NATO: Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a

NATO: Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a

 

Bosna i Hercegovina je dobila zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO savezu (MAP) – izvještavaju mediji.

Odlučeno je to danas na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza.

Inače, MAP je NATO-ov program savjetovanja, pomoći i praktične podrške prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO savezu.

Podsjetimo, na jučeršanjem sastanka ministara vanjskih poslova NATO Saveza, generalni sekretar Jens Stoltenberg se osvrnuo na stanje na zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je kazao kako će fokus biti na sigurnosti i stabilnosti regiona zapadnog Balkana koji je izuzetno važan za NATO Savez.

-Zapadni Balkan je od ključne važnosti za NATO i mi imamo snažne veze sa svim zemljama u regionu. Pozdravljamo rad koji je postignut u Skoplju na implementaciji dogovora o imenu. Radujem se da ćemo ih dočekati kao tridesetu članicu NATO-a nakon što nacionalne procedure budu završene. Bosna i Hercegovina je cijenjen partner u misijama NATO-a i mi u cijelosti podržavamo njihove euroatlanske integracije. Srbija ostaje cijenjen partner, NATO podržava pregovore koji se pod okriljem EU vode između Beograda i Prištine. To je krucijalno za regionalni mir i sigurnost“, poručio je Stoltenberg.

 

Previous Lukavac: Nova fabrika i posao za 50 ljudi
Next Analize tržišta: Bosanski proizvodi sve više istiskuju strane sa polica

You might also like

NAŠI DANI

Dragan Mioković, svjedok u Hagu: Odozgo su pucali “moji”, ostao sam i pobijedio

  Gost večeašnjeg Centralnog dnevnika (FACE TV) je bio penzionisani sarajevski policajac I nezaštićeni svjedok protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Momčila Perišića… – Ja sam rat dočekao u Sarajevu sa

NAŠI DANI

Ustavni sud: Korištenje naziva ‘zajedničke’ za državne institucije Bosne i Hercegovine neustavno

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na dvodnevnoj plenarnoj sjednici je razmatrao zahtjeve Željka Komšića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i

NAŠI DANI

Hajka na „ljiljane“ u RS dio je plana za osporavanje i rušenje države Bosne i Hercegovine

Zamjene teza, na koje su svi gotovo nasjeli, da je državna zastava međunarodno priznate i nezavisne Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima navodno „ratna zastava Armije RBiH“ posljednjih mjeseci služi