Nakon što je RH zatvorila pet graničnih prijelaza sa Bosnom i Hercegovinom – kilometarske kolone teretnih vozila

Nakon što je RH zatvorila pet graničnih prijelaza sa Bosnom i Hercegovinom – kilometarske kolone teretnih vozila

Nakon što je Republika Hrvatska zatvorila pet graničnih prijelaza sa Bosnom i Hercegovinom, na graničnom prijelazu Izačić zabilježene su ogromne kolone teretnih vozila.

Vanjskotrgovinska komora BiH uputila je Vijeću ministara dopis u kojem se navodi će Hrvatska zatvoriti pet graničnih prijelaza na granici sa BiH koji se koriste za tranzitni promet teretnih vozila.

Federalni zastupnik Nihad Čolpa na svom Facebook profilu objavio je video katastrofalnog stanja na Izačiću.

Kaže da je ovo sramotna odluka Hrvatske o ukidanju tranzita za teretna vozila i da mora biti ukinuta.

Jednostrana odluka o ukidanju pet graničnih prijelaza za tranzitni promet teretnih vozila direktno je u suprotnosti sa Ugovorom o graničnim prijelazima sa Republikom Hrvatskom, kao i u suprotnosti sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine sa jedne strane i Evropske unije i njenih država sa druge strane. Dakle, međunarodno pravo je apsolutno na našoj strani, ali očito na našoj strani nisu posvađani članovi Predsjeništva BiH i uspavani saziv Vijeća ministara BiH, jer ništa ne rade da riješe ovaj međunarodni skandal – neveo je na Čolpa, prenosi Hayat.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Hrvatske je utvrdilo Pravilnik o uređivanju javnih cesta po kojima će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz ovu zemlju. Ova odluka će imati pogubne posljedice po ekonomiju Bosne i Hercegovine.

U dokumentu se navodi da se radi o sljedećim graničnim prijelazima – Gunja; Strmica – Strmica; Osoje – Vinjani Gornji i granični prelaz Velika Kladuša – Maljevac.

Pravilnikom su određene ceste po kojima će se odvijati promet teretnih vozila kroz Hrvatsku iznad 7,5 tona nosivosti i dužine do 14 metara. Na ovaj način će biti onemogućeno korištenje navedenih graničnih prelaza za tranzit roba iz Bosne i Hercegovine kroz Hrvatsku, sa nizom negativnih posljedica na privredu naše zemlje.

Video pogledajte i OVDJE.

Previous Počitelj turistički biser Hercegovine (VIDEO)
Next Kapija 26 godina poslije: Odnosi sa Srbijom ne mogu biti iskreni dok je zločinac Đukić na slobodi

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Rekonstrukcija i izgradnja edukacionog centra „Čavle“ na Igmanu

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je jučer (utorak) Sporazum o sufinansiranju rekonstrukcije i izgradnje edukacionog centra „Čavle“ na Igmanu sa dekanom Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Ahmetom

NAŠI DANI

Ekskluzivno: Otkriveno ko i koliko plaća Dževada Galijaševića da širi laži o Bošnjacima

  Portal Faktor.ba u posjedu je dokumenta koji konačno zvanično potvrđuje ono što se manje-više godinama zna – da je samoproglašeni “ekspert za borbu protiv terorizma” Dževad Galijašević srpski plaćenik

NAŠI DANI

Kalesija: Obilježena godišnjica bitke na Lisači i pobjede bosanske armije

Općinski načelnik Sead Džafić zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Enesom Idrizovićem i pomoćnikom u Službi za komunalne poslove i civilnu zaštitu Hazimom Halilovićem u četvrtak je položio cvijeće na spomen