Na Bjelašnici počelo snimanje filma Illyricvm

Na Bjelašnici počelo snimanje filma Illyricvm

U utorak, 6. jula je na Bjelašnici iznad Sarajeva započelo snimanje igranog filma Illyricvm reditelja Simona Bogojevića Naratha, u produkciji zagrebačke Kinorame, slovenske kuće Forum Ljubljana, talijanske La Sarraz Pictures, kosovske Buka Production i bosanskohercegovačke kuće SCCA/Pro.Ba.

Radnja filma Illyricvm smještena je u 37. godinu prije naše ere, a protagonist je mladi Liburn Volsus kojeg sa sobom povede rimska jedinica. Jednostavan zadatak koji jedinica ima, pratiti skupljanje poreza, pretvori se u iznenadni sukob s naizgled pokorenim ilirskim plemenima. Film će se najvećim dijelom snimati na Bjelašnici, a dio snimanja planiran je na Velebitu i u talijanskoj pokrajini Furlanija – Julijska krajina.

Scenarij filma potpisuju Simon Bogojević Narath i Saša Podgorelec, direktor fotografije je Aleksandar Kavić, scenograf Giorgio Barullo, kostimografkinja Zjena Glamočanin, majstorica maske Ana Bulajić Črček, montažer Damir Čučić, dizajner zvuka Julij Zornik, a producenti su Ankica Jurić Tilić, Eva Rohrman, Alessandro Borrelli, Fatmir Spahiu, Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Glumački ansambl sastavljen je od glumaca iz Hrvatske, Kosova, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a u zapaženim ulogama su Filip Križan, Labeat Bitiqui, Ylber Bardhi, Robert Prebil, Franjo Dijak i Adrian Pezdirc.

Film je koprodukcija pet zemalja, a podržali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski centar, Kosovski kinematografski centar, Ministarstvo kulture Italije, Friuli Venezia Giulia Film Comission, Viba Film, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.

Naslovna fotografija: Filip Križan (snimanje filma Illyricvm)
(*autorica fotografije je Zjena Glamočanin)

Izvor

Previous U naselju Vrbanja kod Bugojna obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima
Next OS Bosne i Hercegovine bogatije za 21 višenamjensko vozilo

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Novalić: Otkupom slika pomoći umjetnicima u radu

Predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovije primili su u svom sjedišu u Sarajevu predstavnike Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti FBiH, predsjednika Armina Omerovića i članove Upravnog

BAŠTINA

Muzej soli: Iz neolitskih tava do bosanskih stolova

Jeste li se nekada zapitali, kada solite hranu, kako, odakle, i na koji način je kuhinjska so stigla do vašeg stola? Kako je stoljećima eksploatisana i na koji način je

KULTURA I UMJETNOST

Izložba – Nacionalno blago iz kolekcija NUBBiH

Povodom Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini 2020,  Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine kao partnerska institucija Univerziteta u Sarajevu dana 30. 10. 2020. godine upriličila