Na današnji dan Republika Bosna i Hercegovina primljena u UN

Na današnji dan Republika Bosna i Hercegovina primljena u UN

Na današnji dan, 22. maja 1992. godine, Republika Bosna i Hercegovina primljena je u Ujedinjene nacije (UN).
 
Za vrijeme svog 24 godišnjeg članstva u UN-u, Bosna i Hercegovina je izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, u periodu 2010–2012.

 

Povodom 24.godišnjice prijema Bosne i Hercegovine u članstvo Ujedinjenih nacija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je čestitku građanima Bosne i Hercegovine.

– Na današnji dan prije 24 godina, Generalna skuština Ujedinjenih nacija je jednoglasno primila BiH u svoje članstvo. Ovim događajem, Bosna i Hercegovina je dobila međunarodni legitimitet, a 22.maja je postao jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine – istakao je Zvizdić.

Dvadesetčetiri godine kasnije, Bosna i Hercegovina je stabilizirala mir, uspostavila dobru regionalnu saradnju sa susjedima, aktivno radi na reformskim procesima i  danas je pred vratima članstva u Evropskoj uniji i NATO savezu.

– Čestitam vam ovaj značajan datum i pozivam vas da nastavimo graditi modernu demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu u kojoj će vladati evropske vrijednosti – piše u čestitki koju je predsjedavajući Zvizdić uputio  građanima Bosne i Hercegovine.

Previous Tokić: Spriječeno brisanje 120.000 popisanih Bošnjaka
Next Bosanska kahva

You might also like

HISTORIJA

Porijeklo muslimana u Beogradskom pašaluku

Kakva je bila struktura muslimana prema porijeklu, teško je procijeniti, ali bi se kao osnovano moglo prihvatiti da je bilo najviše doseljenika iz Bosne. Ovo se može temeljiti i na

HISTORIJA

Oklopljena ruka presavijena u laktu sa sabljom u stisnutoj šaci: Kako je “grb Rame” postao “grb Bosne”

.. Oklopljena ruka presavijena u laktu sa sabljom u stisnutoj šaci danas predstavlja najprepoznatljivije obilježje ramskog kraja i sastavni je dio suvremenog grba Općine Prozor-Rama. Taj simbol ima dugu tradiciju

HISTORIJA

Sjećanje na Nadu Klaić: Državnost Bosne je starija od Hrvatske i Srbije

  2. augusta 1988., u šezdeset osmoj godini, umrla je čuvena povjesničarka Nada Tarnovski Klaić. Bila je redovni profesor hrvatske povijesti srednjeg vijeka na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u