Najavljeno otvaranje direktne avio-linije Bari – Sarajevo

Najavljeno otvaranje direktne avio-linije Bari – Sarajevo

Divna vijest stiže nam od naših prijatelja iz Italije. Najavili su otvaranje direktne avionske linije Bari – Sarajevo.

Oko šezdeset minuta leta povezalo bi naše Sarajevo sa prekrasnim lučkim gradom Barijem; približilo njihove historijske, kulturne i prirodne ljepote i znamenitosti; spojilo privrednike, umjetnike, studente… a pogotovo zbližilo naše građane.

„Ova inicijativa je potvrda vrijednosti Sarajeva, ali i prilika za još snažnije turističke i poslovne veze sa italijanskim gradovima, ovaj put sa Barijem, važnim privrednim, turističkim i univerzitetskim centrom južne Italije“, istakla je gradonačelnica Benjamina Karić na jučer održanom online Okruglom stolu kojem su prisustvovali predstavnici političkog, privrednog, turističkog, univerzitetskog života dvaju gradova, regija i država.

Partneri iz Barija, centraitalijanske južne regije Apulije, u svojim obraćanjima iskazali su spremnost da i na ovaj način uspostave direktan “most” bliže saradnje i komunikacije sa zapadnim Balkanom i njegovim institucijama.

Jelica Grujić, u ime Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naglasila da će avionska linija Bari – Sarajevo biti korisna za turizam, poslovanje i jačanje veza.

„S obzirom da proširujemo naše kapacitete, možemo povećati obim avio saobraćaja i tako realizirati i ovaj važan projekat za Aerodrom, Sarajevo i BiH“, kazao je direktor Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, Alan Bajić.

Okruglom stolu prisustvovali su i ambasador BiH u Italiji, Slavko Matanović i ambasador R Italije u BiH, Marco di Ruzza.

Inače, inicijativu je pokrenuo italijanski novinar Franco Giuliano i njegove fondacije L’isola che non c’é – Ostrvo koje ne postoji, koji je bio u BiH i Sarajevu za vrijeme rata i izvještavao sa ovih prostora, tako da je posebno emotivno vezan za naš grad.

Previous Ministar Delić za „UAE Today“: "Expo Dubai" je važna prilika za rast investicija i jačanje odnosa između naših zemalja
Next Sejdić: Rješenje svih problema je građanska Bosna i Hercegovina

You might also like

TURIZAM

Aviokompanije Gulf Air i Jazeera Airways započele letove prema Sarajevu

Bahreinska aviokompanija Gulf Air započela je charter letove iz Maname prema Sarajevu. Planirano je da se letovi odvijaju dva puta sedmično. Uspostavljanje ove linije, kao i povećanje saradnje u različitim

TURIZAM

U septembru 51,5% više turista u odnosu na isti mjesec lani

U Bosni i Hercegovini u mjesecu septembru 2022. turisti su ostvarili 158 370 posjeta, što je manje za 18,9% u odnosu na august 2022. i za 51,5% više u odnosu

TURIZAM

U Montenegru najviše bosanskih turista

Prema posljednjim podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), u Crnoj Gori boravi oko 167 hiljada gostiju, što čini 85 posto turističkog prometa iz 2019. godine, saopćila je direktorica Ana Tripković Marković.