NATO: Ostajemo predani partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom

NATO: Ostajemo predani partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom

NATO ostaje predan partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji, rečeno je iz sjedišta NATO-a u Briselu, prenosi AA.

“Genocid u Srebrenici bio je jedan od najgorih zločina u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata. Bosna i Hercegovina je prošla dugačak put u obnovi povjerenja između zajednica. Da bi se pomirenje nastavilo, put naprijed mora uključivati priznanje patnji koje su se dogodile”, navodi se.

Još se dodaje da je poricanje genocida neprihvatljivo.

“NATO ostaje predan našem partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji. NATO saveznici su jasno istakli da podržavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i više puta su zahtijevali od političkih lidera da izbjegavaju retoriku podjela”, navodi se.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koristeći ovlasti, prije nekoliko dana donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

I pored toga, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike srpske, kao i drugi političari iz ovog entiteta nastavili su poricati genocid koji su vojne, policijske i paravojne formacije iz RS-a i Srbije počinile u julu 1995. godine nad stanovnicima ”zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

Dodik je prijetio i secesijom RS-a što Ustavnom Bosne i Hercegovine i Daytonskim mirovnim sporazumom nije moguće.

Previous Bilbord kampanja "Dobro došli u domovinu" na graničnim prijelazima
Next Sarajevski studenti prave bolid s kojim namjeravaju učestvovati na prestižnom takmičenju Formula student

You might also like

NAŠI DANI

Pozitivni primjeri: Općine Novi Grad i Kakanj osnažuju porodice – novčani pokloni za novorođenčad

Općina Novi Grad Sarajevo i ove će godine dodijeliti simbolične poklone u iznosu od po 500 KM porodicama koje su dobile treće, svako naredno dijete i blizance. Tim povodom u

NAŠI DANI

Komisija Vijeća Evrope: Srbija da prizna genocid u Srebrenici

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (EKRI) Vijeća Evrope (VE) pozvala je Srbiju da “prizna genocid u Srebrenici” iz jula 1995. godine. EKRI, čiji je zadatak borba protiv rasizma, rasne diskriminacije,

NAŠI DANI

Zajednička vojna vježba Oružanih snaga BiH i SAD-a

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država učestvovat će na zajedničkoj vojnoj vježbi pod nazivom “Bilateralna vježba”, koja će se realizirati 18. i 19. novembra 2020. godine