NATO: Ostajemo predani partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom

NATO: Ostajemo predani partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom

NATO ostaje predan partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji, rečeno je iz sjedišta NATO-a u Briselu, prenosi AA.

“Genocid u Srebrenici bio je jedan od najgorih zločina u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata. Bosna i Hercegovina je prošla dugačak put u obnovi povjerenja između zajednica. Da bi se pomirenje nastavilo, put naprijed mora uključivati priznanje patnji koje su se dogodile”, navodi se.

Još se dodaje da je poricanje genocida neprihvatljivo.

“NATO ostaje predan našem partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji. NATO saveznici su jasno istakli da podržavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i više puta su zahtijevali od političkih lidera da izbjegavaju retoriku podjela”, navodi se.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koristeći ovlasti, prije nekoliko dana donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

I pored toga, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike srpske, kao i drugi političari iz ovog entiteta nastavili su poricati genocid koji su vojne, policijske i paravojne formacije iz RS-a i Srbije počinile u julu 1995. godine nad stanovnicima ”zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

Dodik je prijetio i secesijom RS-a što Ustavnom Bosne i Hercegovine i Daytonskim mirovnim sporazumom nije moguće.

Previous Bilbord kampanja "Dobro došli u domovinu" na graničnim prijelazima
Next Sarajevski studenti prave bolid s kojim namjeravaju učestvovati na prestižnom takmičenju Formula student

You might also like

NAŠI DANI

Pretresi na više lokacija u vezi sa ubistvima sarajevskih policajaca

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo vrše pretrese na više lokacija u vezi sa ubistvima dvojice sarajevskih policajaca iz 2018.

NAŠI DANI

Čanak o sjevernoj Bosni i Hercegovini koja je ambiciozno i potpuno pogrešno nazvana republikom

Borba za građansku Bosnu i Hercegovinu, borba za građansku Crnu Goru, borba za autonomnu pokrajinu Vojvodine, to su stvari koje su preduslov za ovaj balkanski sistem spojenih sudova gde je

NAŠI DANI

Rečeno jasno “ne” odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori (VIDEO)

  Učesnici međunarodne konferencije „Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“ danas u Sarajevu, još jednom su ukazali na moguće štetne prekogranične utjecaje na teritorij i stanovništvo