Nakon priče da su mladi ‘hiperprivilegirana kasta koja ima novca’, zastupnica NiP-a o Izbornom zakonu poput HDZ glasnogovornice

Nakon priče da su mladi ‘hiperprivilegirana kasta koja ima novca’, zastupnica NiP-a o Izbornom zakonu poput HDZ glasnogovornice

Iz NiP-a, stranke sa sjedištem u Sarajevu, ne prestaju šokirati posljednjih dana. Nakon što je to ranije radio predsjednik iste, kormilo su preuzele članice te političke partije.

Zastupnica stranke Narod i pravda u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mia Karamehić-Abazović došla je do medijske pažnje kritikujući mlade ljude koji su izašli na protest zbog neispunjavanja obećanja kantonalne Vlade, koju čini i NiP, po pitanju subvencije za kupovine stanova u ovom kantonu – od planiranih 12.000 KM po kandidatu, Vlada KS će mladima podijeliti po 4.800 KM.

‘Hiperprivilegirana kasta koja ima novca priuštiti si enormno visoke cijene stanova u KS zahtjeva više?! Nije vam se trebalo dati ništa.’ – poručila je prije nekoliko dana.

Mnogi su zastupnicu podsjetili na njenu plaću te na činjenicu da je preko kompenzacije došla do zastupničkog mjesta i privilegija u državnom parlamentu.

Danas je pak gostujući na FTV-u kazala da Izborni zakon treba osigurati ravnopravnu zastupljenost Hrvata.

– To što se stalno ponavlja termin neko će nekome dati… U ovoj državi žive tri jednakopravna naroda, barem tako kažu svi i barem je tako ono što želimo. Ako je 90 posto ili više od 90 posto jednog od tih naroda biti nezadovoljno svojim izabranim predstavnicima, onda stvarno ne vidim zašto bi se ostali trudili da im kažu kako su oni u krivu, rekla je.

Karamehić-Abazović pritom nije navela nijedan primjer nezastupljenosti ili neravnopravnosti Hrvata. Također nije spomenula građane van tri etničke skupine i njihovo pravo u ovom kontekstu, a o čemu govori više presuda Evropskog suda za ljudska prava.

U suštini, Karamehić-Abazović ponavlja ranije izrečene stavove stranačkog šefa Elmedina Konakovića, koji su u osnovi isti kao Čovićevi, odnosno rukovodstva RH koje godinama unazad otvoreno i bez ikakve diplomatske profinjenosti priča o zakonima u drugoj zemlji. Sve bi to trebalo dovesti do potpune kontrole institucija vlasti naše države iz okolnih centara.

Sabina Silajdžić, još jedna članica stranke NiP, uspjela je izazvati niz reakcija objavom u kojoj je pokušala poistovijetiti Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine s danom entiteta Rs, koji je osporen od strane Ustavnog suda. Njene stavove pozdravio je Milan Tegeltija i beogradski mediji, dok su osnovne stvari i razlike po tom pitanju razjašnjavali Miro Lazović, Milan Dunović, Enver Išerić…

Bosanska suverenost i evropska demokratska praksa kao da ništa ne znače pojedinim političarima i strankama na vlasti, premda sebe žele predstaviti – ‘probosanskim’.

(MiruhBosne)

Previous U prošloj godini uplaćeno više od 7,345 milijardi KM javnih prihoda u FBiH
Next Mesud Pezer postavio novi državni rekord

You might also like

NAŠI DANI

Tanja Fajon, zastupnica u EP pozvala kolege iz Hrvatske da se suzdrže od korištenja parlamenta kao poligona za nametanje svojih nacionalnih interesa

Izražavam duboko žaljenje što je Evropski parlament (EP) još jednom zloupotrebljen za promoviranje partikularnih interesa hrvatske zajednice u Bosni i Hercegovini, izjavila je u svom obraćanju Tanja Fajon, zastupnica u

NAŠI DANI

KAKO DJECI OBJASNITI DA LIDIJA I IGOR IMAJU, A REFIK NEMA PRAVO?

Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske alijanse, u Hayatovoj emisiji ‘Sedam plus’ govorio je o odluci Christiana Schmidta, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, tačnije izmjenama koje je donio u poslijepodnevnim satima.

NAŠI DANI

Uz proslavu 8. marta Dana žena: Cvijeće ispunilo svaku ulicu Sarajeva

Cvijeće je danas ispunilo skoro svaku ulicu Sarajeva, što najbolje pokazuje da su Sarajlije, ali i građani drugih gradova Bosne i Hercegovine danas odlučili svoje majke, sestre, supruge, radne koleginice,