Ne pominju se bosanski političari: Imena čelnika Srbije, Hrvatske i Crne Gore u Pandora Papers-u

Ne pominju se bosanski političari: Imena čelnika Srbije, Hrvatske i Crne Gore u Pandora Papers-u

Konzorcij novinara istraživača na temelju podataka iz gotovo 12 miliona dosjea koje su prikupile, podijelili su Pandora Papers u kojima su navedeni finansijski podaci čelnika Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

U dokumentima, koja su u toku godine otkrivali više od 600 novinara u 150 medija u 117 zemalja našli su se srbijanski ministar finansija Siniša Mali, koji je blizak srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću. On je, kako se navodi u dokumentu, kupio 24 luksuzna stana na obali Crnog mora u Bugarskoj ali je i posjedovao dvije off shore kompanije.

Osim Malog, u dokumentima je navedeno i kako je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, skrivao nekretnine koje posjeduje u pet različitih zemalja. U Pandorinim dokumentima, u kojima su razotkrivene tajne finansijske operacije a koje su čelnici provodili putem off-shore tvrtki i prelijevali novac na račune tih tvrtki.  

Dokumenti su otkrili da je Rikardo Fuchs, sin hrvatskog ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, također kupio nekretnine u Hrvatskoj putem tvrtke koju je osnovao na Sejšelima.

Dokumenti koji otkrivaju skriveno bogatstvo i poslove svjetskih lidera, političara i milijardera uključuju detalje o off-shore tvrtkama i račune 35 sadašnjih i bivših državnih čelnika i stotine javnih službenika iz cijelog svijeta.

(balkannews/MiruhBosne)

Previous Treba govoriti o reintegraciji Bosne i Hercegovine pod istim kontekstom kao u Njemačkoj
Next Privrednik iz Sarajeva izgradio džamiju, dao novac za dvije crkve i Jevrejsku općinu

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica pogibije Safeta Zajke zlatnog ljiljana, ratnog heroja i komadanta 2. Viteške motorizovane brigade

Jedan od dvojice heroja odbrane Općine Novi Grad, grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine Safet Zajko poginuo je na današnji dan 1993. godine u operacijama izviđanja na lokalitetu Mijatovića

NAŠI DANI

Azra Zornić, jedna od potpisnica pisma upućenog Blinkenu: Tražimo jednaka prava za sve

Grupa građana BiH i SAD-a uputila je pismo Antonyju Blinkenu, državnom sekretaru SAD-a i kongresmenima, tražeći pomoć u rješavanju ustavnih i izbornih reformi u BiH. Jedna od potpisnica Azra Zornić

BH RAZGLEDNICA

Dan državnosti Bosne i Hercegovine u prepunoj dvorani Španski borci u Ljubljani

Društvo Ljiljan na najljepši moguči način proslavilo Dan državnosti Bosne i Hercegovine u prepunoj dvorani Španski borci u Ljubljani. Ovom prilikom zahvaljujemo se našim prijateljima koji su nam uveličali veče