Na današnji dan Gradaščević postao – Vrhovni komandant Bosne izabran voljom naroda!

Na današnji dan Gradaščević postao – Vrhovni komandant Bosne izabran voljom naroda!

Na današnji dan 1831. Husein-kapetan Gradaščević postaje vladar Bosne.

Vrhovni komandant Bosne izabran voljom naroda’ – tako se potpisivao čuveni beg i kapetan, poznat i kao Zmaj od Bosne.

Historičar Galib Šljivo piše:

– Na osnovu osmanskih historijskih izvora, dakle dopisa koje su upućivale zvanične vlasti iz Bosne osmanskoj vladi, Ahmet Dževat Eren u svom djelu o Mahmudu II je zaključio da je Husein-beg, u ime bosanskih kapetana, postavio ove uslove valiji Ali Namik-paši:

  • Da se u Bosni ukine vilajet;
  • Da Bošnjaci biraju ličnost koja će upravljati pokrajinom;
  • Da se ukine ferman o okidanju janičarskih odžaka;
  • Da se Visoka Porta ne miješa u upravu Bosnom;
  • Ukoliko Visoka Porta usvoji ove uslove bosanska pokrajina će Porti godišnje plaćati kao porez 4.000 kesa akči.

U pravo na osnovu ovako postavljenih zahtjeva, kako i Eren tvrdi, Husein-beg je tražio autonomiju u Bosni, onakvu kakvu je osmanska vlast već dala Srbiji.

Za to su se borili Bošnjaci, a Husein-beg je na taj način samo sročio težnju Bošnjaka u ove zahtjeve, pa ga je, u to nema nikakve sumnje, u toj namjeri, podržala većina naroda.

Prije njega, jedan drugi istraživač, Martin Schor, koji je svoju doktorsku tezu uradio na osnovu historijskih izvora bečkih arhiva i odbranio na Filozofskom fakultetu u Beču, naslovio je svoju doktorsku tezu: Borba Husein-kapetana za nezavisnost Bosne.

Dakle, i osmanski i austrijski izvori se ne razlikuju u tome koji je cilj imao Husein-beg kad se prihvatio da stane na čelo nezadovoljnih kapetana i većine Bošnjaka da silom izvojuju autonomije Bosne u okviru Osmanskog carstva i time spriječi otkidanje komad po komad bosanske zemlje, koje je osmanska vlada, pod pritiskom ili bez pritiska, započela i kojoj se nije vidio kraj. A susjedi, Austrija, Srbija i Crna Gora nagovještavali su promjenu granica prema Bosanskom ejaletu

– Izbor Husein-paše Gradaščevića za bosanskog valiju pismeno su podržali organi vlasti u skoro svim mjestima: Zvornik, Sarajevo, Bijelo Polje, Sjenica, Kolašin, Višegrad, Mitrovica, Novi Pazar, Pljevlje, Jajce, Konjic, Berbir, Srebrenica, Jezero, Banjaluka, Gradačac, Novosel, Krupa i većina drugih bosanskih gradova i tvrđava… piše uz ostalo prof. dr. Galib Šljivo u radu Vrijeme nereda u Bosni u prvoj polovini XIX stoljeća i Husein-beg Gradaščević.

Pobjeda na Kosovu i ozvaničenje domaće vlasti u Bosni – u sarajevskoj Carevoj džamiji

– Na putu prema Kosovu, gdje je trebala presjeći put vojsci velikog vezira, glavnina bosanske vojske zauzela je Peć i Prištinu, da bi sredinom jula mjeseca 1831. godine u mjestu Štimja nanijela težak poraz sultanovim jedinicama. S bojnog polja jedva je živu glavu izvukao ranjeni veliki vezir Mehmed Rešid-paša, koji je u paničnom bijegu iza sebe ostavio svu svoju arhivu i velik ratni plijen.

Iz Prištine, preko Novog Pazara, uputio se Husein-kapetan s pratnjom prema Sarajevu. Generali bosanske vojske izabraše ga za vođu, tražeći od sultana da ga svojim ukazom imenuje za bosanskog valiju. Kako se sultan oglušio o zahtjeve Bošnjaka, oni uzvratiše istom mjerom pa na svebosanskom saboru, koji je održan 12. septembra 1831. godine u sarajevskoj Carevoj džamiji, i zvanično proglasiše autonomiju Bosne.

Ispred džamije slila se ogromna masa ljudi svih društvenih slojeva, koja je dočekivala Husein kapetana po njegovu povratku iz Prištine. Iako je isprva odbijao da se prihvati tako značajne dužnosti Husein je, svjestan teških prilika u kojima se Bosna našla, ipak udovoljio volji svoga naroda.

Nakon što su uzeli abdest i ruke spustili na korice Kur’ana Časnog, svi Bošnjaci jednodušno su prisegom iskazali svoju želju: “Mi ovdje sakupljeni, svi, jednoglasno tebe postavljamo za valiju ejaleta Bosne. Svu našu pokretnu i nepokretnu imovinu i, posebno, naše porodice i djecu predajemo tebi u ruke i za tvoju sreću. Od sada tebe priznajemo kao valiju Bosne i nikoga s druge strane ne trebamo i ne primamo, ko god ga postavio. Ima umrijeti i propasti, ali od ovoga nema odustati.”Rad sabora uskoro je priveden kraju i proglašenje Husein-kapetana novim bosanskim vezirom u činu paše s tri tuga obnarodovano je uz veliko slavlje i povike tekbira, praćeno gromoglasnim udarima topovskih đuladi i puščanih zrna. Huseinov-kapetanov san o slobodi Bosne, činilo se, bio je ostvaren – podsjeća u jednom tekstu historičar Alen Zečević.

(MiruhBosne)

Previous Srbija opet hapsi bosanske građane, na graničnom prelazu Uvac priveden Edin Vranj
Next S Cetinja slobodarske poruke i uz bosanske patriotske pjesme (Video)

You might also like

HISTORIJA

HEROJSKA ODBRANA SARAJEVA TOKOM AUSTRIJSKE OKUPACIJE 1878. GODINE

Narod koji ne poznaje ili zaboravlja svoju prošlost osuđen je da bude tuđi sluga. Podsjetimo se kako se branilo Sarajevo, ne jednom, nego puno puta u svojoj dugoj historiji. Austro-Ugarska

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Promocija publikacije POLJIČKE ISPRAVE II (iz Zbirke Aleksandra Poljanića), izdanje Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine

 U okviru prvog dana 5. sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – Knjige u nišama (KUN), u organizaciji Bosanskog kulturnog centra, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUBBIH) predstavila je svoje novo

HISTORIJA

Na današnji dan 1895.: Sarajevo dobilo električnu rasvjetu – prije Londona i Pariza, a eletrični tramvaj prije Istanbula, Atine, Budimpešte…

Prvi dan maja 1895. godine, zvanično je puštena električna rasvjeta u Sarajevu. Nakon generalne probe  3. i 4. aprila iste godine, Sarajevo je dobilo rasvjetu ulica, javnih objekata i stanova,