Nakon dvogodišnje pauze Zeničani će ponovo dolazak proljeća obilježiti Čimburijadom

Nakon dvogodišnje pauze Zeničani će ponovo dolazak proljeća obilježiti Čimburijadom

Obale rijeke Bosne kroz Zenicu, napokon pauze od dvije godine zbog pandemije koronavirusa, ove godine će ponovo biti mjesto odražavanja tradicionalne manifestacije kojom se u tom gradu najavljuje dolazak proljeća – “Čimburijada 2022”.

Centralni događaj održat će se u ponedjeljak, 21. marta na prostoru gradskog parka Kamberovića polje. Zajedno sa partnerskim udruženjima i Gradom Zenica, unazad nekoliko godina, poslove organizacije preuzeo je Forum građana Zenica.

-Kao svi Zeničani i naši gosti, izražavamo zadovoljstvo što su se stekli uslovi da možemo nastaviti ovu našu jedinstvenu tradiciju obilježavanja dolaska proljeća. Očekujemo da ćemo uspjeti u organizaciji manifestacije, jer ovo je nešto što je poseban događaj za Zenicu i Bosnu i Hercegovinu. Predviđeno je prvo kupanje u rijeci Bosni, čimbur od 1.500 jaja, ali ne treba zaboraviti ni druge sadržaje, kao što su tradicionalni rafting na rijeci Bosni, Sedmo takmičenje u pravljenju Zeničkog čimbura, proljetni uranak u 6.00 sati, kulturno zabavni program… – najavio je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Foruma građana Zenica Faruk Kadrić.

On je napomenuo kako je Zenička čimburijada uvrštena među top 10 svjetskih manifestacija kojom se obilježava dolazak proljeća te su pauzu između dvije Čimburijade iskoristili za sačinjavanje zahtjeva UNESCO-u da se ta manifestacija uvrsti na preliminarnu listu nematerijalne baštine BiH.

Sportsko rekreativni klub Bosna, kako je najavio Ekrem Tuka, u sklopu ove manifestacije organizirat će 14. eko-rafting regatu, koju tradicionalno organiziraju povodom prvog dana proljeća, Dana Zenice i Svjetskog dana voda.

-Za vrijeme Čimburijade, okupljamo sve klubove iz BiH pa pozivamo sve pojedince i organizacije koji žele da se uključe da na ovako svečan način obilježimo prvi dan proljeća – kazao je Tuka.

Očekuje se učešće 20-ak klubova te ekipa planinara, izviđača…koji će se u čamcima spustiti iz naselja Drivuša do centra Zenice. Autobus sa rafterima iz Zenice prema Drivuši, odakle će startati regata, kreće u 11.00 sati, ispred Gradske arene Zenica, a dolazak raftera na Kamberovića polje predviđen je oko 13.00 sati.

Izvor: Fena

Previous U Sarajevu preminuo profesor Fikret Karčić
Next Aveti fašizma: U Neumu žele zabraniti prodaju nekretnina Bošnjacima

You might also like

BAŠTINA

Kula Salema Šehovića mjesto gdje dolaze zaljubljenici u bosansku tradiciju (Video)

  Selo Vukeljići smješteno u brdima iznad Fojnice po mnogo čemu je specifično. Osim planinskog ambijenta, nastarije nakšibendijske tekije ovo selo krasi i kula Salema Šehovića. U njoj se svakog

BH RAZGLEDNICA

Stari Grad u svom punom sjaju dočekao hiljade gostiju iz svih dijelova svijeta

U ljepotama Starog Grada, njegovoj bogatoj kulturnoj baštini, gostoprimstvu ljudi i najukusnijoj gastronomskoj ponudi, kao i brojnim kulturnim i zabavnim sadržajima, prethodnih dana uživale su hiljade gostiju iz cijelog svijeta.

BH RAZGLEDNICA

U Bosanskoj Otoci gradi se novi pješački most 

U Bosanskoj Otoci se uveliko izvode radovi na izgradnji pješačkoga mosta koji su otpočeli prije tri mjeseca i koji će lijevu obalu rijeke Une povezati s gradskom džamijom na riječnoj