Najavljeno otvaranje direktne avio-linije Bari – Sarajevo

Najavljeno otvaranje direktne avio-linije Bari – Sarajevo

Divna vijest stiže nam od naših prijatelja iz Italije. Najavili su otvaranje direktne avionske linije Bari – Sarajevo.

Oko šezdeset minuta leta povezalo bi naše Sarajevo sa prekrasnim lučkim gradom Barijem; približilo njihove historijske, kulturne i prirodne ljepote i znamenitosti; spojilo privrednike, umjetnike, studente… a pogotovo zbližilo naše građane.

„Ova inicijativa je potvrda vrijednosti Sarajeva, ali i prilika za još snažnije turističke i poslovne veze sa italijanskim gradovima, ovaj put sa Barijem, važnim privrednim, turističkim i univerzitetskim centrom južne Italije“, istakla je gradonačelnica Benjamina Karić na jučer održanom online Okruglom stolu kojem su prisustvovali predstavnici političkog, privrednog, turističkog, univerzitetskog života dvaju gradova, regija i država.

Partneri iz Barija, centraitalijanske južne regije Apulije, u svojim obraćanjima iskazali su spremnost da i na ovaj način uspostave direktan “most” bliže saradnje i komunikacije sa zapadnim Balkanom i njegovim institucijama.

Jelica Grujić, u ime Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naglasila da će avionska linija Bari – Sarajevo biti korisna za turizam, poslovanje i jačanje veza.

„S obzirom da proširujemo naše kapacitete, možemo povećati obim avio saobraćaja i tako realizirati i ovaj važan projekat za Aerodrom, Sarajevo i BiH“, kazao je direktor Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, Alan Bajić.

Okruglom stolu prisustvovali su i ambasador BiH u Italiji, Slavko Matanović i ambasador R Italije u BiH, Marco di Ruzza.

Inače, inicijativu je pokrenuo italijanski novinar Franco Giuliano i njegove fondacije L'isola che non c'é – Ostrvo koje ne postoji, koji je bio u BiH i Sarajevu za vrijeme rata i izvještavao sa ovih prostora, tako da je posebno emotivno vezan za naš grad.

Previous Ministar Delić za „UAE Today“: "Expo Dubai" je važna prilika za rast investicija i jačanje odnosa između naših zemalja
Next Sejdić: Rješenje svih problema je građanska Bosna i Hercegovina

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Promotivni spot o bosanskohercegovačkom turizmu nakon SAD-a bit će prikazan i u drugim zemljama (VIDEO)

Promotivni video o turističkim potencijalima BiH koji je napravljen uz podršku Američko-bosanske fondacije (ABF), nakon uspješnog prikazivanja u Vašingtonu, naći će se na web stranicama i stranicama na društvenim medijima partnera

TURIZAM

Njemica Rosina Kaiser – redovno posjećuje Visoko i već godinama dovodi turiste u Bosansku dolinu piramida

Kroz 12 godina istraživanja i rada u Visokom, Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ stekla je brojne prijatelje i promotore širom svijeta, koji pozitivnu priču iz središta Bosne pronose širom

TURIZAM

Zimska idila na Vlašiću, planini s dušom kojoj se svi rado vraćaju

Za Vlašić, jednu od najvećih planina u Bosni i Hercegovini koja se nalazi u samom centru države i prostire se na teritoriji opština Travnik, Kneževo, Kotor Varoš i Teslić, mnogi