Najmnogoljudnija općina u državi nastavlja rasti: U prošloj godini rođeno 1.635 djece

Najmnogoljudnija općina u državi nastavlja rasti: U prošloj godini rođeno 1.635 djece

 

Prema evidenciji matičnog ureda Općine Novi Grad Sarajevo prirodni priraštaj stanovništva u prošloj godini bio je veći za 435 novorođene djece u odnosu na broj umrlih, što potvrđuje podatak da je u matičnu knjigu rođenih za 2018. godinu upisano 1.635 novorođenčadi, dok je u matičnu knjigu umrlih evidentirano 1.200 upisa.

Matičari ove lokalne zajednice sklopili su 654 braka, a na šalterima za izdavanje obrazaca primljeno je 52.730 građana, te izdato 54.633 obrazaca i zahtjeva. Također, primiljeno je i protokolisano 38.510 predmeta, a blizu 1.000 građana dobilo je besplatnu pravnu pomoć.

Obzirom na činjenicu da je Novi Grad općina sa najviše stanovnika u Bosni i Hercegovini, te broj građana koji koriste usluge općinskih službi, i broj postupaka koji se provode u ovoj lokalnoj zajednici je rekordan. Prema podacima nadležne službe, šalter-sala Općine Novi Grad jedan je od najfrekventnijih javnih prostora u Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH, u prosjeku je dnevno posjeti oko 2.000 građana.

Uposlenici Službe za opću upravu ovjerili su blizu 600.000 dokumenta, od toga je ovjereno 482.579 dokumenata i 84.508 potpisa.

Aida Rizvanović, pomoćnica načelnika Općine Novi Grad za poslove opće uprave ističe da je evidentan napredak u brzini i obradi zahtjeva građana.

„Zahtjevi za izdavanje potvrda i uvjerenja iz oblasti rada Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, službe za opću upravu i Službe za urbanimam rješavaju se odmah, tako da stranka uopće ne čeka da bi se udovoljilo njenom zahtjevu. Zahtjevi kao što su zahtjev za izdavanje prepisa posjedovnog lista, kopije katastarskog plana i uvjerenja o posjedovanju /neposjedovanju nekretnina također se završavaju odmah, kao i verifikovane kopije katastarskog plana“, pojasnila je Rizvanović.

Previous Prerada malina je ključ opstanka malinara
Next Srednjobosanske šumarije bogatije za 150 radnika

You might also like

NAŠI DANI

ZDK, inicijativa da se formira rezervni sastav policije: ‘Imamo puno bolje uvjete od njih da napravimo to što treba’

Komisija za nadzor rada policije Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) održala je sjednicu na kojoj je, između ostalog, na dnevnom redu bio i prijedlog o formiranju rezervnog sastava policije ZDK-a. Ovu informaciju

NAŠI DANI

Zagreb: Na otkrivanju spomenika vikao “Tuđman zločinac” pa fizički napadnut

  Danas je prilikom otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu u Zagrebu došlo do dva incidenta. Što se tiče prvog incidenta, zbog njega je u službene policijske prostorije priveden 61-godišnji muškarac. Drugi

NAŠI DANI

‘Cvijet Srebrenice’ i u Vogošći

Radnici preduzeća KJKP Park Sarajevo izgradili su na zelenoj površini u Vogošći veliki cvijet Srebrenice. Povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, rodila se ideja da na zelenom ostrvu u ulici