Nastavak rehabilitacije Starog Grada Dubrovnika

Nastavak rehabilitacije Starog Grada Dubrovnika

Nastavlja se uspješna priča obnove starog bosanskog grada Dubrovnika. U Općini Ilijaš danas je upriličeno potpisivanje Sporazuma za sufinansiranje rekonstrukcije južnog perimetralnog zida kule Starog Grada Dubrovnika.

Potpisivanju su prisustvovali načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, ministar prostornog građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić.

Radovi definisani Sporazumom finansirat će se na način da Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS osigura sredstva u iznosu od 60.000 KM, a Općina Ilijaš u iznosu od 30.000 KM.

Načelnik Akif Fazlić je izrazio zadovoljstvo što se prepoznala važnost ovog projekta i što će u narednom periodu biti više angažmana i sredstava da se u konačnici dođe do završne faze kada će historijska jezgra Stari Gard Dubrovnik biti obnovljena.

“Zadovoljstvo je da smo danas u prilici potpisati Sporazum o daljnjim aktivnostima na Starom Gradu Dubrovniku. Po prvi put potpisujemo ovakvu vrstu Sporazuma sa Vladom KS, odnosno sa Ministarstvom za prostorno uređenje i zaštitu okoliša KS, te se time Vlada KS uključuje u sufinansiranje daljnje realizacije ovog projekta.

Nakon mnogo godina napora da se ovaj projekat osmisli, pokrene i izradi projektna dokumentacija svjedoci smo da su radovi u posljednjih nekoliko godina otpočeli. Zadovoljstvo je da ćemo i u ovoj godini prisustvovatri istražnim i konzervatorskim radovima na perimetrlanoom zidu između južne i istočne kule. Zahvaljujem se prije svega resornom ministarstvu i Vladi KS”, rekao je Fazlić.

Ministar prostornog građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović naglasio je važnost projekta koji podsjeća i svjedoči o hiljadugodišnjem postojanju Bosne. 

fazlic filipovic sporazum

“Ovo je materijalizacija povelje i saradnje koja je postojala između Dubrovačke Republike i bosanskog kraljevstva. U ovaj projekat trebaju da se uključe i federalna i državna instanca, jer je ovo nešto što svjedoči postanku Bosne. Radi se o objektu koji sigurno pokazuje sva ona prava koja su bila definisana trgovačkim odnosima između srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i Dubrovačke Republike. Što se tiče samog grada on je u fazi rekonstrukcije i u narednom periodu treba razmišljati o turističkom potencijalima i eventualnom povratku sredstava na taj jedna način. Trenutno to ne može zaživjeti dok se svi ne uključimo i dok ne dignemo cijelu priču marketinški na viši nivo, a i u konačnici ne dođemo do apsolutne rekostrukcije i ne uradimo putnu infrastrukturu”, rekao je Filipović.


Pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić iskoristila je priliku da se zahvali Vladi KS koja je, kako je kazala, prepoznala značaj ovog kulturno – historijskog reursa koji svjedoči državnost Bosne i Hercegovine.

“Ovo su prva sredstva koja stižu sa kantonalnog nivoa, do sada smo sredstva obezbjeđivali sa nivoa Federacije BiH, putem Mistarstva kulture i sporta i Ministarstva prostornog uređenja uz znatno sufinansiranje Općine Ilijaš. U 2018. godini završeni su radovi na istočnoj kuli Starog Grada Dubrovnika i sada ulazimo u prvu fazu rekonstrukcije perimetralnog zida koji će povezati južnu i istočnu kulu. Za ove radove neophodna su sredstva od 250.000 KM.

Sa zadovoljstvom mogu reći da su krenuli radovi na rekonstrukciji pristupnog puta i da će dio tog puta biti asfaltiran u ovoj godini u dužini preko dva kilometra. Polako se slažu kockice da napravimo jedan prije svega privredni, a svakako i turistički resurs”, kazala je Zagorac – Jozić.

Previous U Mostaru počelo obilježavanje godišnjice Armije RBiH
Next Bosna je u situaciji kao i prije 816 godina pri potpisu Bilinopoljske izjave

You might also like

BAŠTINA

Banjalučka Arnaudija ponovo blista posebnim sjajem

 Arnaudija je biser koji daje puninu i značaj, prikazuje i dokazuje ljepotu svih banjalučkih džamija koje su doživjele nemilu sudbinu, ali su ponovnim stasavanjem istaknule ono što duhovnost, kultura i

BAŠTINA

Nacionalni spomenici: Kuća Mare Popović u Gračanici

  Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine, proglasila je „Historijsku građevinu – Kuća Mare Popović u Gračanici“, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Objekat Kuća Mare Popović nalazi se u mahali

BAŠTINA

Reportaža: Ljubuški

Piše: Bajro Perva Vitina je jedno od najljepših naselja na području grada Ljubuškog. Ono je rodno mjesto Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka i Zije Dizdarevića. Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak (1839 – 1931) bio