Na mostarskim Šehitlucima obilježena godišnjica pogibije generala Arifa Pašalića

Na mostarskim Šehitlucima obilježena godišnjica pogibije generala Arifa Pašalića

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe danas je na mostarskim Šahitlucima obilježena 23 godišnjica pogibije brigadnog generala Arifa Pašalića.

Cvijeće su položile brojne delegacije iz javnog društvenog, političkog života u gradu Mostaru i na taj način još jednom podsjetili domaću javnost na doprinos rahmetli Arifa Pašalića u odbrani Mostara i Bosne i Hercegovine.

„Doprinos Arifa Pašalića je nemjerljiv. Arif je za komandanta došao u vrijeme kad nismo imali obrazovanog oficirskog kadra. Arif nas je uveo u vojni sistem, izvukao nas iz politika NDH-a i najzaslužniji je da ostanemo na pravoj strani. Bio nam je i prvi vojni mentor u tom vremenu. Govoriti o Arifu znači biti ponosan. Ponosan sam na to da je bio moj prvi komandant“, kaže Semir Drljević Lovac jedan od proslavljenih komandanata 41 slavne mostarske brigade.

Obilježavanju godišnjice prisustvovao je i Arifov sin Orhan koji kaže da mu je drago da uspomene na Arifa Pašalića ne blijede, da još uvijek veliki broj Pašalićevih prijatelja, saradnika na dostojanstven način obilježi ovu godišnjicu.
„Ponosan sam na sve nas u Mostaru, sa našim nošenjem sa situacijom u kojoj se nalazimo. Položaj Mostara je specifičan što vidimo ovih dana.

Čuvanje uspomena na Arifa Pašalića kao komandanta je njegovanje uspomena na Armiju R BiH na odbranu Bosne i Hercegovine, na sve šehide i poginule borce koji su svoje živote ugradili u teme naše domovine“, naglašava Orhan.

Jedinicama Teritorijalne odbrane u Mostaru Arif Pašalić se priključio odmah početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, u aprilu 1992.godine. Aktivno učestvuje u formiranju Samostalni bataljon odbrane Mostara i jedinica A R BiH. Od formiranja IV Korpusa 17. novembra 1992. godine bio je komandant sve do novembra 1993. godine. Arif Pašalić je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu M-17 Mostar-Sarajevo, u naselju Drežnica 26. aprila 1998. godine – piše Mostarski.ba.

Previous Ekipa 'Quo Vadis, Aida?' ponosna bez obzira što film nije dobio Oscara
Next Izetbegović: Nema nikakvog razilaženja! Ko voli rat da Bog da ga imao u kući

You might also like

NAŠI DANI

UKC Tuzla: Nana Fata Orlović otpuštena na kućno liječenje

Nana Fata Orlović, koja je od prošlog ponedjeljka bila hospitalizovana u Univerzitetsko – kliničkom centru Tuzla, danas je otpuštena na kućno liječenje, javlja AA. O njoj će u kućnoj atmosferi,

NAŠI DANI

Austrijski šef diplomatije: Za nas je potpuno jasno da je budućnost Bosne i Hercegovine u Evropi

Ministrica Turković sastala se u Sarajevu sa saveznim ministrom za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom, koji je boravio u dvodnevnoj radnoj posjeti Bosni i Hercegovini. U Ministarstvu

OTPOR BOSNE

U Bihaću obilježena 31. godišnjica formiranja Armije RBiH

Svečanim postrojavanjem 2. pješadijskog puka bataljona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kasarni “Adil Bešić” u Bihaću obilježena je 31. godišnjica formiranja Armije RBiH. U ime Vlade Unsko-sanskog kantona prisutnima