Najstarija fojnička džamija ima tri imena, a obnovljena je djevojačkim mirazom

Najstarija fojnička džamija ima tri imena, a obnovljena je djevojačkim mirazom

Najstarija džamija u Fojnica datira još iz hidžretske 958., odnosno 1551. godine. Džamija je osim po starini, poznata i po tome što ima tri imena. Atik džamija što znači ‘stara’, Srednja jer se nalazi između Čaršijske i Muharem-efendijine džamije, a najzanimljiviji je treći naziv – Djevojačka džamija.

– Naziv Djevojačka nastao je iz legende koja kaže da je džamija bila do temelja spaljena, porušena i da mještani koji su živjeli u mahali Hadrovići nisu imali dovoljno sredstava da je obnove. Onda su tri djevojke koje su tu živjele dale svoj miraz za obnovu. I po toj legendi, džamija nosi naziv Djevojačka. O tome svjedoči tarih (zapis) o obnovi Atik džamije koji se nalazi na ulazu, iznad vrata. Autor ovog natipisa je fojnički nakšibendijski šejh Abdurrahman Sirija – kaže za Fenu imam džamije Ahmed ef. Vuković.

U ovom tarihu se izražava radost što je džamija obnovljena.

– Hvala Allahu kad se ponovo podiže ova bogomolja, a to su mnogo željeli svi stanovnici ovog kraja. Svi se potrudiše jer je ovo staro mjesto (bogomolja). Pa njihov trud neka Stvoritelj nagradi – zapisano je u tarihu povodom obnove džamije 1820. godine.

Inače, sve džamije u Fojnici na ulazu imaju tarih natpis postavljen na građevinu prilikom završetka njene izgradnje ili nekog važnog događaja, sačinjen od stiha ili citata iz Kur̕ana, u kojem zbrojena vrijednost arapskih slova daje odnosnu godinu – kronogram.

Fena, Foto: Hazim Aljović

Efendija Vuković ističe da su tarihi na fojničkim džamijama bogatstvo koje treba čuvati i njegovati. Ističe da je Atik džamija najstarija na širem području.

– Važno je da smo ove godine uradili generalnu restauraciju džamije zahvaljujući donaciji Vakufske direkcije Republike Katar – podvukao je.

Atik, Srednja ili Djevojačka džamija specifična je i po tome što se u njoj obavlja i zikr četvrtkom. Inače, Fojnica i jeste poznata po tekijama i bogatom sufijskom ili derviškom životu, a Atik džamija bila je jedna od prvih u kojima je obavljan zikr.

Također, već 34 godine uz ramazan se u ovoj džamiji obavlja i ženska mukabela, mukabela koju uče samo žene.

Previous U Podgorici otvorena izložba “Priče iz Srebrenice”
Next Vrijedan projekat prepisa Kur'ana Časnog na Brajevo pismo 

You might also like

BAŠTINA

Crkva svete Marije ili džamija sultana Sulejmana II u Jajcu

Crkva svete Marije ili džamija sultana Sulejmana II nalazi se unutar historijske jezgre Jajca, a važi za objekat koji predstavlja simbol suživota više religija i vjeroispovijesti na ovim prostorima. Prema

DUHOVNOST

Predsjednik Turske Erdogan i reisu-l-ulema Kavazović svečano otvorili Baščaršijsku džamiju

Danas je poslije džuma-namaza u haremu Baščaršijske ili džamije Havadže Duraka upriličen program povodom njenog svečanog otvorenja nakon restauracije. Riječ je o džamiji iz 16. stoljeća koja je restaurirana sredstvima

KULTURA I UMJETNOST

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine slavi 134. rođendan

Najvažnija savremena naučno-obrazovna i kulturna institucija u Bosni i Hercegovini, Zemaljski muzej BiH danas obilježava svoju 134. godišnjicu postojanja, a tim povodom i na ovaj značajan datum pripremljen je niz