Nastaje monografija Drugog korpusa Armije RBiH: Knjiga o najvećem korpusu (FOTO)

Nastaje monografija Drugog korpusa Armije RBiH: Knjiga o najvećem korpusu (FOTO)

Ova vojna formacija je odbranila najveću slobodnu teritoriju Bosne i Hercegovine i bila najbrojnija u Armiji BiH, a u jednom periodu je brojala i više od 75.000 boraca.

Vlada Tuzlanskog kantona je na posljednjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, usvojila odluku o izdvajanju 30.000 maraka za izradu monografije “Drugi korpus Armije Bosne i Hercegovine 1992-1995. godine”.

Autori projekta ove monografije su prof. dr. Sead Selimović i prof. dr. Izet Šabotić, profesori na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

U obrazloženju ovog projekta, navedeno je da je osnivanjem Drugog korpusa Armije BiH učinjen značajan iskorak ka zaustavljanju agresije na BiH i sprečavanju agresora da ostvari zacrtane velikodržavne ciljeve i pripajanje BiH velikodržavnom konceptu takozvane “Velike Srbije”.

drugi_slika1

-Od osnivanja, te u ratnim godinama, Drugi korpus će biti respektabilna vojna sila, spremna da odgovori zadatku i odbrani teritoriju i narod od agresorskih nasrtaja. Kroz sve godine ratovanja, Drugi korpus, kao najveći korpus Armije BiH bio je jedna od najvažnijih vojnih komponenti odbrane BiH – napisali su profesori Selimović i Šabotić.

Kako su naveli, Drugi korpus je odbranio je najveću slobodnu teritoriju BiH i bio najbrojniji u Armiji BiH, a u jednom periodu je brojao i više od 75.000 boraca.

-Oslobodio je više od 1.500 kilometara kvadratnih okupirane teritorije, slomio brojne neprijateljske ofanzive, koje su sudbonosno utjecale na konačan ishod rata, dao nekoliko viteških i slavnih brigada, dao tri heroja oslobodilačkog rata, a više od 300 boraca Drugog korupusa dobilo je ratno priznanje Zlatni ljiljan – napisali su profesori.

drugi_slika2

Zbog nemjerljivog doprinosa, istakli su Selimović i Šabotić, koji je dao Drugi korpus Armije BiH u odbrani od agresije, neophodna je veća naučna i svaka druga pažnja ovom važnom historijskom pitanju, kako bi se ukazalo na značaj i ulogu, ali i spasio od zaborava ovaj važan dio bh. prošlosti.

-Prošlosti u kojoj je Drugi korpus imao nemjerljivu ulogu. Stoga smatramo potpuno opravdanim i realizaciju monografije – napisali su ovi univerzitetski profesori.

(Faktor.ba)

Previous Dragan Bursać: Četnici će vam oprostiti što su vas tukli
Next Kako je gest Dejana Bošnjaka postao hit vijest iz Trebinja

You might also like

NAŠI DANI

Wizz Air najavio otvaranje nove baze u Sarajevu i devet novih linija

Aviokompanija “Wizz Air” danas je najavila otvaranje svoje 41. baze u Sarajevu.  Najavljeno je i baziranje jednog aviona Airbus A320 na Međunarodnom aerodromu Sarajevo u maju 2021. godine. Osim uspostavljanja

NAŠI DANI

Mještani Željeznog Polja protestuju zbog sječe šume

Mještani više mjesnih zajednica u Željeznom Polju protestirali su na lokalnom putu zbog, kako navode, nekontrolirane sječe šume na tom području. Tvrde da se nekoliko privatnih firmi ne pridržava doznačenih

NAŠI DANI

Milivoj Bešlin: Srbija je faktor destabilizacije regiona

Nacionalistička i autokratska Srbija prijetnja je za cio region i ključni faktor njegove destabilizacije, a razmjere anticrnogorske histerije i huškanja na sukob su prevazišla čak i ona iz vremena Miloševića,