Nakon dvogodišnje pauze Zeničani će ponovo dolazak proljeća obilježiti Čimburijadom

Nakon dvogodišnje pauze Zeničani će ponovo dolazak proljeća obilježiti Čimburijadom

Obale rijeke Bosne kroz Zenicu, napokon pauze od dvije godine zbog pandemije koronavirusa, ove godine će ponovo biti mjesto odražavanja tradicionalne manifestacije kojom se u tom gradu najavljuje dolazak proljeća – “Čimburijada 2022”.

Centralni događaj održat će se u ponedjeljak, 21. marta na prostoru gradskog parka Kamberovića polje. Zajedno sa partnerskim udruženjima i Gradom Zenica, unazad nekoliko godina, poslove organizacije preuzeo je Forum građana Zenica.

-Kao svi Zeničani i naši gosti, izražavamo zadovoljstvo što su se stekli uslovi da možemo nastaviti ovu našu jedinstvenu tradiciju obilježavanja dolaska proljeća. Očekujemo da ćemo uspjeti u organizaciji manifestacije, jer ovo je nešto što je poseban događaj za Zenicu i Bosnu i Hercegovinu. Predviđeno je prvo kupanje u rijeci Bosni, čimbur od 1.500 jaja, ali ne treba zaboraviti ni druge sadržaje, kao što su tradicionalni rafting na rijeci Bosni, Sedmo takmičenje u pravljenju Zeničkog čimbura, proljetni uranak u 6.00 sati, kulturno zabavni program… – najavio je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Foruma građana Zenica Faruk Kadrić.

On je napomenuo kako je Zenička čimburijada uvrštena među top 10 svjetskih manifestacija kojom se obilježava dolazak proljeća te su pauzu između dvije Čimburijade iskoristili za sačinjavanje zahtjeva UNESCO-u da se ta manifestacija uvrsti na preliminarnu listu nematerijalne baštine BiH.

Sportsko rekreativni klub Bosna, kako je najavio Ekrem Tuka, u sklopu ove manifestacije organizirat će 14. eko-rafting regatu, koju tradicionalno organiziraju povodom prvog dana proljeća, Dana Zenice i Svjetskog dana voda.

-Za vrijeme Čimburijade, okupljamo sve klubove iz BiH pa pozivamo sve pojedince i organizacije koji žele da se uključe da na ovako svečan način obilježimo prvi dan proljeća – kazao je Tuka.

Očekuje se učešće 20-ak klubova te ekipa planinara, izviđača…koji će se u čamcima spustiti iz naselja Drivuša do centra Zenice. Autobus sa rafterima iz Zenice prema Drivuši, odakle će startati regata, kreće u 11.00 sati, ispred Gradske arene Zenica, a dolazak raftera na Kamberovića polje predviđen je oko 13.00 sati.

Izvor: Fena

Previous U Sarajevu preminuo profesor Fikret Karčić
Next Aveti fašizma: U Neumu žele zabraniti prodaju nekretnina Bošnjacima

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Ove godine počinje izgradnja prve zgrade luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa “Crystalico”

Na zemljištu nekadašnje Livnice u Tuzli ove godine počinje izgradnja projekta luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa “Crystalico”, potvrdio je to za Akta.ba Marlon Abdoelrahiman, osnivač i prokurista u kompaniji ARBA – Crystalico.

BH RAZGLEDNICA

Proteklog vikenda od otpada očišćeno Malo Plivsko jezero i dio Bjelašnice

Na Svjetski dan zaštite okoliša, koji se obilježava 5. maja, udruženje Ambasadori olimpijskih planina počelo je sa eko akcijom čišćenja bh. planina od otpada, koja će trajati cijelog ljeta, javlja

BH RAZGLEDNICA

Simbol mostarskih dućana: Tek živnem ljeti kad grane sunce u Mostaru; Turistima pričam da su svi ljudi na svijetu jednaki

Drugi su me nazvali “čuvarom Starog mosta”, a ja živim skoro 50 godina od njega, on me hrani. Ne dolaze turisti kod mene zato što sam zanimljiv nego što su