Na Dan općine Banovići položen kamen temeljac za izgradnju regionalne sanitarne deponije „Eko-Sep“

Na Dan općine Banovići položen kamen temeljac za izgradnju regionalne sanitarne deponije „Eko-Sep“

Mnogobrojne delegacije sa različitih nivoa vlasti, danas su uveličale manifestacije kojima je obilježena 25. godišnjica od oslobođenja cijele teritorije opštine Banovići.

Ove godine je 10. septembar Dan općine Banovići zbog specifičnih okolnosti vezanih za koronavirus obilježen skromnije u dijelu koji se odnosi na kulturno-zabavni program, ali nije bilo skromno kada je u pitanju početak izgradnje novih projekata.

Položen je kamen temeljac kojim je označen početak izgradnje regionalne sanitarne deponije „Eko-Sep“ u Živinicama i zasađeno drveće u znak očuvanja okoliša. Kamen temeljac položio je načelnik Midhat Husić zajedno sa premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem, gradonačelnikom Grada Živinice Samirom Kamenjakovićem i načelnikom Opštine Kladanj Jusufom Čavkunovićem.

-„Ovo je prva reginalna deponija u Federaciji BiH koja će u narednih 50 godina riješiti problem odlaganja otpada skoro na cijelom Tuzlanskom kantonu“,-kazao je načelnik Banovića Midhat Husić i zahvalio se institucijama koje su od samog početka pomagale ovaj projekat.

Tradicionalno je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća u skladu sa aktuelnom situacijom i uz poštivanje aktuelnih mjera, a svečani referat je podnio načelnik Midhat Husić. Načelnik je napravio presjek urađenog u protekloj godini u kojoj je, kako je rekao, urađeno puno posla.

Uloženo oko pet miliona za izgradnju infrastrukture

-„Uloženo je oko pet miliona KM u realizaciju infrastrukturnih projekata čijom realizacijom su u značajnom mjeri poboljšani uslovi života naših građana i vođeno je računa o ravnomjernom razvoju svih mjesnih zajednica. U oblast putne infrastrukture uloženo je oko dva miliona KM rekonstrukcijom 11 putnih komunikacija, a u toku je ili će uskoro početi još 11 projekata, u oblast vodosnabdijevanja i zbrinjavanja otpadnih voda uložen je milion KM, u oblast energetske efikasnosti takođe je uložen milion KM. Kao rezultat dobre saradnje sa Vladom Tuzlanskog kantona i njenim institucijama realizovano je nekoliko značajnih projekata“, naveo je načelnik Husić i naglasio da će Općina i dalje u punom kapacitetu u dijelu svoje nadležnosti učestovati u realizaciji projekta izgradnje termoelektrane, cementare i kamenoloma u Banovićima. Jedan od trajnih prioriteta djelovanja Općine je puna realizacija projekta poduzetničke zone „Sadnice“ u kojoj je već izgrađen prvi poslovni objekat”,- kazao je načelnik Midhat Husić. Prisjetio se načelnik Husić i onog što je urađeno u oblastima socijalne zaštite, obrazovanja, poduzetništva, poljoprivrede, energetske efikasnosti i cjelokupnog razvoja lokalne zajednice o čemu svjedoče podaci. Kako je istakao načelnik Husić, po makroekonomskim pokazateljima Banovići se trenutno nalaze na drugom mjestu a u protekloj godini je zabiljeno povećanje zaposlenosti za 5,6%.

Prisjetili su se prisutni i odali počast onima koji su dali živote za odbranu i položili cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima te spomen obilježja u mjesnim zajednicama Aljkovići i Seona.

Jučer su delegacije delegacije Općinskog vijeća, Općine, vijeća mjesnih zajednica i boračkih udruženja položile cvijeće na spomen obilježja u mjesnim zajednicama: Omazići, Banovići Selo, Tulovići, Treštenica, Podgorje, Grivice, Repnik, Brezovača, Pribitkovići te u mjesnoj zajednici Grad III na šehidskom mezarju u Brezicima.

Ovim je zvanično okončan program obilježavanja 10. septembra Dana općine Banovići.

Previous Poziv Mostarcima da se registruju za izbore
Next Pijaca Travnik: Štandovi se lome od ponude, prodaja ide bolje nego ikad (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Novi ministar MUP-a Kantona Sarajevo: MUP ćemo pojačati sa helikopterom

  Planirani budžet Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a za 2019. je oko 88 miliona KM. Prema riječima ministra MUP-a KS-a Admira Katice, sve planirane aktivnosti imaju za cilj vraćanje povjerenja građana

NAŠI DANI

Na školskoj priredbi u Srbiji djeca đuskala uz pjesmu o ratnim zločinima i živim lomačama

Na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada, desetogodišnjoj djeci puštana je pjesma “Ne volim te Alija, zato što si Balija” u kojoj se raspiruje

NAŠI DANI

Osniva se helikopterska jedinica MUP-a Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo dala je na današnjoj sjednici saglasnost Ministarstvu unutrašnjih poslova KS na Elaborat o provođenju aktivnosti uspostave helikopterske jedinice, kao i za popunu upražnjenih radnih mjesta za potrebe