Muzej drvorezbarstva Konjic dobitnik prestižne nagrade Luigi Micheletti

Muzej drvorezbarstva Konjic dobitnik prestižne nagrade Luigi Micheletti

Muzej drvorezbarstva Konjic dobitnik je prestižne nagrade Luigi Micheletti koju dodjeljuje Evropska akademija muzeja. 

Nagrada je uručena na konferenciji i ceremoniji dodjele nagrada Evropske akademije muzeja održanoj u Luksemburgu od 8. do 10. septembra 2022.

Muzej drvorezbarstva Konjic osnovali su i otvorili 2019. godine vlasnici Zanata, porodica Nikšić. Orhan Nikšić, direktor i suosnivač Zanata, bio je i pokretač ideje konjičkog Muzeja drvorezbarstva i njegov je sadašnji direktor.

Ovo je druga nagrada Muzeju ove godine,  a Orhan Nikšić je rekao da je velika čast, ali i obaveza, očuvanje materijelnih sredstava sa generacije na generaciju.

„Konjički duborez je u decembru 2017. godine upisan na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva, čime je nama, nosiocima ove tradicije, dodijeljena ne samo čast i privilegije, već se je istakla i obaveza da doprinesemo očuvanju kako materijalnih objekata, tako i nematerijalnog kulturnog naslijeđa nastalog bavljenjem ovim umjetničkim zanatom, čije se znanje prenosilo s generacije na generaciju zanatlija.

“Cilj Muzeja je da sačuva, osvijesti i učini javno dostupnim sjećanja na drvorezbare i njihova djela, kao i da ispriča priču o izdržljivoj i fascinantnoj povijesti ovog tradicionalnog zanata koji je postao simbol Konjica i najizrazitiji element njene kulturne baštine. Drugi cilj je da se održi vještina drvorezbarstva nadahnjujući i obučavajući nove generacije drvorezbara i stvarajući ponovno interesovanje za njihove radove. Konačno, kako se važne kulturne institucije u BiH bore da opstaju zbog nedostatka javnih sredstava, naš cilj je i da istaknemo alternativni model za očuvanje tradicionalnih zanata i kulturnog naslijeđa”, dodao je Nikšić. 

Arhitekturu muzeja je dizajnirala Normal Arhitektura i to je jedan od prvih primjera parametarske arhitekture u Bosni i Hercegovini, prezentaciju i grafički dizajn potpisuje Enes Huseinćehajić, a sve tekstove je napisao Ahmed Burić. Projektom je rukovodio Orhan Nikšić.

Značajno je napomenuti da je Muzej drvorezbarstva Konjic dobitnik i nagrade Živa za najbolji slavenski muzej u konkurenciji 20 muzeja iz 11 slavenskih zemalja, koja je svečano dodijeljena na sedmoj ceremoniji Foruma slavenskih kultura u Beogradu u Srbiji u januaru 2022. g. (sa zakašnjenjem od godinu dana zbog pandemije).

Nagrada Micheletti organizira se u suradnji s Fondacijom Micheletti kako bi se istakle najbolje prakse u muzejima, a fokusira na inovativne muzeje i izložbe 20. stoljeća u sferama istorije, nauke, tehnologije, industrije, naučnih centara, eko-muzeja i interpretacijskih centara. 

Izvor: BHRT

Previous Dobit BH Telecoma u julu premašila 10 miliona KM
Next Za poticaje malim i srednjim preduzećima Vlada FBiH izdvojila 2,7 miliona KM

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Gazi Husrev-begova biblioteka i ovog ramazana izložbom obogatila ramazansku atmosferu u Sarajevu

Tradicionalno i ovog ramazana Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu organizirala je prigodnu izložbu, nastojeći na taj način obogatiti ramazansku atmosferu u gradu. Ove godine na izložbi “Rukopisni džuzevi Kur’ana” su

BAŠTINA

U Sarajevu predstavljen projekt “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne“

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini predstavila je javnosti aktivnosti na realizaciji naučno-istraživačkog projekta s multimedijalnom izložbom “Pod nebom vedre vjere: Islam i

BAŠTINA

Ostaci jedinog preživjelog molitvenika pripadnika Crkve bosanske

RUKOPISI CRKVE BOSANSKE Izvor: Tragom pisane baštine BiH