Na današnji dan formirana Teritorijalna odbrana Republike Bosne i Hercegovine

Na današnji dan formirana Teritorijalna odbrana Republike Bosne i Hercegovine

8. aprila 1992. godine Predsjedništvo RBiH donijelo Odluku o formiranju štaba  Teritorijalne odbrane Republike BiH (TORBiH), čime je, ujedno, ukinut štab Teritorijalne odbrane bivše SRBiH.

Ovim povodom ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević podsjetio je na historijski značaj ovog datuma i odluka koje se donesene početkom aprila 1992. godine.

„Odluka Predsjedništva je bila strateški značajna jer su sve oružane formacije stavljene pod jedinstvenu komandu i jedinstvena obilježja, a što će kasnije dovesti do formiranja Armije RBiH, čime je agresor osujećen u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Organizirano smo prešli na odbranu naše domovine i na neki način zbili smo redove i krenuli u odbranu. Posebno ističem  značaj Patriotske lige BiH, MUP-a RBiH i drugih koji su imali bitnu ulogu u odbrani od agresora. Te dobrovoljačke formacije  su se među prvima suprotstavili agresorima i  nakon ove Odluke  su se u potpunosti potčinili štabovima TO RBiH“ kazao je ministar Bukvarević.  

Na zahtjev predstavnika boraca održan je i sastanak resornog ministra sa delegacijom Koordinacije boračkih saveza i organizacija ARBiH koji su uputili zajedničku čestitku svim pripadnicima u povodu godišnjice formiranje TO RBiH.

Kazali su da je Teritorijalna odbrana Republike Bosne i Hercegovine bila jedina legalna i legitimna oružana sila u zemlji početkom aprila 1992. godine koja je okupila sve probosanske, patriotske snage u organiziranom otporu agresiji na Bosnu i Hercegovinu. „Branili smo nezavisnost i cjelovitost države, branili smo hiljadugodišnju tradiciju suživota na ovim prostorima, branili smo sve bh. građane kojima je ovo jedina domovina“ poručili su branioci.

Ministar Bukvarević je istakao da je posebno važno da ovakve datume ne zaboravljamo, da ne zaboravljamo najhrabrije sinove i kćeri naše domovine, da se sjećamo našeg vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića koji nas je vodio u najtežim danima i da istinu o našem herojstvu, o našoj časnoj odbrani prenosimo na našu djecu, naše potomke koji će znati cijeniti i poštovati svu prolivenu krv za ovo što  danas imamo.

Ni ovaj datum ne možemo obilježiti okupljanjem ali molim vas dragi sugrađani da pričamo našoj djeci, da im mi koji smo živi sudionici agresije i svih zločina prenosimo istinu, da ne uče iz kojekakvih knjiga koje pokušavaju iskriviti činjenice. Niko nema više prava i obaveze da govori o agresiji, genocidu i zlodjelima pored onih koji su je doživjeli i preživjeli, to je naš amanet i obaveza.

Država Bosna i Hercegovina jača je od svih njenih unutarnjih i vanjskih neprijatelja i njena snaga ogleda se u odlučnoj i časnoj odbrani svih principa i vrijednosti koji su se našli na udaru u razdoblju 1992-1995. i to će biti dokle god bude patriota kojima je ova država u srcu i koji su i danas spremni da je brane. Bosne i Hercegovine je bilo i bit će, nas neće jednog dana, ali ona će opstati baš kao što je opstajala i onda kada su mnogi mislili da će „Bosna šapatom pasti“, krv šehida i poginulih boraca natopila je njeno tlo i to je razlog zbog kojeg nikada ne smijemo zaboraviti ko je najzaslužniji za sve što imamo danas“, poručio je ministar Bukvarević.       

Previous Novalić: Jedini smo u regionu prihvatili obavezu da podržimo sve ugrožene firme
Next Kako je bosanski bokser pobijedio legendarnog Cro Copa (Video)

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Gornji Vakuf: Danas održan tradicionalni pohod “Pamtimo, da se ne ponovi”

Tradicionalnim pohodom “Pamtimo, da se ne ponovi”, Gornjevakufljani su danas obilježili 30 godina od odbrane grada, s obzirom da su se upravo na lokalitetima Krča, Releja i Seoca odigrale presudne

OTPOR BOSNE

Rade Zoranović, čovjek iz naroda: Branio sam ovu zemlju jer drugu domovinu nemam

Radomir Rade Zoranović kada je ovoj domovini bilo najteže, kada je bila napadnuta, odlučio je stati u njenu odbranu. On, ističe, nikada nije imao dilemu na koju stranu da stane.

OTPOR BOSNE

Završeni Slobodarski dani u Bužimu (Video)

Nakon dvanaest dana vjerskih, sportih, historijskih i kulturnih sadržaja spuštena je zavjesa na dvadeset i četvrtu manifestaciju “Slobodarski dani viteškog garda Bužima, obilježavanjem dvadeset i sedme godišnjice od osnivanja 505.Viteške