Nastavljena arheološka istraživanja na lokalitetu Gradac u Prozor-Rami

Nastavljena arheološka istraživanja na lokalitetu Gradac u Prozor-Rami

Arheološka istraživanja na lokalitetu Gradac u općini Prozor-Rama nastavljena su danas, a prva faza istraživanja odvijala se u maju ove godine. 

Po završetku iskapanja prve faze voditeljica prof. Snježana Vasilj prezentirala je javnosti kako je tada pronađena monumentalna rimska cisterna (čatrnja), a u njoj je kao u potpornom zidu pronađen kameni blok sa uklesanim ilirskim bogom Silvanom. Taj kameni blok je izvađen i ostavljen na sigurno kako bi se izbjegla uništavanje.

Također, u prvoj fazi radova pronađeno je i mnoštvo fragmenata keramike koji upućuju da je na lokalitetu Gradac bio život i prije Rimljana, odnosno, već od neolita.

Na početku druge faze istraživanja Snježana Vasilj kazala je kako će ta istraživačka kampanja podrazumijevati dva smjera.

– Prvi smjer je nastavak radova u cisterni i oko rimske cisterne, dok će drugi dio biti usmjeren na prapovijesne nalaze. Tokom istraživanja cisterne pronašli smo dosta prapovijesnog materijala po kome se može pratiti prošlost ovog kraja – kazala je Vasilj.

Spomenute radove financira općina Prozor-Rama uz stručnu saradnju sa Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Previous U Bosni i Hercegovini rast industrijske proizvodnje od 2,1 posto u prvom polugodištu
Next Ako Bosnu nije uspio da sruši Miloševićev režim sa četvrtom vojnom silom u Evropi, onda sigurno neće ni slabašni Dodik sa pustim snovima

You might also like

HISTORIJA

Stari grad Srebrenik – Blago skriveno iza debelih zidina (Foto)

Kula je bila dom bosanskog bana Stjepana Kotromanića sve do njegove smrti… Stari grad Srebrenik (u Srebreniku ga zovu Gradina), prvi put se spominje 15. februara 1333. godine u ugovoru

HISTORIJA

Neznane ljepote Bosne i Hercegovine: Rimska vila stara blizu 2.000 godina biser antičke arhitekture

  Općina Čapljina na svom području ima nekoliko značajnih kulturno-historijskih spomenika među kojima su stari gradovi Počitelj i Gabela, nalazišta iz rimskog perioda na području Višića, podvodno arheološko nalazište Desilo

BAŠTINA

U Bosanskoj Krupi uskoro uređenje Starog grada uz izgradnju pokretne pozornice

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je odobrila više od pola miliona KM za sanaciju i rekonstrukciju infrastrukturnih objekata u devet lokalnih zajednica koji će doprinijeti izgradnji pomirenja i povjerenja