Najviši sud UN-a naređuje Izraelu da zaustavi vojnu operaciju u Rafi; Malo je vjerovatno da će se Izrael povinovati

Najviši sud UN-a naređuje Izraelu da zaustavi vojnu operaciju u Rafi; Malo je vjerovatno da će se Izrael povinovati

HAG, Holandija (AP) – Vrhovni sud Ujedinjenih nacija naredio je Izraelu u petak da odmah obustavi svoje vojne operacije u gradu Rafah na jugu Gaze – ali nije naredio potpuni prekid vatre. Iako je malo vjerovatno da će Izrael ispuniti naredbu, on će pojačati pritisak na sve izolovanu zemlju .

Kritike ponašanja Izraela u ratu u Gazi rastu, posebno na operacije u Rafi — pa čak i od njegovog najbližeg saveznika, Sjedinjenih Država. Samo ove sedmice tri evropske zemlje najavile su da će priznati palestinsku državu , a glavni tužilac drugog suda UN-a zatražio je naloge za hapšenje izraelskih lidera, zajedno sa zvaničnicima Hamasa.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu također je pod velikim pritiskom kod kuće da okonča rat, koji je pokrenut kada su militanti predvođeni Hamasom upali u Izrael , ubivši 1.200 ljudi, većinu civila, a oko 250 zarobljenih. Hiljade Izraelaca pridružilo se sedmičnim demonstracijama pozivajući vladu da postigne dogovor o vraćanju talaca kućama, strahujući da vrijeme ističe.

Iako je presuda Međunarodnog suda pravde udarac međunarodnom ugledu Izraela, sud nema policiju koja bi provodila njegove naredbe. U drugom slučaju u svom predmetu, Rusija je do sada ignorisala naredbu suda iz 2022. da zaustavi svoju invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Uoči presude, Izrael je dao znak i da će odbaciti nalog Međunarodnog suda pravde da zaustavi svoje operacije. “Nijedna sila na zemlji neće spriječiti Izrael da zaštiti svoje građane i krene na Hamas u Gazi”, rekao je Avi Hyman, portparol vlade na brifingu za novinare u četvrtak.

Predsjednik suda, Nawaf Salam, pročitao je presudu, dok je mala grupa propalestinskih demonstranata demonstrirala ispred.

Strahovi o operaciji u Rafi “materijalizirali su se”, navodi se u presudi, a “humanitarna situacija sada se može okarakterizirati kao katastrofalna”.

Sud je također naredio Izraelu da zadrži prijelaz Rafah u Egipat otvorenim “za nesmetano pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći”.

Sud nije pozvao na potpuni prekid vatre u cijeloj Gazi kao što je Južna Afrika, koja je pokrenula slučaj, zatražila na ročištima prošle sedmice.

Zahtjev za prekid vatre dio je predmeta podnesenog krajem prošle godine , u kojem se Izrael optužuje da je počinio genocid tokom svoje kampanje u Gazi. Izrael žestoko negira optužbe. Slučaj će potrajati godinama da se riješi, ali Južna Afrika želi privremene naredbe za zaštitu Palestinaca dok se pravni sporovi i dalje traju.

Sud je u petak presudio da Izrael mora osigurati pristup bilo kojoj misiji za utvrđivanje činjenica ili istražnoj misiji koju pošalju Ujedinjene nacije kako bi istražile navode o genocidu.

Na javnim raspravama prošle sedmice u Međunarodnom sudu pravde , južnoafrički ambasador u Holandiji, Vusimuzi Madonsela, pozvao je vijeće od 15 međunarodnih sudija da naredi Izraelu da se “potpuno i bezuslovno povuče” iz Pojasa Gaze.

Sud je već utvrdio da izraelske vojne operacije predstavljaju “stvarni i neposredni rizik” za palestinski narod u Gazi.

Izraelska ofanziva je ubila više od 35.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, koje ne pravi razliku između boraca i civila. Operacija je uništila čitava naselja, poslala stotine hiljada ljudi da bježe iz svojih domova i gurnula dijelove teritorije u glad .

„Ovo bi mogla biti posljednja šansa za sud da djeluje“, rekao je sudijama prošle sedmice irski advokat Blinne Ní Ghrálaigh, koji je dio južnoafričkog pravnog tima.

Izrael odbacuje tvrdnje Južne Afrike, nacije s historijskim vezama s palestinskim narodom.

“Izrael poduzima vanredne mjere kako bi minimizirao štetu civilima u Gazi”, rekla je Tamar Kaplan-Tourgeman, članica izraelskog pravnog tima, sudu prošle sedmice.

U januaru su sudije ICJ-a naredile Izraelu da učini sve što je u njegovoj moći da spriječi smrt, razaranje i bilo koje akte genocida u Gazi, ali vijeće nije naložilo prekid vojne ofanzive. U drugom nalogu u martu, sud je rekao da Izrael mora poduzeti mjere za poboljšanje humanitarne situacije.

ICJ presuđuje u sporovima između nacija. Nekoliko kilometara (milja) dalje, Međunarodni krivični sud podnosi optužbe protiv pojedinaca koje smatra najodgovornijim za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

U ponedjeljak, njegov glavni tužilac Karim Khan, rekao je da je zatražio od sudija MKS-a da odobre naloge za hapšenje Netanyahua, ministra odbrane Yoava Gallanta i tri najviša čelnika Hamasa – Yahya Sinwar, Mohammed Deif i Ismail Haniyeh – za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u pojas Gaze i Izraelu.

Izrael nije član MKS-a, pa čak i ako se izdaju nalozi za hapšenje, Netanyahu i Gallant se ne suočavaju s neposrednim rizikom od krivičnog gonjenja. Ali prijetnja hapšenjem mogla bi otežati izraelskim liderima putovanje u inostranstvo.

Previous NA SOKOCU IZVRŠENA EKSHUMACIJA ŽRTVE IZ PROTEKLOG RATA
Next Odlična godina za proizvođače trešanja!

You might also like

NAŠI DANI

Otvoren 28. Sarajevo Film Festival

Počasna Srca Sarajeva uručena su rediteljima Sergeiju Loznitsi i Rubenu Östlundu Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren je 28. Sarajevo Film Festivala. Festival je otvoren projekcijom filma TROUGAO TUGE

NAŠI DANI

Sarajevo: Mještanin naselja poklonio zemljište Opštini u cilju proširenja ulice

Mještanin naselja Boljakov Potok Galib Zulfić poklonio je dio svoje zemlje za potrebe proširenja ulice Ragiba Džinde u novogradskom naselju Boljakov Potok, čime će se riješiti dugogodišnji problem mještana ovog

NAŠI DANI

Tokić: Spriječeno brisanje 120.000 popisanih Bošnjaka

Predsjednik Bošnjačkog pokreta i koordinator koalicije više od 100 nevladinih organizacija nazvane “Bitno je biti Bošnjak” Sejfudin Tokić ocijenio je u subotu da će utvrđena metodologija završne obrade popisnog materijala