Najstarija odgojno-obrazovna ustanova u sjeveroistočnoj Bosni: Obilježena 390. godišnjica Behram-begove medrese u Tuzli

Najstarija odgojno-obrazovna ustanova u sjeveroistočnoj Bosni: Obilježena 390. godišnjica Behram-begove medrese u Tuzli

Svečanom akademijom i dodjelom priznanja ličnostima i institucijama zaslužnim za rad Behram-begove medrese u Tuzli, danas je okončana manifestacija obilježavanja 390. godišnjice djelovanja ove, najstarije odgojno-obrazovne ustanove u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini.

– Priznanja su dobili ljudi koji su dali svoj veliki doprinos u radu Behram-begove medrese. Iz starijeg perioda to su dvojica upravitelja kojima posthumno dodijeljujemo priznanja. To su hafiz Salih Sivčević, koji je od 1922. pa narednih 15 godina vodio ovu ustanovu, te hafiz Hasan efendija Smajlović. Također, priznanja smo dodijelili Medžlisu iz Tuzle, te reisu-l-ulemi Husein efendiji Kavazoviću, koji je godinama kao muftija, profesor, a sada i kao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH učestvovao i kreirao rad medrese. Također, priznanje su dobili muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, koji je isto tako bio na čelu medrese, kao i Grad Tuzla i Vlada Tuzlanskog kantona – izjavio je Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese.

Hasan efendija Spahić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, bio je jedan od inicijatora ponovnog pokretanja rada medrese 1993. godine, a zatim i predavača u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi, javlja Anadolu Agency.

– Dobro se sjećam 1991. godine koja je donijela demokratske promjene, pa smo u Odboru islamske zajednice pokrenuli inicijativu da se reaktivira rad Behram-begove medrese. Ova je ustanova postojala do 1949. godine, kada je zabranjen njen rad. U junu 1991. formirali smo komisiju koja je obrazložila inicijativu Islamskoj zajednici u Sarajevu i ratne 1993. godine medresa je ponovo startala s radom. Danas smo ponosni na ovu školu koja dobiva samo pohvale – izjavio je efendija Spahić.

Reisu-l-ulema Kavazović zahvalio se na priznanju koje je dobio, te je iskoristio priliku da učenicima i profesorima čestita 390. godišnjicu djelovanja ove ustanove.

– Ovo je najstarija institucija obrazovanja i odgoja na ovim prostorima i prošla je kroz različite faze i etape, ali ono što je važno jeste da daje odlične rezultate i velike mogućnosti učenicima. Nadam se da će nastaviti svoj tok i da će svoju misiju nastaviti na uzorit način – poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Inače, prema podacima Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, Behram-begova medresa posljednjih godina ostvaruje najbolje rezultate u različitim oblastima u rangu srednjih škola u Tuzlanskom kantonu.

-U okviru obilježavanja 390 godina postojanja Behram-begove medrese, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli je uz prisustvo velikog broja gostiju, promovisana monografija ove najstarije odgojno-obrazovne ustanove u sjeveroistočnoj Bosni.

bbm

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Blagaj: Tvrđavi hercega Stjepana vraća se dio starog sjaja
Next Heroji oslobodilačkog rata: Hajrudin Mešić "ZMAJ OD MAJEVICE"

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Predstavljena monografija Grada Sarajeva: Dostojan prikaz bosanskohercegovačke prijestolnice

Danas je u sarajevskoj Vijećnici, u skladu sa epidemiološkim mjerama, upriličena svečana promocija monografije “Sarajevo 2020”, neprocjenljive studije koja je prvi projekat ove vrste od 1993. godine. Djelo, čiji je

NAŠI DANI

Lukač: Broj krivičnih djela od 2011. smanjen za 12.000

  Broj krivičnih djela u Federaciji BiH od 31. decembra 2011. godine do danas smanjen je za 12.000, odnosno sa 27.000 na 15.000, što je frapantna brojka koju građani trebaju

NAŠI DANI

Aerodrom Sarajevo: Zabranjen uvoz “Soy Protein Izolated” namjenjen za ljudsku potrošnju

Dana 19.3.2021. godine, sanitarna inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na graničnom prijelazu (GP/MC) Aerodrom Sarajevo, utoku redovnog pregleda pri uvozu, zabranila je uvoz robe „Soy Protein Izolated“ a koji