NATO: Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a

NATO: Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a

 

Bosna i Hercegovina je dobila zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO savezu (MAP) – izvještavaju mediji.

Odlučeno je to danas na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza.

Inače, MAP je NATO-ov program savjetovanja, pomoći i praktične podrške prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO savezu.

Podsjetimo, na jučeršanjem sastanka ministara vanjskih poslova NATO Saveza, generalni sekretar Jens Stoltenberg se osvrnuo na stanje na zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je kazao kako će fokus biti na sigurnosti i stabilnosti regiona zapadnog Balkana koji je izuzetno važan za NATO Savez.

-Zapadni Balkan je od ključne važnosti za NATO i mi imamo snažne veze sa svim zemljama u regionu. Pozdravljamo rad koji je postignut u Skoplju na implementaciji dogovora o imenu. Radujem se da ćemo ih dočekati kao tridesetu članicu NATO-a nakon što nacionalne procedure budu završene. Bosna i Hercegovina je cijenjen partner u misijama NATO-a i mi u cijelosti podržavamo njihove euroatlanske integracije. Srbija ostaje cijenjen partner, NATO podržava pregovore koji se pod okriljem EU vode između Beograda i Prištine. To je krucijalno za regionalni mir i sigurnost“, poručio je Stoltenberg.

 

Previous Lukavac: Nova fabrika i posao za 50 ljudi
Next Analize tržišta: Bosanski proizvodi sve više istiskuju strane sa polica

You might also like

NAŠI DANI

Vučićeve izjave o cipelama izazvale podsmijeh u Bosni

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, susreo se danas sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem kako bi razgovarali o odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, Srba i Bošnjaka te smirili

NAŠI DANI

Klanjana kolektivna dženaza za 16 žrtava Prijedora i doline Sane

 Kolektivna dženaza za 16 žrtava iz Prijedora i doline Sane, koje su ubijene 1992. godine, klanjana je danas u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, a dženazu je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u

NAŠI DANI

Tokić: Pokrenut ćemo inicijativu o promjeni atributa ‘srpski’ za RS

  Nosilac liste Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine Sejfudin Tokić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da će u okviru njihove buduće aktivnosti u