slobodu našeg naroda”,  kazao je muftija Fazlović.

Naglasio je da u Bosni i Hercegovini nikome ne smiju smetati ezani i zvona koji su simboli vjerske slobode pripadnika različitih religija.

Muftija Fazlović Vlasenica 2.jpg - Muftija Fazlović u Vlasenici: Kontinuirani pritisci na Bošnjake neće postići svoj cilj

“Stojimo čvrsto uz džematlije i Medžlis Islamske zajednice Vlasenica. Bošnjacima se mora osigurati miran i dostojanstven život u ovome gradu i netrpeljivost koja dolazi od lokalne vlasti mora prestati”,  jasno je poručio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Načelnik Opštine Vlasenica Mićo Kraljević službeno je zatražio od MIZ Vlasenica da se smanji jačina zvuka  ezana, ističući kako je to zahtjev velikog broja nezadovoljnih građana Vlasenice, prenosi MINA.

NAP podsjeća na ratnu ulogu vlaseničkog načelnika.

-Načelnik Opštine Vlasenica Mićo Kraljević kojem se sudi za ratni zločin na Sudu BiH i koji teroriše svjedoke Bošnjake zagorčavajući im život u Vlasenici, ne prestaje sa provokacijama.

U dopisu koji je Kraljević potpisao, a koji je upućen Islamskoj zajednici u BiH i Medžlisu IZ u Vlasenici 11. aprila traži se da „smanji nivo jačine zvuka islamskog poziva na molitvu“, odnosno ezana.

„Opštini Vlasenica se obratio veliki broj građana koji izražavaju nezadovoljstvo zbog velike jačine zvuka islamskog poziva na molitvu. Ovim putem apelujemo da se smanji nivo jačine zvuka islamskog poziva na molitvu imajući u vidu nezadovoljstvo građana opštine Vlasenica.

U cilju dalje uspješne saradnje nadamo se da ćete uzeti u obzir ovaj apel građana i opštinske uprave i izvršiti korekciju jačine zvuka islamskog poziva na molitvu“, navodi se u dopisu koji su potpisali Kraljević i Nevena Stupar.

Za progon bošnjačkih civila u Vlasenici – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, seksualnim zlostavljanjima, mučenjima, nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim tokom 1992. i 1993. godine – pored Kraljevića, sudi se Manetu Đuriću, Radenku Staniću i Goranu Gariću.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti u Vlasenici, Stanić komandir, Kraljević komandir specijalnog voda, a Garić policajac.

Izvor: Agencije

Previous Danijela Rakić, diverzantkinja Armije RBiH: Uzela sam pušku jer nisam dala da me istjeraju iz Sarajeva i opet bih
Next U Tuzli svečano obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

SAD: Aktivisti polili crvenom bojom Blinkenov automobil

Grupa propalestinskih aktivista protestovala je ispred kuće američkog državnog sekretara Antonija Blinkena u američkoj državi Virginiji, javlja Anadolu. Aktivisti su u jednom momentu prolili crvenu boju po Blinkenovom automobilu dok

NAŠI DANI

Prof. Velić: Državna imovina usko povezana sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom

Značaj državne imovine ogleda se u činjenici da je državna imovina sredstvo za provođenje javne vlasti, te da je usko povezana sa njenim teritorijalnim integritetom i suverenitetom, poručeno je sa

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Obilježavanje godišnjice zločina u logoru Sušica – kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno oko 8.000 osoba

Tradicionalnim “Maršom povratka – putem spasa” Turalići -Sušica počelo je obilježavanje 29. godišnjice zločina nad logorašima zloglasnog logora Sušica u Vlasenici, javlja AA. U sklopu obilježavanja, nakon tradicionalnog marša održana