Nastaje monografija Drugog korpusa Armije RBiH: Knjiga o najvećem korpusu (FOTO)

Nastaje monografija Drugog korpusa Armije RBiH: Knjiga o najvećem korpusu (FOTO)

Ova vojna formacija je odbranila najveću slobodnu teritoriju Bosne i Hercegovine i bila najbrojnija u Armiji BiH, a u jednom periodu je brojala i više od 75.000 boraca.

Vlada Tuzlanskog kantona je na posljednjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, usvojila odluku o izdvajanju 30.000 maraka za izradu monografije “Drugi korpus Armije Bosne i Hercegovine 1992-1995. godine”.

Autori projekta ove monografije su prof. dr. Sead Selimović i prof. dr. Izet Šabotić, profesori na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

U obrazloženju ovog projekta, navedeno je da je osnivanjem Drugog korpusa Armije BiH učinjen značajan iskorak ka zaustavljanju agresije na BiH i sprečavanju agresora da ostvari zacrtane velikodržavne ciljeve i pripajanje BiH velikodržavnom konceptu takozvane “Velike Srbije”.

drugi_slika1

-Od osnivanja, te u ratnim godinama, Drugi korpus će biti respektabilna vojna sila, spremna da odgovori zadatku i odbrani teritoriju i narod od agresorskih nasrtaja. Kroz sve godine ratovanja, Drugi korpus, kao najveći korpus Armije BiH bio je jedna od najvažnijih vojnih komponenti odbrane BiH – napisali su profesori Selimović i Šabotić.

Kako su naveli, Drugi korpus je odbranio je najveću slobodnu teritoriju BiH i bio najbrojniji u Armiji BiH, a u jednom periodu je brojao i više od 75.000 boraca.

-Oslobodio je više od 1.500 kilometara kvadratnih okupirane teritorije, slomio brojne neprijateljske ofanzive, koje su sudbonosno utjecale na konačan ishod rata, dao nekoliko viteških i slavnih brigada, dao tri heroja oslobodilačkog rata, a više od 300 boraca Drugog korupusa dobilo je ratno priznanje Zlatni ljiljan – napisali su profesori.

drugi_slika2

Zbog nemjerljivog doprinosa, istakli su Selimović i Šabotić, koji je dao Drugi korpus Armije BiH u odbrani od agresije, neophodna je veća naučna i svaka druga pažnja ovom važnom historijskom pitanju, kako bi se ukazalo na značaj i ulogu, ali i spasio od zaborava ovaj važan dio bh. prošlosti.

-Prošlosti u kojoj je Drugi korpus imao nemjerljivu ulogu. Stoga smatramo potpuno opravdanim i realizaciju monografije – napisali su ovi univerzitetski profesori.

(Faktor.ba)

Previous Dragan Bursać: Četnici će vam oprostiti što su vas tukli
Next Kako je gest Dejana Bošnjaka postao hit vijest iz Trebinja

You might also like

NAŠI DANI

Federalna vlada prihvatila inicijativu: Pooštravanja kaznene politike za počinioce krivičnih djela u saobraćaju

Federalna vlada je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, prihvatila inicijativu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za izmjenu propisa radi pooštravanja kaznene politike za počinioce krivičnih djela u saobraćaju i krivičnih djela

NAŠI DANI

Na Kovačima obilježen Dan šehida: Sjećati se najboljih bosanskih sinova

Učenjem Fatihe, Jasina te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida. Programu je prisustvovao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni

OTPOR BOSNE

Tri decenije od osnivanja “Crnih labudova” i godišnjice pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića – Crnog labuda

‘Jedinica “Crni labudovi” bila je jedan od najčvršćih oslonaca u borbi za nezavisnost, suverenitet i slobodu‘, istakao je Bakir Izetbegović se na Svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice od osnivanja “Crnih