Najstarija odgojno-obrazovna ustanova u sjeveroistočnoj Bosni: Obilježena 390. godišnjica Behram-begove medrese u Tuzli

Najstarija odgojno-obrazovna ustanova u sjeveroistočnoj Bosni: Obilježena 390. godišnjica Behram-begove medrese u Tuzli

Svečanom akademijom i dodjelom priznanja ličnostima i institucijama zaslužnim za rad Behram-begove medrese u Tuzli, danas je okončana manifestacija obilježavanja 390. godišnjice djelovanja ove, najstarije odgojno-obrazovne ustanove u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini.

– Priznanja su dobili ljudi koji su dali svoj veliki doprinos u radu Behram-begove medrese. Iz starijeg perioda to su dvojica upravitelja kojima posthumno dodijeljujemo priznanja. To su hafiz Salih Sivčević, koji je od 1922. pa narednih 15 godina vodio ovu ustanovu, te hafiz Hasan efendija Smajlović. Također, priznanja smo dodijelili Medžlisu iz Tuzle, te reisu-l-ulemi Husein efendiji Kavazoviću, koji je godinama kao muftija, profesor, a sada i kao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH učestvovao i kreirao rad medrese. Također, priznanje su dobili muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, koji je isto tako bio na čelu medrese, kao i Grad Tuzla i Vlada Tuzlanskog kantona – izjavio je Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese.

Hasan efendija Spahić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, bio je jedan od inicijatora ponovnog pokretanja rada medrese 1993. godine, a zatim i predavača u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi, javlja Anadolu Agency.

– Dobro se sjećam 1991. godine koja je donijela demokratske promjene, pa smo u Odboru islamske zajednice pokrenuli inicijativu da se reaktivira rad Behram-begove medrese. Ova je ustanova postojala do 1949. godine, kada je zabranjen njen rad. U junu 1991. formirali smo komisiju koja je obrazložila inicijativu Islamskoj zajednici u Sarajevu i ratne 1993. godine medresa je ponovo startala s radom. Danas smo ponosni na ovu školu koja dobiva samo pohvale – izjavio je efendija Spahić.

Reisu-l-ulema Kavazović zahvalio se na priznanju koje je dobio, te je iskoristio priliku da učenicima i profesorima čestita 390. godišnjicu djelovanja ove ustanove.

– Ovo je najstarija institucija obrazovanja i odgoja na ovim prostorima i prošla je kroz različite faze i etape, ali ono što je važno jeste da daje odlične rezultate i velike mogućnosti učenicima. Nadam se da će nastaviti svoj tok i da će svoju misiju nastaviti na uzorit način – poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Inače, prema podacima Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, Behram-begova medresa posljednjih godina ostvaruje najbolje rezultate u različitim oblastima u rangu srednjih škola u Tuzlanskom kantonu.

-U okviru obilježavanja 390 godina postojanja Behram-begove medrese, u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli je uz prisustvo velikog broja gostiju, promovisana monografija ove najstarije odgojno-obrazovne ustanove u sjeveroistočnoj Bosni.

bbm

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Blagaj: Tvrđavi hercega Stjepana vraća se dio starog sjaja
Next Heroji oslobodilačkog rata: Hajrudin Mešić "ZMAJ OD MAJEVICE"

You might also like

NAŠI DANI

Kako je propala afera “Respiratori”

Tužilaštvo BiH je od početka bilo u nemogućoj misiji da ispuni politički nalog. Afera “Respiratori” morat će se izučavati makar u brojnim pravnim fakultetima širom Bosne i Hercegovine, kao primjer

NAŠI DANI

Primjer beogradske propagande: Skadar 800 godina bio srpska prijestonica!?

-Selekcije Kosova i Hrvatske sastaju se kvalifikacijama za Mundijal u gradu Skadru na Bojani, a grad je pun zastava. Fudbaleri Kosova dočekuju selekciju Hrvatske u kvalfikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. ponovo

NAŠI DANI

Sjedinjene Države uvele sankcije Dodiku i ATV-u

 Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država proširilo je listu sankcija koje se odnose na radnje povezane s korupcijom, a od danas na toj listi su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad