Muke Željane Zovko i antibosanske politike sa Zelenima

Muke Željane Zovko i antibosanske politike sa Zelenima

Kod svih eventualnih koalicija nakon posljednjih izbora u Njemačkoj, važnu ulogu imaju i Zeleni.

Ta stranka u bosanskoj javnosti izazvala je interesovanje prije otprilike tri mjeseca, kada se u EU parlamentu usvajala rezolucija o Bosni i Hercegovini.

  • U izvještaju od 24. jula se navodi da Evropska unija snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine te se osuđuju pokušaji narušavanja državnosti i Ustava Bosne i Hercegovine i apeluje se na domaće političare da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.U rezoluciji se također osuđuje nacionalistička i zapaljiva retorika, poricanje i veličanje ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici. Također su odbijeni svi amandmani na tekst prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika, tako da nije spomenuta ni pitanje konstitutivnosti niti “legitimno predstavljanje”.

Zeleni otvoreno ukazali na politiku bosanskih susjeda usmjerenu protiv države Bosne i Hercegovine

Najgrlatija u svoj toj priči bila je bivša ambasadorica Bosne i Hercegovine, kasnije hrvatska (HDZ) zastupnica u EU parlamentu, Željana Zovko. S druge strane, upravo politička opcija iz Njemačke bila je izrazito protiv priče o konstitutivnosti, te imala i svoje amandmane kojima se otvoreno ukazivalo na nepravde i antibosanske aktivnosti sudjednih zemalja. Zovko je tada govorila da je zabrinuta zbog pritiska Zelenih u EP-u.

“U ovom trenutku sam izuzetno zabrinuta zato što se Evropskom parlamentu, pod pritiskom lijevih snaga predvođeni zelenom grupacijom, nameće jedan novi pogled na Bosnu i Hercegovinu koji je katastrofalan i ide protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekla je Zovko za Radio RS.

-Ne samo da se u srijedu činilo da amandmani koji spominju konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini nemaju dovoljnu podršku u EP-u, nego su se na plenarnoj sjednici pojavili i amandmani kojima bi se, budu li usvojeni, prozivalo Hrvatsku za ilegalne “pushbackove”, tj. nasilno vraćanje neregularnih migranata iz Hrvatske u BiH, te za kršenje suvereniteta Bosne i Hercegovine. Ovo prvo, “pushbackove” od strane “susjednih država članica EU” (a BiH graniči samo s jednom takvom) u amandmanu predlaže klub zelenih i njemački SPD-ovac Dietmar Koester – pisali su tih dana pojedini mediji iz susjedstva.

Ovo drugo spominje se u amandmanu koji je predložio klub zelenih, a kojim se traži da EP “snažno osuđuje činjenicu da susjedi Bosne i Hercegovine kontinuirano krše teritorijalnu cjelovitost i suverenitet te zemlje projektima za koje nadležna tijela Bosne i Hercegovine nisu dala odobrenje, primjer s gradnjom hidroelektrane Buk Bijela na Drini, koju finansira Srbija, i polaganjem plinovoda ispod korita Save, što čine hrvatska preduzeća”.

Previous Nikola Kovač: sjećanje na ponosnog čovjeka
Next Holanđanin ‘Ćiro’: Svojevremeno došao kao humanitarac, pa ostao da živi u Bosni

You might also like

RIJEČ

Ideja za izmjenu zastave i grba Srbije: Hoće li se komšije odreći tuđih simbola i dobiti normalna obilježja?

Društvenim mrežama brzo su se proširila idejna rješenja grafičkog dizajnera Vladana Pavlovića, predstavljena na sajtu designed, koji predlaže potpuno drugačiji vizuelni koncept srbijanske zastave i grba. Pavlović smatra da je trenutno

RIJEČ

Osmanagićev poziv našim ljudima u svijetu da se vrate u Bosnu i ostale ilirske zemlje (Video)

Zašto Dr Semir Osmanagić u novoj emisiji ‘Vijesti’ poziva neodlučnu dijasporu da se vrati? Šta ih očekuje?

RIJEČ

Kad život pobijedi smrt

Taj dan, deveti maj je Dan pobjede nad fašizmom. Taj dan, devetog maja 1994. godine život je u Sarajevu, bar nakratko, pobijedio smrt. Piše: Zvonimir Nikolić Pola jedanaest uveče, osmi