Naučna konferencija „1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – izazovi i perspektive“

Naučna konferencija „1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – izazovi i perspektive“

U povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Univerzitet u Sarajevu – Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u saradnji sa Vijećem kongresa bošnjačkih intelektualaca  i Pravnim fakultetom Univerziteta u Zenici u srijedu, 28. 02. 2024. godine organizuje naučnu konferenciju „1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – izazovi i perspektive“ u prostorijama Fakulteta sa početkom u 10:00 sati.

Ovaj naučni skup u kojem će učešče uzeti ugledna imena akademske i šire zajednice biće prilika da se, sa jedne strane sagleda i preispita dvadeset i osam godina implementacije mira u Bosni i Hercegovini, posebno iz ugla geopolitičkih promjena koje su dovele do dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji. Sa druge strane, biće to prilika i za sagledavanje svih sigurnosnih aspekata, u uslovima konstantnog osporavanja njene nezavisnosti i teritorijalnog suvereniteta.

Država Bosna i Hercegovina je i dalje, nakon trideset i jedne godine od prijema u Organizaciju Ujedinjenih nacija i dvadeset i jedne godine od prijema u Vijeće Evrope, država koja nije u mogućnosti da samostalno izvršava svoje regionalne i međunarodne obaveze (Mišljenje Venecijanske komisije). Iako je Sud za ljudska prava u Strazburu donio niz obavezujućih presuda, politički sistem se u Bosni i Hercegovini još uvijek nije promijenio. Prilika je to, svakako, da se sagledaju svi mogući razlozi dugotrajne, kako stagnacije tako i nazadovanja, čije posljedice trpe svi građani Bosne i Hercegovine. Istovremeno je to i povod, da se pokušaju pružiti moguća rješenja, koja bi bila konačno svjetlo na kraju tunela u smislu načela non sub homine sed sub lege.

Previous Dani instituta za jezik, od 21. februara do 21. marta 2024.
Next Hoće li neko stati u zaštitu nevinog „optuženika“ po eksplicitnoj odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine?

You might also like

NAŠI DANI

Dan džamija: Prije 22 godine do temelja je srušena džamija Ferhadija u Banjoj Luci

– Sačuvana Saborna crkva u Sarajevu i srušena džamija Ferhadija u Banjaluci, govore sve o nama i njima. Ovi kameni svjedoci ne lažu i mogu stati nasuprot sve njihove propagande.

NAŠI DANI

Obilježeno 25. godina od osnivanja ratne bolnice „Higijenski zavod“ Mostar

  Polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima osoblje nekadašnje Ratne bolnice “Higijenski zavod ” prisjetilo se svojih poginulih kolega. Ratna bolnica „Higijenski zavod” bila je jedina zdravstvena ustanova u istočnom dijelu

NAŠI DANI

Radovi na Karauli u završnoj fazi, snimak cijele dionice (VIDEO)

Radovi na putnoj dionici, kojom se zabilazi sabraćaj preko planinskog prevoja Karaula, na magistralnoj cesti Sarajevo – Tuzla, u završnoj su fazi. Službeno otvaranje očekuje se, kako su ranije najavili