NATO: Ostajemo predani partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom

NATO: Ostajemo predani partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom

NATO ostaje predan partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji, rečeno je iz sjedišta NATO-a u Briselu, prenosi AA.

“Genocid u Srebrenici bio je jedan od najgorih zločina u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata. Bosna i Hercegovina je prošla dugačak put u obnovi povjerenja između zajednica. Da bi se pomirenje nastavilo, put naprijed mora uključivati priznanje patnji koje su se dogodile”, navodi se.

Još se dodaje da je poricanje genocida neprihvatljivo.

“NATO ostaje predan našem partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji. NATO saveznici su jasno istakli da podržavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i više puta su zahtijevali od političkih lidera da izbjegavaju retoriku podjela”, navodi se.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koristeći ovlasti, prije nekoliko dana donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

I pored toga, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike srpske, kao i drugi političari iz ovog entiteta nastavili su poricati genocid koji su vojne, policijske i paravojne formacije iz RS-a i Srbije počinile u julu 1995. godine nad stanovnicima ”zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

Dodik je prijetio i secesijom RS-a što Ustavnom Bosne i Hercegovine i Daytonskim mirovnim sporazumom nije moguće.

Previous Bilbord kampanja "Dobro došli u domovinu" na graničnim prijelazima
Next Sarajevski studenti prave bolid s kojim namjeravaju učestvovati na prestižnom takmičenju Formula student

You might also like

NAŠI DANI

Premijer obišao spomenik ‘Ljiljan’ u Gradačcu koji simbolizira odbranu ovoga dijela Bosne

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić boravi danas u posjeti Gradačcu gdje je obišao spomen obilježje “Ljiljan” podignuto u čast svim braniocima Bosne i Hercegovine. Spomenik “Ljiljan” visok je

NAŠI DANI

MFS-EMMAUS organizuje iftare za djecu sirotišta Kanaf u Siriji

135 djece bez oba roditelja iz sirotišta Kanaf u sirijskom gradu Idlib, svako veče će imati obezbijeđen iftar zahvaljujući MFS-EMMAUS-u. Djeca koja su smještena u sirotište ostali su bez svojih

NAŠI DANI

SPOMENIK ZA 507 UBIJENIH BOŠNJAKA NEVESINJA

U selu Kljune kod Nevesinja u nedjelju je velikim skupom obilježeno otvaranje centralnog Spomen-obilježja u znak sjećanja na ubijene Bošnjake nevesinjske opštine. Spomen-obilježju se sastoji od 24 natpisne ploče na