Muke Željane Zovko i antibosanske politike sa Zelenima

Muke Željane Zovko i antibosanske politike sa Zelenima

Kod svih eventualnih koalicija nakon posljednjih izbora u Njemačkoj, važnu ulogu imaju i Zeleni.

Ta stranka u bosanskoj javnosti izazvala je interesovanje prije otprilike tri mjeseca, kada se u EU parlamentu usvajala rezolucija o Bosni i Hercegovini.

  • U izvještaju od 24. jula se navodi da Evropska unija snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine te se osuđuju pokušaji narušavanja državnosti i Ustava Bosne i Hercegovine i apeluje se na domaće političare da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.U rezoluciji se također osuđuje nacionalistička i zapaljiva retorika, poricanje i veličanje ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici. Također su odbijeni svi amandmani na tekst prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika, tako da nije spomenuta ni pitanje konstitutivnosti niti “legitimno predstavljanje”.

Zeleni otvoreno ukazali na politiku bosanskih susjeda usmjerenu protiv države Bosne i Hercegovine

Najgrlatija u svoj toj priči bila je bivša ambasadorica Bosne i Hercegovine, kasnije hrvatska (HDZ) zastupnica u EU parlamentu, Željana Zovko. S druge strane, upravo politička opcija iz Njemačke bila je izrazito protiv priče o konstitutivnosti, te imala i svoje amandmane kojima se otvoreno ukazivalo na nepravde i antibosanske aktivnosti sudjednih zemalja. Zovko je tada govorila da je zabrinuta zbog pritiska Zelenih u EP-u.

“U ovom trenutku sam izuzetno zabrinuta zato što se Evropskom parlamentu, pod pritiskom lijevih snaga predvođeni zelenom grupacijom, nameće jedan novi pogled na Bosnu i Hercegovinu koji je katastrofalan i ide protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekla je Zovko za Radio RS.

-Ne samo da se u srijedu činilo da amandmani koji spominju konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini nemaju dovoljnu podršku u EP-u, nego su se na plenarnoj sjednici pojavili i amandmani kojima bi se, budu li usvojeni, prozivalo Hrvatsku za ilegalne “pushbackove”, tj. nasilno vraćanje neregularnih migranata iz Hrvatske u BiH, te za kršenje suvereniteta Bosne i Hercegovine. Ovo prvo, “pushbackove” od strane “susjednih država članica EU” (a BiH graniči samo s jednom takvom) u amandmanu predlaže klub zelenih i njemački SPD-ovac Dietmar Koester – pisali su tih dana pojedini mediji iz susjedstva.

Ovo drugo spominje se u amandmanu koji je predložio klub zelenih, a kojim se traži da EP “snažno osuđuje činjenicu da susjedi Bosne i Hercegovine kontinuirano krše teritorijalnu cjelovitost i suverenitet te zemlje projektima za koje nadležna tijela Bosne i Hercegovine nisu dala odobrenje, primjer s gradnjom hidroelektrane Buk Bijela na Drini, koju finansira Srbija, i polaganjem plinovoda ispod korita Save, što čine hrvatska preduzeća”.

Previous Nikola Kovač: sjećanje na ponosnog čovjeka
Next Holanđanin ‘Ćiro’: Svojevremeno došao kao humanitarac, pa ostao da živi u Bosni

You might also like

DUHOVNOST

Sulejman Bugari: Ramazan je ponuđen čovjeku da na najbrži način nađe svoju originalnost

Muslimanski sveti mjesec ramazan je mjesec tokom kojeg se omogućava čovjeku da na najbrži način dođe do onoga što će učiniti njegov život smisaonim. To u intervju za Anadolu Agency

RIJEČ

Banac: Dodik i Čović, uz podršku Moskve, sve rade na sprečavanju ulaska BiH u EU i NATO

Ivo Banac u intervjuu za Avangardu odgovara na pitanje da li je Dragan Čović “ruski čovjek” u BiH: “U to uopće ne sumjam. Ruski utjecaj se širi jugoistočnom Europom mnoštvom

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Snimatelj rušenja 1993: Za mene je Stari most insan i čim počnem o tome emocije me ponesu

Nedžad Kasumović je Mostarac koji je 8. 11. 1993. snimio granatiranje i rušenje Starog mosta u Mostaru i stravične prizore iz grada na Neretvi poslao u svijet. No, on danas