Najveći bosanski fudbalski klub od sada u većinskom vlasništvu Vijetnamca

Najveći bosanski fudbalski klub od sada u većinskom vlasništvu Vijetnamca

 

U svečanom salonu Svetozar Vujović danas je održana vanredna konferencija za medije na kojoj su se obratili čelnici kluba.

Medijima su se ispred Fudbalskog kluba Sarajevo obratili članovi Upravnog odbora, Senad Jahić, Senad Bilić i Ema Bukovica, te generalna direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić.

– U zadnjih par dana pojavilo se dosta informacija u medijima da je Tan prodao svoj dio većinskih ulagačkih prava. To jeste istina. Tan je donio odluku da proda 60 posto svojih prava i to Nguyen Hoai Namu. Kupio je 60 posto, ali Tan zadržava 30 posto i 10 posto ostaje domaćim investitorima, rekla je Sabrina Buljubašić i dodala:

– Nam je tu od prošle godine i prati kompletan rad kluba i ova promjena možda jeste malo drugačija, ali u suštini mi svi radimo kolektivno i dosta stvari što ide u ovom smjeru radili smo zajedno sa nadzornim organom, upravom i menadžmentom. Mislim da neće biti značajne promjene u menadžmentu jer su jako zadovoljni i da je klub u posljednjih godinu dana dosta se promijenio pozitivno i da se te stvari vide na terenu i van terena.

Vrijednost ne žele otkrivati.

– Vrijednost nismo u mogućnosti reći zbog poslovne tajne i to vam ne mogu reći. Zvanično se desilo ove sedmice i da se sve završilo papirološki. Posljednjih mjeseci smo pričali o tome i Tan je isto tako partner sa novim investitorima i nije to neko koga ne poznaje. On ga smatra da je neko ko će unaprijediti rad FK Sarajevo. Konačno je došlo do odluke i završetka papira ove sedmice, dodala je Buljubašić.

Sarajevo i novi većinski vlasnik napravili su trogodišnju strategiju.

– Prije nego smo bili u ozbiljnoj priči, napravili smo trogodišnju strategiju. Nije to samo neko ko je došao i odlučio da želi ulagati, već smo svi zajedno pričali o tome. Smatramo da je infrastruktura glavna stvar u budućnosti. Mislim da je to korak koji će biti za razvijanje. Vincent Tan je dosta doprinio što se tiče Akademije, Trening centra i pomoći klubu. Smatram da smo u ovom trenutku bili u nekoj mogućnosti da daju u budućnosti. Strategiju ćemo prezentirati javnosti kada se usaglasimo, istaknula Buljubašić.

O Statutu kluba Buljubašić je istakla da se za sada neće mijenjati.

– Trenutno neće biti promjena u Statutu, mijenjali smo zbog organizacije kluba i smatrali smo da bi rezultati došli moramo i klub posložiti. Sada u ovom trenutku neće se mijenjati i sve do sada što se radilo, radilo se kolektivno i svaki problem i odluka se donosi zajednički. Uvijek se informiše Tan, ali nam je dao slobodu. Nije to nešto puno velika razlika u odnosu na Vincenta Tana, može biti samo još bolje.  Što se tiče igrača u smislu Vijetnama, nismo razgovarali na tu temu, a oko svega toga će Emir Hadžić biti obaviješten. Bitno nam je da igrač kao igrač kvalitet za FK Sarajevo i uklapa se u tim, rekla je Buljubašić.

Predstavnicima medija obratio se i Senad Jahić.

– Što se tiče samog udjela nove grupacije u našem klubu, na sportskom segmentu neće doći do promjena, ali je ovo korak naprijed da idemo još bolje i perspektivnije, poručio je Senad Jahić i nastavio:

– Možemo vidjeti budućnost i prosperitet jer imaju dobre i kvalitetne igrače širom Evrope i svijeta i to moramo iskoristiti. Njegova korporacija se bavi sportom u Vijetnamu i bavi se omladinskim pogonom. Imat ćemo mogućnost razmjene sa njihovom akademijom i što se tiče toga može biti samo bolje, imaju dobre poznavaoce i dobre konekcije sa klubovima u Evropi.

Što se tiče promjena, neće ih biti do kraja sezone.

– Neće biti većih promjena, bit će novih ulaganja, sve do kraja sezone ostaje isto. O ostalim detaljima razgovarat ćemo u narednom periodu, kazao je Jahić i nastavio:

– U narednom periodu će biti Skupština, svi će biti pozvani i upoznati sa podacima tih 10 posto.

Identitet Bordo kluba neće biti promijenjen.

– Boja, grb i dres kluba FK Sarajevo se neće mijenjati dolaskom novog investitora, poručio je Senad Bilić.

Većinski vlasnik upravljačkih prava FK Sarajevo, Vincent Tan, donio je odluku o prodaji većinskog dijela upravljačkih prava investitoru iz Vijetnama, g. Nguyen Hoai Namu i PVF-u (Vietnam Football Development and Investment Fund).

Realizacijom kupoprodaje Vincent Tan zadržava 30 posto upravljačkih prava, dok 60 posto pripada novim investitorima. Sa preostalih 10 posto raspolažu bosanskohercegovački investitori.

 

(Sport1/MiruhBosne)
Previous Dva poslovna foruma u našu zemlju dovode veliki broj investitora
Next FZZZ - Za mjere aktivne politike zapošljavanja osigurano 57 miliona KM (VIDEO)

You might also like

SPORT

Bosna domaćin Ukrajini u baražu, kući igramo i eventualno finale

U sjedištu UEFA u Nyonu danas je održan žrijeb play-offa za EURO 2024. Bosna i Hercegovina se u baraž plasirala osvajanjem prvog mjesta u svojoj grupi u UEFA Ligi nacija,

SPORT

Počeo polumaraton “Zajedno Sarajevom” – učesnici iz 43 zemlje

Utrke „Sarajevo polumaraton“, „G-drive štafetni polumaraton“ i „IntersportFunRun“ održavaju se danas u Sarajevu, u organizaciji Udruženja “Marathon” Sarajevo. Direktor trke „Sarajevo polumaraton“ Goran Ćorić je kazao Feni da su danas

SPORT

Ibrahim Šehić najbolji golman Lige prvaka

Ibrahim Šehić brani sjajno na golu Qarabaga. Reprezentativac naše zemlje prvo je ime azerbejdžanskog tima, koji je u 3. i 4. kolu grupne faze Lige prvaka priredio najveće iznenađnje. Oba