Naučnici: Izgleda da je omikron manje ozbiljna varijanta koronavirusa

Naučnici: Izgleda da je omikron manje ozbiljna varijanta koronavirusa

Vodeći imunolog u Velikoj Bitaniji John Bell u utorak je izjavio da omikron varijanta koronavirusa nije ista kao ona kojoj je svijet svjedočio prošle godine i da se nova varijanta “čini manje ozbiljnom”.

Bell, koji je redovni profesor na Univerzitetu Oxford i vladin savjetnik, rekao je da se, uprkos povećanju broja slučajeva i ljudi koji su primljeni u bolnicu, omikron čini kao manje ozbiljna varijanta, a zaraženi kraće borave u bolnici u odnosu na zaražene prethodnim mutacijama.

“Omikron ne izaziva istu bolest koju smo viđali prije godinu dana”, rekao je Bell u izjavi koju je prenio “Guardian” i dodao da je procenat smrtnosti ostao nizak u odnosu na stopu infekcije.

Bell tvrdi da za manje pacijenata zaraženih omikronom treba visoki protok kiseonika, a da je prosječna dužina boravka u bolnici smanjena na tri dana.

Mnogi naučnici kritikovali su vladin neuspjeh u provođenju mjera tvrdeći da iako se čini da je omikron manje ozbiljan, veoma je prenosiv i bez intervencije Vlade Velike Britanije, Nacionalna zdravstvena služba mogla bi se suočiti s kolapsom zbog ogromnog broja pacijenata. Zbog samoizolacije osoblja dolazi do još većeg pritiska na zdravstvene službe.

Rana analiza nove varijante u Južnoafričkoj Republici i Ujedinjenom Kraljevstvu pokazala je da je omikron manje težak od delta varijante, sa manjim rizikom od hospitalizacije, a uprkos velikoj prenosivosti bolest ima manje teške simptome.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da će blaže varijante i dalje uzrokovati porast broja infekcija što će neminovno rezultirati brojnijim prijemima u bolnice.

Hoće li se smanjiti rizik od korone u budućnosti?

Prema izvještaju Guardiana, mnogi naučnici vjeruju da dokazi sada pokazuju da virus korona može izgubiti snagu da izazove tešku bolest, a ovo uvjerenje su potkrijepile i nedavne studije provedene u Škotskoj, Engleskoj i Južnoj Africi.

“Moj osjećaj je da je ova varijanta (omikron) prvi korak u procesu kojim se virus prilagođava ljudskoj populaciji tako da simptomi koje izaziva budu manje ozbiljni,” kazao je dr. Julian Tang, profesor respiratornih nauka na Univerzitetu Leicester, prenosi Guardian.

“To znači da virusu ide u prilog da utječe na ljude na način da ih ne razboli, jer se oni tada mogu kretati i miješati s drugim ljudima i time još više širiti virus”, dodaje Tang.

Hoće li se korona pretvoriti u sezonski virus i ponašati poput gripe?

Novinski izvještaj ukazuje da neki zdravstveni zvaničnici predviđaju da bi se korona virus na kraju mogao ponašati poput gripe. To će onda zahtijevati novu vakcinu za borbu protiv novih sojeva koji se pojavljuju svake godine.

Međutim, Martin Hibberd, profesor na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, smatra da se sojevi korona virusa, poput onih koji već uzrokuju obične prehlade, ne ponašaju na ovaj način.

Hibberd kaže da se nove varijante korona virusa ne pojavljuju kao novi sojevi svake godine, te da je razlog prehlade zimi taj što naš imunitet na korona viruse ne traje dugo. Dodaje: “Čini se da je ovaj virus (korona) vrlo sličan virusima koji uzrokuju obične prehlade. Drugim riječima, možda ćemo i dalje morati razmišljati o davanju vakcina za zaštitu od COVID-19 svake godine jer će imunitet (koji smo stekli protiv njega) uvijek opadati.”

Izvor: Agencije

Previous Šarović: Dodik i njegova politika najveća prijetnja opstanku i budućnosti RS-a
Next Komšić najavio prijave nakon proglašenja Zakona o lijekovima RS

You might also like

NAŠI DANI

Džudo – Mustafa Hebib zlatni na Evropskom kupu

Džudo reprezentativac Bosne i Hercegovine Mustafa Hebib osvojio je zlatnu medalju na Evropskom kupu u Rumuniji. Hebib je u kategoriji do 81 kilograma savladao predstavnike Rumunije i Poljske da bi

NAŠI DANI

Vučić Erdoganu rekao da Srbija poštuje teritorijalni integritet naše države, pa se žalio na bošnjačke medije

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsjednikom Republike Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari, poručio je kako je predsedniku Erdoganu prenio da Republika Srbija poštuje integritet Bosne i

NAŠI DANI

Evropski parlament osudio retoriku mržnje i opstrukciju državnih institucija u Bosni i Hercegovini

Evropski parlament usvojio je u srijedu izvještaj o Bosni i Hercegovini u kojem, između ostalog, potvrđuju svoju podršku euroatlantskoj orijentaciji zemlje, ali i oštro osuđuje svaku retoriku mržnje i opstrukciju