NA ŽUČI POČELA IZGRADNJA SPOMEN-DOMA OSLOBODIOCIMA SARAJEVA

NA ŽUČI POČELA IZGRADNJA SPOMEN-DOMA OSLOBODIOCIMA SARAJEVA

Na mjestu nekadašnjeg Doma kulture na brdu Žuč počela je izgradnja Spomen-doma oslobodiocima Općine Novi Grad i grada Sarajeva.

Kamen temeljac za izgradnju Spomen-doma, koji će predstavljati ulaz u budući memorijalni kompleks Žuč, položen je 8. juna, na Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo, a nakon provođenja procedure odabira najpovoljnijeg izvođača radova stekli su se uslovi za početak relizacije ovog značajnog projekta.

Radnici građevinske firme „Sela“ d.o.o uradili su pripremne zemljane radove i izgradili temelje za budući objekat, a trenutno se izvode preostali armirano-betonski radovi, nakon čega će se pristupiti instalaterskim radovima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 350.000 konvertibilnih maraka, a za prvu fazu Općina Novi Grad je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 50.000 konvertibilnih maraka.

U Spomen-domu će se nalaziti muzejski sadržaji, spomen-sobe novogradskih brigada i drugih brigada, koje su ratovale na brdu Žuč, kako bi se prezentiralo sve ono što se u proteklom ratu na ovom prostoru dešavalo. Dom će imati jedan dio sa ugostiteljskim sadržajima, tako da će garađani Sarajeva moći češće doći na mjesto sa kojeg se vidi cijelo Sarajevo, popiti kafu, prošetati…

U sklopu ovog projekta u planu je obilježavanje mjesta pogibije heroja odbrane poput Envera Šehovića, Fadile Ožegović Žute i mnogih drugih. Osim toga, izgradit će se i staze za planinare i šetače koji će pješice moći obići sve lokacije bitne za odbranu Sarajeva.

Na Golom Brdu Općina Novi Grad zajedno sa Fondom memorijala Kantona Sarajevo, priprema izgradnju centralnog spomen-obilježja, monumenta koji će se nalaziti u sklopu spomeničkog kompleksa Žuč. Za tu namjenu Općina je otkupila 8 hektara zemlje.

Na tom lokalitetu trenutno se provode aktivnosti oko uređenja zemljišta kako bi se od iduće godine, centralno obilježavanje Dana odbrane Općine Novi Grad održavalo na Golom Brdu – saopćeno je iz sarajevske općine Novi Grad.

(mb)

Previous AHMET ALIBAŠIĆ: Radikalizam uspijeva tamo gdje nema IZ
Next IT kompanija iz Bosne i Hercegovine izrađuje naočale za NASA-ine astronaute

You might also like

NAŠI DANI

Ko je bio Arman Soldin, AFP-ov reporter, Bosanac koji je poginuo u Ukrajini

Svako ko je želio da sazna nešto više o Armanu Soldinu trebalo je samo da pogleda njegove nedavne snimke za AFP iz opkoljenog ukrajinskog grada Bahmuta. S obzirom da su

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Momčilo Tešić osuđen na 20 godina zatvora za zločine nad Srebreničanima

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je Momčilo Tešić osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u strijeljanju 17 muškaraca s područja Srebrenice počinjenom 13. na 14.

NAŠI DANI

Treći po broju glasova podržava Erdogana u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj

Sinan Ogan, koji je bio treći na prošlosedmičnim predsjedničkim izborima u Turkiye, podržao je predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u drugom krugu glasanja zakazanom za 28. maj, javlja Anadolija. “Podržat ćemo