Najstarija Bošnjakinja? Nana Ajka proslavila svoj 110. rođendan

Najstarija Bošnjakinja? Nana Ajka proslavila svoj 110. rođendan

Ajka Lokmić je rođena 4. maja 1914. godine

Prije 110 godina rođena je Ajka Lokmić. Porodica, djeca, unuci i praunuci, došli su u subotu u njenu kuću u ulici Mejlijina, u Starom Gradu, da obilježe ovaj dan.

Ona je jedna od najstarijih osoba u Bosni i Hercegovini. 

Da bismo bolje shvatili kojim vremenima, odnosno kojim događajima je Ajka Lokmić bila savremenica, recimo da je rođena prije atentata na Franca Ferdinanda. Dakle, Prvi svjetski rat, tačnije neke slike iz tog perioda još su u sjećanju nane Ajke, poput trenutka kada je njen brat odlučio da se oženi.

“Sjećam se kada mi je brat došao iz vojske. Oženio se, doveo mladu. Sjećam se kada su oni došli, na vrata unišli, ja bila viš’ vrata”, govori Ajka se Ajka.

Ajka je voljela pjesmu, sevdalinke. Posebno izvedbe Safeta Isovića i Bebe Selimović. Njena kćerka Zineta Tičić kaže da je Ajka u mladosti voljela da pjeva. Prije se komšiluk sastajao, sviralo se, pjevalo i igralo. U to vrijeme tako je bilo po bosanskim kućama. “Sama je naučila da piše, zapisivala je sevdalinke”, kaže Zineta.

U porodičnom albumu mnoge crno-bijele fotografije, slike starih vremena. Na ovoj je sa mužem, tokom Drugog svjetskog rata u Sarajevu. Zar, ukombinovan sa italijanskom torbicom i cipelama.

Njen sin Nurudun Lokmić kaže da je njena deviza bila šta god možeš da danas uradiš, uradi. Ništa ne ostavljaj za sutra. Ona je u devedestim godinama išla u bašču, okopavala, radila. Kaže da ne pamti da je nekada spavala poslijepodne.

Nana Ajka je bila domaćica, odgajala je djecu. Oni su sada uz nju, ali i ostali članovi porodice.

Razgovor kolege Suada Karamustafića (TVSA) sa Ajkom i njenom porodicom pogledajte u nastavku.

Previous Tvrdi Teočak na padinama planine Majevice -  iz njega se vide Drina i Sava, Bijeljina i Brčko 
Next Pojačano kretanje vozila EUFOR-a širom BiH u naredne dvije sedmice

You might also like

ŽIVOT

Ljubomir Kočić, gazda s Manjače: Neću da živim u bespuću i mraku, selim se u FBiH

Neću da mi djeca žive u bespuću, mraku i bez vode, kaže vlasnik najvećeg gazdinstva na Manjači. Dok mnogi građani RS u potrazi za boljim životom nastoje da se domognu

ŽIVOT

Branko iz Kraljeve Sutjeske: Bosanac, po starini Bošnjanin. Samo je Bosna domovina!

“Bosanac, po starini Bošnjanin – isto je to. I ponositi Slaven, što je malo ko danas”, počinje razgovor Branko Češljić sa ekipom N1. Nastavlja – nije domoljublje imati zastavu, već

ŽIVOT

Građani Brčkog poručuju: Navikli smo da živimo zajedno

Snježni januarski dan, na ulicama Brčkog, bosanskohercegovačkog grada na Savi, mali broj građana. Oni koje smo i sreli žurili su da završe svakodnevne obaveze koje im ne remete posljednja dešavanja