Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu studenti iz 45 država

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu studenti iz 45 država

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), koji je u vlasništvu Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF), već godinama pruža kvalitetno obrazovanje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) prof. dr. Ahmet Yildirim u razgovoru za Anadolu Agency govorio je o radu ove visokoškolske ustanove u kojoj studiraju studenti iz brojnih zemalja.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu osnovan je 2003. godine, a sa obrazovnim aktivnostima počeo je 2004. IUS trenutno ima 1.700 studenata iz 45 država, a njegovi diplomanti, kojih je ukupno oko 3.000, rade na dobrim pozicijama u mnogim dijelovima svijeta.

– Akademsko osoblje iz 12 država –

“Trenutno, na našem univerzitetu imamo akademsko osoblje iz 12 zemalja. Djelujemo kao jedini međunarodni univerzitet u Bosni i Hercegovini. Nastavni jezik na našem univerzitetu je u potpunosti na engleskom”, rekao je Yildirim.

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu studenti iz 45 država

IUS ima ukupno pet fakulteta, 17 dodiplomskih programa i 21 magistarski i doktorski program.

“Osim toga, naša pripremna škola za engleski jezik posjeduje međunarodnu akreditaciju i pruža kvalitetno obrazovanje. Svi strani studenti koji dolaze ovamo, a ne govore engleski, počinju fakultetsko obrazovanje nakon što završe pripremnu školu engleskog jezika”, kazao je Yildirim.

– Najbolji privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini –

Istakao je također da je IUS najbolji privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini u posljednje tri godine, prema izvještaju agencije Webometrics.

“Konstantno smo sve bolji na rang listi za Balkan i u svijetu. Ovo nam je veoma važno. Ovo je važan pokazatelj kvaliteta”, dodao je Yildirim.

Rektor je podsjetio da IUS svake godine organizuje ispite za stipendije za bosanskohercegovačke studente i da skoro svi bosanski studenti imaju stipendije.

“Kao institucija koja je posvećena osnivačkoj misiji, mi smo univerzitet koji je osnovan s ciljem da pruži kvalitetno obrazovanje i koji daje veliki broj stipendija”, rekao je.

Napominjući da će se 26. marta održati testiranje za stipendije, kojem mogu prisustvovati studenti iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, Yildirim je kazao da studenti stiču pravo na određenu stipendiju prema ostvarenim rezultatima na tom testu.

Poslao je i poruku međunarodnim studentima i njihovim roditeljima koji dolaze iz Turkiye i drugih zemalja.

“Kampus IUS-a je najveći na jednom privatnom univerzitetu u Bosni i Hercegovini. Ovo je jedan od najprikladnijih univerziteta na kojem možete studirati u međunarodnom okruženju i steči međunarodnu diplomu. Sarajevo je također veoma siguran grad”, kazao je rektor IUS-a.

– Studenti zadovoljni uvjetima –

Ejub Bilajbegović, student IUS-a, istakao je da je vrlo zadovoljan uvjetima na ovom univerzitetu.

“Za IUS sam saznao od prijatelja dok sam živio i radio u Saudijskoj Arabiji. Od prve godine studiram ovdje sa stipendijom. Imamo laboratoriju opremljenu vrlo modernom opremom i radimo veoma kvalitetne studije”, rekao je ovaj student.

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu studenti iz 45 država

Ehlimana Alihodžić, studentica turskog jezika i književnosti, kazala je da su njen brat i sestra također studirali na IUS-u i da je nju lično privukla ugodna i prijateljska atmosfera na tom univerzitetu.

“Studiram ovdje sa 80 posto stipendije i jako sam zadovoljna zbog toga. S obzirom na mogućnosti koje nam je IUS pružio, mislim da imam jako dobru stipendiju”, dodala je ova studentica.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu jedan je od najvećih obrazovnih projekata u regiji Balkana. Kao relativno mlada akademska ustanova, IUS je studentima odmah na početku omogućio otvoreno, tolerantno, međunarodno okruženje, gdje mladi ljudi imaju priliku steći nova i razmijeniti postojeća znanja i iskustva sa studentima i profesorima, ali i sa renomiranim gostujućim predavačima.

Ova visokoobrazovna institucija u proteklim godinama ponudila je veoma kvalitetno obrazovanje domaćim i stranim studentima na sva tri ciklusa studija, a Univerzitet se razvijao vrlo intenzivno i među prvima je u BiH nastavu prilagodio evropskim standardima.

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu studenti iz 45 država

Tokom dodiplomskog i postdiplomskog studija, studentima se nudi kvalitetan intelektualni ambijent na 21 studijski program u okviru pet fakulteta, od industrijskog inžinjeringa i kompjuterskih nauka, preko umjetnosti i društvenih nauka, pedagoških nauka, prava, pa sve do poslovne administracije i humanističkih nauka.

Kako navode s ovog Univerziteta, sticanje diploma, te intelektualno i kreativno sazrijevanje mladih koji su studirali na IUS-u omogućilo je veoma lako uključivanje tih talenata u svijet uspješnih profesionalaca, provjerenih stručnjaka i odgovornih građana bh. društva, ali i zemalja iz kojih dolaze i u koje su se vratili.

Previous Bosanska reprezentacija u sjedećoj odbojci odbranila titulu u Zlatnoj ligi nacija; premijer Novalić uručio plakete reprezentativcima
Next Nakon neuspjelih pregovora o Izbornom zakonu, Čović poručuje da nema uvjeta da se organizuju izbori

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

‘Bosanske IT kompanije su poželjni partneri drugim zemljama jer nas oni smatraju jako pametnim i vrijednim radnicima’

Pomjeranje granica u nauci ne odvija se samo tamo negdje u svijetu, kako smo to navikli, dešava se i u našoj okolini, zahvaljujući izuzetnim pojedincima koji dokazuju da ništa nije

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Robotički tim Bosne i Hercegovine vodeći na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi

Tim mladih Bosne i Hercegovine, okupljenih oko Centra za edukaciju robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru – CERIT učestvuje ove godine na svojevrsnoj Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021 pod nazivom Discover

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Australija: Edhem Eddie Čustović – Radujem se uspjehu svih mojih zemljaka

Aktivan je član Instituta elektronike i elektrotehnike (IEEE), gdje je također urednik publikacije instituta IMPACT. Autor je raznih inovacija… “Zajedno s bratom Rešadom, koji je vlasnik jedne građevinske firme, otvaram