Na današnji dan poginuo Zlatni ljiljan ARBiH Safet Isović – “Tigar sa Žuči”

Na današnji dan poginuo Zlatni ljiljan ARBiH Safet Isović – “Tigar sa Žuči”

Na današnji dan 1993. poginuo je Safet Isović, zamjenik komandanta 2. viteške motorizovane brigade Armije RBiH, u oslobađanju Mijatovića Kose od agresora.


Na mjestu njegove pogibije danas je obilježena 28. godišnjica oslobađanja ovog područja od agresorskih snaga i pogibije ratnog heroja, dobitnika najvećeg vojnog odlikovanja “Zlatni ljiljan” i odlikovanja za vojne zasluge sa Zlatnim mačevima.

Na Mijatovića Kosi, mjestu Isovićeve pogibije, okupile su se brojne delegacije, članovi porodice, rodbina, prijatelji i saborci, proučili su Fatihu i odali počast herojima 2. viteške brigade i evocirali uspomene na 12. juni 1993. godine, kada su se na tom mjestu i okolnim područjima Novog Grada vodile žestoke borbe u odbrani od agresorskih snaga.
Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo, članovi porodice rahmetli Isovića, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja KS, boračkih organizacija, političkih partija, saborci i prijatelji položili su cvijeće na spomen-obilježju na Mijatovića Kosi i mezarju u Buća Potoku. Učenjem Fatihe prisjetili su se i odali počast i Salki Muraspahiću, zamjeniku komandanta Druge viteške motorizovane brigade, koji je poginuo 28. jula 1993. godine i njegovim saborcima.

Prisutni su se prisjetili 12. juna 1993. godine kada se na Mijatovići Kosi vodila značajna bitka za odbranu Sarajeva u kojoj su borci Armije RBiH, vođeni hrabrim komandantima i komandirima izvojevali pobjedu u jednoj munjevito izvedenoj, a hrabro osmišljenoj akciji. Nažalost u toj bici život je izgubio Safet Isović kojeg su borci odmilja zvali “Tigar sa Žuči” i njegovi saborci Amir Šabanović, Esad Čolaković i Zulfo Dizdarević.

Previous Bjelašnicu danas čistilo 350 volontera
Next Henkel, Bingo i ronioci Bosne završili čišćenje i poribljavanje bosanskih rijeka i jezera

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Krvavi maj ’92.: U masakru u Zaklopači ubijeni gotovo svi stanovnici sela

Svježa humka na Memorijalnom mezarju u Zaklopači kod Vlasenice najnoviji je u nizu dokaza o pokolju u kojem je prije 25 godina naoružana grupa zločinaca, među kojima su bili i

NAŠI DANI

Prikupljaju se dokazi: Slijedi obnova bosanske tužbe protiv Srbije

Krajem idućeg mjeseca, 27. februara ističe rok za pokretanje revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Agent naše zemlje

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Potresne fotografije iz Komemorativnog centra: Štramplice, čarapice i patikice ubijenih zvorničkih mališana

U Komemorativnom centru u Tuzli danas je Zijo Ribić iz Skočića kod Zvornika, identificirao svoje tri sestre, četverogodišnju Almasu, petogodišnju Suvadu i sedmogodišnju Zijadu, koje su pronađene u masovnoj grobnici