Namik Hrle, nosilac 76 patenata – bosanski stručnjak koji u IBM-u predvodi velike timove

Namik Hrle, nosilac 76 patenata – bosanski stručnjak koji u IBM-u predvodi velike timove

Namik Hrle je rođen i odrastao u Banjoj Luci. Ovdje je završio banjalučku gimnaziju prije nego što je otišao u Zagreb na studije matematike i informatike. Danas je potpredsjednik razvoja u IBM-ovom odjelu za podatke i umjetnu inteligenciju.

Nosi titulu IBM Fellow-a, najveće priznanje IBM-ove tehničke karijere dato malom broju pojedinaca koji su pokazali najviši nivo tehničkog vodstva, inovativnosti, poslovnog uticaja, društvene eminencije i izgradnje talenata.

On je nosilac 76 patenata, brojnih izvanrednih tehničkih dostignuća, autorskih priznanja i korporativnih nagrada, Namik ima svjetsku reputaciju kao vrhunski stručnjak za korištenje podataka i AI za digitalnu transformaciju i reinvenciju poslovnih aplikacija.

Namik je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (međunarodni član odsjeka za tehničke nauke). Također direktor IBM Data i AI razvojne laboratorije u Boeblingenu, Njemačkoj. Timovi koji izvještavaju Namik-u proširili su se na više lokacija u Njemačkoj, Kini, Kanadi, Indiji i SAD-u i razvijaju različite tehnologije.

Namik je jedan od najtraženijih stručnjaka IBM-ovih timova za prodaju, marketing i tehničku podršku širom svijeta i ključni igrač u brojnim dokazima koncepta, mjerilima i brifinzima izvršnih direktora, direktno je povezan s mnogim uspješnim pričama kupaca.

Održao je javne govore u stotinama navrata, često održavajući ključne prezentacije na velikim industrijskim i univerzitetskim konferencijama o temama podataka i AI.

Pored svega gore navedenog, Namik je dao ogroman doprinos Bosnia & Herzegovina Futures Foundation i nastavlja da to radi – objavio je dr Edhem Čustovič ispred pomenute fondacije.

-To što je Edin Džeko za bosanskohercegovački fudbal, Namik Hrle je za bosanskohercegovački inženjering i tehnologiju, ističe Čustović te izražava zadovoljstvo da je upoznao ‘bosanskog giganta u Böblingenu kod Stuttgarta, gdje se nalazi sjediste IBM i gdje predvodi velike timove’.

Previous Novinarka RTL-a nakon učestalih napada na strane radnike u susjedstvu: 'Naši fini zagrebački dečki. To je valjda ta kultura koja nam nije ni strana ni nepoznata'
Next Spriječeno širenje požara na više spratove objekta na sarajevskoj pijaci Heco

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Izetbegoviću plaketa za podršku šampionskom timu mladih robotičara

Posljednjih dana domaću javnost zabavljala je izjava Bakira Izetbegovića na temu robotike. Međutim, nije baš bez osnova ovaj političar govorio o robotici. Podsjetićemo da je ranije ovog mjeseca upravo predsjedniku

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Škola počinje ugradnju solarnih panela i elektrane, što će joj osigurati energetsku samostalnost, a učenicima zaradu

  Srednja Elektrotehnička škola u Tuzli do kraja godine mogla bi postati prva javna ustanova u Bosni i Hercegovini koja će biti u potpunosti energetski neovisna o Elektroprivredi BiH, piše

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosna i Hercegovina ugostila naučnu elitu: Svečano otvorena konferencija CMBEBIH 2017

Naučni događaj No 1 u Bosni i Hercegovini u 2017. Godini – danas je zvanično počeo. Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBEBIH 2017), koja je ujedno najveća konferencija ovog