Najbolja sezona ikada: Turisti iz cijelog svijeta okupirali Blagaj

Rijeka domaćih i stranih turista tekla je danas tekijom u Blagaju. U tom hercegovačkom gradiću se tražilo mjesto više na parkinzima i ugostiteljskim objektima u historijskom jezgru Blagaja, kod izvora Bune i Tekije.

Pri samom ulasku u jezgru Blagaja bilo je mnogo automobila sa stranim i domaćim tablicama. Kolone turista izvirale su sa svih strana. Među njima je najviše gostiju iz Turske, Njemačke, Francuske, Poljske, Japana, Kine, arapskih zemalja i bh. dijaspore.

Prodavači u suvenirnicama zadovoljno trljaju dlanove. Ado Drljević, turistički radnik i prodavač u jednoj od brojnih suvenirnica smještenih uz Blagajsku tekiju, tvrdi kako je sezona u punom jeku.

„ Sezona je krenula tek prije neke dvije sedmice, nakon mjeseca Ramazana, tačnije nakon Bajrama, turisti su naglo počeli pristizati u Blagaj, tako da sa sigurnošću mogu reći da je za sada ova sezona bolja nego i jedna ranije, samo se nadamo da će i potrajati“, s osmijehom na licu će Ado.

Tvrdi kako zarada zavisi od gostiju.

„Francuzi i Poljaci kupuju sitnice, što košta do par eura, a najviše pazarimo od bosanske dijaspore. Oni su uvijek spremni mnogo potrošiti i mnogo smo im zahvalni na tome. Ove godine ima gostiju sa svih strana svijeta, što nismo očekivali, od dalekog istoka do dalekog zapada. Čak smo nedavno imali goste sa Novog Zelanda,  Kanade i Južne Amerike “, priča Drljević, piše Anadolu Agency.

Naredene subote se u Blagaju održava i kulturna manifestacija “Susreti prijateljstva Blagaj 2015“ gdje će učešće uzeti veliki broj folklornih društava, a Ado ističe kako se nada posjećenosti i na taj događaj, te kako u suštini očekuje još bar dvije sedmice dobre sezone.

O ovoj turističkoj sezoni, samo riječi hvale imaju i u upravi tekije.

„Po broju posjeta a i po prometu koji ti gosti ostvare možemo biti samo zadovoljni . Ove godine na naše veliko zadovoljstvo ima dosta novih turista iz Rusije, Mađarske, Poljske, Češke, Japana, Koreje, arapskih zemlja, Turske, pa i domaćeg stanovništva koji ranije nisu imali običaj dolaziti mimo onih zvaničnih programa koji su vezani za Blagaj kao što je Dani mevluda i zikra. Znači kako domaći tako i strani turisti više dolaze ove godine nego lani“, kazao je Edin Džiho,  koordinator Medžlisa Islamske zajednice za aktivnosti na tekiji, no i on se nada da će tako i ostati.

A zadovoljstvo posjetom Blagaja ne kriju ni turisti. Tuksal iz Turske tvrdi kako već par godina dolazi u Blagaj i kako se uvijek raduje povratku u ovaj hercegovački biser.

„Tekija ima posebnu ljepotu. Divno je. Rijeka, priroda i historijsko bogatstvo je jako privlačno i atraktivno. Slično mjesto nigdje na svijetu  nema“, tvrdi Tuksal.

Također Edisu Čizmić iz Srebrenika lijepota prirode, tekije i duhovnog smiraja uvijek iznova vraća u Blagaj.

„Svaki put kada putujemo ovom dionicom puta obavezno svratimo u  Hercegovinu zbog Blagaja, jednostavno ovdje pronalazim  potreban mir“, tvrdi Edisa.

Za Sahada iz Saudijska Arabije koji je prvi put u Hercegovini ovo je poseban doživljaj.

„Ovdje je sve prelijepo. Raj na zemlji. Sigurno ću se ponovo vratiti , istaknuo je za Anadolu Agency Sahad.

Izvor rijeke Bune iz drevne pećine, derviška Tekija iz osmanskog doba, koja se nalazi odmah uz tu pećinu, te na vrhu brda srednjevjekovni grad bosanskog velikaša herceg Stjepana Kosače, samo su neke od ljepota koje privlače turiste u slikoviti, mediteranski gradić Blagaj.

 

Previous U DVIJE MINUTE 12 KOŠEVA: Sani Čampara u finalu EYOF-a protiv Španije...
Next Kakanj sprema doček za svog sugrađanina, atletskog šampiona Amela Tuku

You might also like

TURIZAM

Počela turistička sezona u glavnom gradu: Turisti ocjenjuju Sarajevo top destinacijom za posjetiti

Turistička sezona u Sarajevu je uveliko počela. To dokazuje veliki broj turista, kako na Baščaršiji, tako i u cijelom gradu. Turisti ocjenjuju Sarajevo top destinacijom za posjetiti. Glavni grad Bosne

TURIZAM

Najava prvih čarter letova iz Bahreina u Sarajevo

Ambasada Bosne i Hercegovine u Abu Dabiju dostavila je informaciju o tome da u Kraljevini Bahrein već duže vrijeme egzistira i aktivno djeluje bosanskohercegovački centar za trgovinu, kulturnu razmijenu i

TURIZAM

Krajina u organskoj proizvodnji i turizmu

  Razvojne ekonomske šanse USK najviše se ogledaju u iskorištenosti potencijala u poljoprivredi i sve više rastućem turizmu. Posebno su značajne poljoprivredne površine kao što su oranice i bašte na