Ne pominju se bosanski političari: Imena čelnika Srbije, Hrvatske i Crne Gore u Pandora Papers-u

Ne pominju se bosanski političari: Imena čelnika Srbije, Hrvatske i Crne Gore u Pandora Papers-u

Konzorcij novinara istraživača na temelju podataka iz gotovo 12 miliona dosjea koje su prikupile, podijelili su Pandora Papers u kojima su navedeni finansijski podaci čelnika Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

U dokumentima, koja su u toku godine otkrivali više od 600 novinara u 150 medija u 117 zemalja našli su se srbijanski ministar finansija Siniša Mali, koji je blizak srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću. On je, kako se navodi u dokumentu, kupio 24 luksuzna stana na obali Crnog mora u Bugarskoj ali je i posjedovao dvije off shore kompanije.

Osim Malog, u dokumentima je navedeno i kako je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, skrivao nekretnine koje posjeduje u pet različitih zemalja. U Pandorinim dokumentima, u kojima su razotkrivene tajne finansijske operacije a koje su čelnici provodili putem off-shore tvrtki i prelijevali novac na račune tih tvrtki.  

Dokumenti su otkrili da je Rikardo Fuchs, sin hrvatskog ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, također kupio nekretnine u Hrvatskoj putem tvrtke koju je osnovao na Sejšelima.

Dokumenti koji otkrivaju skriveno bogatstvo i poslove svjetskih lidera, političara i milijardera uključuju detalje o off-shore tvrtkama i račune 35 sadašnjih i bivših državnih čelnika i stotine javnih službenika iz cijelog svijeta.

(balkannews/MiruhBosne)

Previous Treba govoriti o reintegraciji Bosne i Hercegovine pod istim kontekstom kao u Njemačkoj
Next Privrednik iz Sarajeva izgradio džamiju, dao novac za dvije crkve i Jevrejsku općinu

You might also like

NAŠI DANI

Komšić i Džaferović uputili čestitku građanima u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović uputili su zajedničku čestitku građanima BiH u povodu 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine te poručili da se

BH RAZGLEDNICA

Dvije hiljade učesnika u defileu povodom Dana nezavisnosti BiH i Dana Blagaja

Gotovo dvije hiljade učesnika defilovalo je od Šehidskog turbeta u Blagaju do Starog ili Stjepan – grada povrh ovog gradića, inače nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, u čast Dana nezavisnosti

NAŠI DANI

Husein ef. Kavazović: Na sceni su populisti koji ugađaju masama

Podjele i populizam prijete da nam nanesu rane koje će biti teško sanirati – izjavio je reisu-l-ulema danas u Sarajevu obraćajući se učesnicima drugog dana predramazanskog savjetovanja koje se održava