Na današnji dan austrijski vojskovođa Savojski spalio Sarajevo

Na današnji dan austrijski vojskovođa Savojski spalio Sarajevo

Na današnji dan – 23. oktobra 1697. godine desila se jedna od najvećih katastrofa u historiji Sarajeva – napad i pustošenje grada od strane vojske Austrijskog carstva kojom je komandovao austrijski princ i vojskovođa Eugen Savojski.

Pod njegovom komandom 23. i 24. oktobra 1697. godine, Sarajevo, odnosno Baščaršija, jezgra grada, pretvorena je u zgarište. Prije samog napada uputio je pismo stanovnicima Sarajeva u kojem ih poziva na predaju, ali je njegova ponuda bila odbijena.

O napadu na grad Savojski je vodio dnevnik, te svoj pohod opisuje i ovim riječima: „Izravno sam dakle uputio marš proti gradu, a čete sam u razvijenoj fronti postavio na uzvisinu neposredno blizu varoši. Odatle sam izašiljao odrede na pljačku… Pred veče je počeo grad goriti (naročito Tašlihan). Grad je vrlo velik i potpuno otvoren; ima 120 džamija krasnih…”Pohod je ostavio nesagledive posljedice od kojih se grad dugo oporavljao.

I pored svih razaranja koja je ovaj grad doživio kroz svoju dugu historiju, uvijek je izlazio veći, ljepši i dostojanstveniji sa njegovim srcem – Starim Gradom kao jezgrom kulture, historije, tradicije i suživota.

Previous Krajiški biser, Stari grad Ostrožac, privlači sve veći broj posjetilaca
Next Godišnjica zločina u Stupnom dolu: Presuđeni zločinac na slobodi u RH

You might also like

HISTORIJA

Hadži Lojo: ‘Strašni vođa bosanskih pobunjenika’

Hadži Lojo i danas živi u sjećanju Bošnjaka ne samo u Sarajevu nego i širom Bosne. Njega se smatralo jednim od glavnih ličnosti otpora protiv austougarskog okupatora. Kakvo je mišljenje

HISTORIJA

Sulejman Balić, sandžački Bošnjak – neznani junak sa Avale?

Sto godina prošlo je od pogibije beogradskog Neznanog junaka, sinonima za sve žrtve u Prvom svjetskom ratu, ali se tek odnedavno počelo govoriti da se radi o vojniku Sulejmanu Baliću.

HISTORIJA

Dan oslobođenja Mostara

14. februara 1945. godine oko podne prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar. Nešto kasnije do grada su se probile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija,