Na izletištu Barice u Sarajevu zasađeno 1.000 sadnica

Na izletištu Barice u Sarajevu zasađeno 1.000 sadnica

Uz donaciju Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) na izletištu Barice u Sarajevu zasađeno je ukupno 1.000 sadnica s željom da dvije prijateljske države ostave zdravo okruženje budućim generacijama

U okviru akcije “Dah za budućnost” koju je 11. novembra prošle godine pokrenula Republika Turska s ciljem da se budućim generacijama ostavi čišći, ljepši i zeleniji svijet, u Sarajevu su danas također zasađene sadnice u prisustvu Ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini Halduna Koca i premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića.

Akciju je inicirao predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, a provodi se u koordinaciji Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske i Generalne direkcije za šumarstvo Turske.

U akciji, koja za cilj ima podizanje svijesti o održivom upravljanju životnom sredinom, ove godine osim 81 grada u Turskoj učestvuje i 25 zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, te su svi simbolično u isto vrijeme zasadili ukupno 83 miliona sadnica.

Uz donaciju Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) na izletištu Barice u Sarajevu zasađeno je ukupno 1.000 sadnica s željom da dvije prijateljske države ostave zdravo okruženje budućim generacijama. Sadnice su simbolično zasadili ambasador Koc i premijer Federacije BiH Novalić.

BiH se pridružila akciji “Dah za budućnost”: U Sarajevu zasađeno 1.000 sadnica

Koc je u obraćanju istakao da se Turska nalazi na čelu zemalja u svijetu po značaju koji pridaje zelenilu i šumama.

“Turska je zemlja koja je ponosna na sve što je postigla u zadnjih nekoliko godina u pošumljavanju i uspjesima u toj oblasti. Turska je u svijetu zauzimala 46. mjesto po pošumljenim zelenim površinama, a sada je napredovala na 27. mjesto. Naš je cilj da pošumimo 23 miliona hektara površina. Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je sam inicirao jedan projekat koji može biti primjer cijelom svijetu. Također, 11. novembar je proglašen Nacionalnim danom pošumljavanja. Prošle godine prvi put je u jednom danu posađeno 13,7 miliona mladica, što je ušlo i u Guinnessovu knjigu rekorda. Sada ovaj projekat raste i obuhvata cijeli svijet. Osim u našoj zemlji danas su u još 25 zemlja u svijetu posađene sadnice, uključujući bratsku i prijateljsku Bosnu i Hercegovinu“, kazao je Koc.

Novalić je u obraćanju podsjetio da je u Sarajevu danas u okviru ovog projekta posađeno ukupno hiljadu sadnica.

“Želim da pozdravim predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i prijateljski turski narod. Također, želim pozdraviti naše prijatelje i u Azerbejdžanu, Albaniji, Kosovu i Sjevernom Kipru. Želim također podraviti sve ljude koji rade ovakva plemenita djela da nam planeta bude još zelenija. Vi znate da je ova zemlja nama podarena ionako zelena, najviše liči na dženet, a mi vam se zahvaljujemo što nastojite da bude još zelenija“, rekao je Novalić.

U Ankari je istovremeno održana ceremonija u okviru akcije “Dah za budućnost” kojoj je prisustvovao turski predsjednik Erdogan, turski ministri te ambasadori više od 65 zemalja.

U okviru prve akcije održanoj prošle godine u svim provincijama Turske zasađeno je preko 13 miliona sadnica. Odlukom predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana 11. novembar je proglašen Nacionalnim danom pošumljavanja.

Osim socijalnih koristi, ovaj projekat će doprinijeti i smanjenju erozije tla, povećanju zelenih površina, povećanju hrane za divlje životinje kao i mnogim drugim beneficijama.

Izvor: AA

Previous Izetbegović: Stvorili smo 105.000 radnih mjesta za šest godina (VIDEO)
Next Almedin Ziljkić, novi reprezentativac: Iskoristiću svaki minut koji dobijem

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Avantur ponudio drugačiji pogled na ljepote Bosne i Hercegovine

Ovo udruženje uporedilo je bosanskohercegovačke ljepote sa sličnim prizorima na svjetski poznatim destinacijama. Udruženje Avantur proteklih dana je na svojoj Facebook stranici objavilo fotogaleriju sa skoro 40 snimaka na kojima

TURIZAM

Turisti pohrlili u Mostar i prije očekivanog vremena

  Za razliku od ljeta kada turisti iz raznih krajeva svijeta dolaze i uživaju u znamenitostima grada Mostara, tokom zime sasvim druga priča. Stara gradsksa jezgra ovih dana puna je

BH RAZGLEDNICA

Molitva na stijeni: Kušlat džamija u Podrinju

Uska šumska staza jedini je put kojim vjernici i znatiželjnici dolaze do Kušlat džamije, izdignute kraj puta prema Zvorniku, na istoku Bosne i Hercegovine. Čuvena džamija na špicastoj stijeni Kušlat