Muzej novije i savremene historije Slovenije otvara izložbu povodom 40. godišnjice OI u Sarajevu

Muzej novije i savremene historije Slovenije otvara izložbu povodom 40. godišnjice OI u Sarajevu

Legendarna Vukova i Frankova srebrna medalja samo su dio Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Mnogi Slovenci pomogli su u realizaciji ključnog jugoslovenskog projekta decenije, a to je i priča o njima.

Bilo ih je mnogo, bez kojih tih dvanaest olimpijskih dana ne bi bilo isto – od Mete Hočevar , koja je osmislila scenografiju svečanog otvaranja, do brojnih sportskih djelatnika koji su pomagali u pripremi i brizi o mjestima takmičenja, hostesama i mnogi drugi. Tu su i brojni navijači koji su se do Sarajeva dovezli kolima ili Bijelim vozom posebno postavljenim za ovu priliku da navijaju. Ali kada govorimo o Igrama u Sarajevu 1984., govorimo i o očuvanju uspomene i mnogih predmeta koji su pratili događaj visokog profila prije 40 godina – od šibica, čaša sa likom Vučka do ulaznica i opreme koju su mnogi ljudi i dalje čuvaju u svojim “kućnim” kolekcijama.

Autori izložbe Srebrne igre 1984. , koja se nalazi u Muzeju novije i savremene historije Slovenije, koji danas otvara svoja vrata, također su željeli da pokažu višestruku prirodu događaja; šta je to značilo ne samo za tadašnje sportiste, već i kako je ušlo u domove pojedinaca. Među zemljama bivše zajednice, uz Bosnu i Hercegovinu, Slovenija je ta u kojoj je sjećanje na igre, a posebno na njihovu maskotu, još uvijek posebno živo. Djelomično vjerovatno zato što je Slovenija odigrala ključnu ulogu u organizaciji, ali i zato što zimski sportovi imaju posebnu tradiciju na ovim prostorima.

„Izložbom smo željeli da predstavimo, s jedne strane, posljednji veliki događaj u Jugoslaviji, koji je trebalo da ujedini zemlju koja se polako raspadala, a prije svega doprinos slovenačkih sportskih radnika, funkcionera i drugih, naravno, i Frankova srebrna medalja, odnosno prva zimska medalja, koju su Slovenci osvojili u okviru Jugoslavije“, kaže Tadej Curk iz Muzeja sporta.

U izradi izložbe udružila su se oba muzeja – autori su Andreja Zupanec Bajželj i Domen Kaučič iz Muzeja novije i savremene povijesti Slovenije, te Tomaž Pavlin , Aleš Šafarič , Maja Hakl Saje i Tadej Curk iz Muzeja sporta .
Na inicijativu Olimpijskog komiteta Slovenije i medijske kuće Sport Media Fokus, muzeji su se udružili u izložbeni projekat, koji je stoga prvenstveno namijenjen obilježavanju 40. godišnjice Olimpijskih igara – piše RTV Slovenije u opširnom tekstu.

Previous Stvaraju se kvalitetniji uslovi za boravak izviđača i gostiju u izviđačkom kampu na Boračkom jezeru
Next Ustavni sud Bosne i Hercegovine: Član zakona kojim se kriminalizuje kleveta u RS-u neustavan, odredba ukinuta

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Muzej drvorezbarstva Konjic dobitnik prestižne nagrade Luigi Micheletti

Muzej drvorezbarstva Konjic dobitnik je prestižne nagrade Luigi Micheletti koju dodjeljuje Evropska akademija muzeja.  Nagrada je uručena na konferenciji i ceremoniji dodjele nagrada Evropske akademije muzeja održanoj u Luksemburgu od

SPORT

Memorijalni džudo turnir “Vinko Šamarlić“: U Sarajevu se okupilo više od 300 mladih iz regiona

Memorijalni džudo turnir “Vinko Šamarlić“, 29. po redu, danas se održava u sportskoj dvorani “Goran Čengić“ u sarajevskom naselju Grbavica. Ovo jedinstveno takmičenje, koje se održava u čast velikog sportiste

NAŠI DANI

Navijači kampuju u Zenici kako bi ujutro stigli kupiti ulaznice za utakmicu Bosna – Irska

Skoro stotinu navijača nogometne reprezentacije Bosne i Heregovine kampuje ispred poslovnice Centrotoursa u Zenici kako bi bili sigurni da će ujutro doći do ulaznica za prvu utakmicu baraža između Bosne