Ne prestaje zastrašivanje Bošnjaka u Vlasenici

Ne prestaje zastrašivanje Bošnjaka u Vlasenici

Zastrašivanje Bošnjaka u Podrinju, iznošenjem lažnih optužbi na mnoge koji su se vratili u svoje prijašnje domove, sve više dobija na intezitetu, a posebno kako se počeo stezati obruč oko nekolicine optuženih za teške ratne zločine počinjene na području Vlasenice.

Po oprobanom udbaškom receptu, u akciju lažnih optužbi i sijanja straha među povratnike, posebno, moguće svjedoke na suđenju načelniku Vlasenice Mići Kraljeviću, trenutno su upregnute općinske organizacije i udruženja proistekli iz takozvanog „odbrambeno oslobodilačkog rata“, kao i njihovi „aktivisti“ na terenu. 

Kako je poznato, ova udruženja su trojicu policajaca Muamera Ferhatovića, Rašida Zekića i Elvira Patkovića optužila da isti „obilaze Bošnjake u Vlasenici, pozivaju na rat i ispituju raspoloženje bošnjačkog stanovništva sa namjerom organiziranja i naoružavanja određenih grupa za borbeno djelovanje“, te da je slično djelovanje i „parainstitucionalnih grupa utvrđeno na regiji Birač“.

Ovim povodom jučer se oglasio i ministar MUP-a RS Dragan Lukač, koji je kazao da se “vrše provjere šta se dešavalo“ te da će od provjera na terenu zavisiti njihovi dalji potezi.

Na sve što se događa u ovoj i drugim općinama u Podrinju, reagirao je i potpredsjednik RS Ramiz Salkić ističući da je u Vlasenici 1992. godine, upravo u Policijskoj stanici, bilo mučenje i ubijanje Bošnjaka nakon čega su preživjeli odvođeni u logor Sušica, gdje je veliki broj njih i ubijen.

„Čudi me da Lukač i MUP RS ne istražuju hiljade ubistava Bošnjaka Vlasenice. Ovo je klasičan pritisak i zastrašivanje Bošnjaka, ne samo iz Vlasenice, već i cijelog Podrinja kako bi ponovo napustili svoje domove, a i prestali svjedočiti na suđenjima koja su trenutno aktuelna.

Politika RS već dugo, svojim djelovanjem, uključujući i ove aktivnosti MUP-a, imaju za cilj radikalizaciju Bošnjaka radi opravdavanja svojih budućih  poteza prema bošnjačkim povratnicima“, kazao je za Politicki.ba Ramiz Salkić.

On upozorava da se upravo u MUP-u Vlasenica, treba istražiti na desetine onih koji su na različite načine učestvovali u zločinima nad Bošnjacima 1992. godine, te poziva odgovorne u ovoj instituciji da dokumentira te zločine.

Sudeći po strahovima koji se kontinuirano unose širenjem laži protiv pripadnika Policijske stanice u Vlasenici, te drugih Bošnjaka iz ove i susjednih podrinjskih općina, na sceni je, kako navodi Salkić, „objektiviziranje osjećaja da Bošnjaci ne mogu imati povjerenje u nepristrasno ponašanje MUP-a RS“.

„Naše nepovjerenje u rad policije RS raste iz dana u dan čemu upravo aktivno i ciljano, svojim postupanjem, ta ista policija svakodnevno doprinosi.

Pozivam nadležne državne agencije OSA- u i SIPA-u da se uključe u posljednje događaje u Vlasenici kao i da prate aktivnosti MUP-a RS koje su, bez ikakve sumnje, sve više u funkciji ne samo zastrašivanja već i mnogo gorih postupaka prema Bošnjacima koji žive u ovom entitetu.

Već sad se  može pretpostaviti šta im je krajnji cilj“ ističe Salkić 

Naš portal saznaje da je policajac Rašid Zekić, dva dana prije nego što su boračke organizacije pokrenule javnu hajku na njega, njegove kolege, te druge Bošnjake iz Vlasenice i Milića, Policijskoj stanici čiji je zaposlenik, podnio prijavu protiv njenog komandira Zorana Radivojevića

Kako je naveo, razlozi za podnošenje prijave  su informacije koje je dobio od više lica, da je Radivojević, u mjesecu januaru, pred više osoba „širio neistine“ o tome da Zekić „vrši organizaciju Bošnjaka povratnika“,.

Zekić je u svojoj prijavi, također naveo da je, zbog onog što preživljava zbog lažnih optužbi, dovedena u pitanje sigurnost njega i njegove porodice, pitajući nadležne organe da li , nakon svega „njegova djeca mogu bezbjedno ići u školu“ u Vlasenicu.

Saznajemo, također, da se među onim koji šire neistine o radu policajaca i, uopće,  ponašanju povratnika, nalaze i neki Bošnjaci, bliski aktuelnoj vlasti u Vlasenici, koji ne samo da prate gdje ko i s kim sjedi u kafani, već i ko ide u džamiju, šta vjernici međusobno pričaju, šta govore imami itd.  

Njihova aktivnost posebno je pojačana pred najavljeno suđenje aktuelnom načelniku Vlasenice Mići Kraljeviću i njegovim suoptuženicima, zakazano za 16. februar ove godine.

Previous U Austriji danas stupio na snagu zakon o obaveznoj vakcinaciji
Next Draginja Vuksanović - Stanković: "Srpski svet" je poražen u Crnoj Gori!

You might also like

NAŠI DANI

IGK: Nezavisna i suverena država BiH rezultat patriotske borbe pripadnika Armije BiH

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida, Kanada povodom 23. godiišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine… Danas, na godišnjicu osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine {RBiH}, Institut za istraživanje genocida,

NAŠI DANI

Za 18 mjeseci magistrala do jedinog bosanskog grada na Jadranu

Povezivanje magistralnom cestom Neuma, jedinog bosanskohercegovačkog grada na moru, sa ostatkom zemlje, bit će završeno za 18 mjeseci, kazao je jučer za “Dnevni avaz” Ljubo Pravdić, direktor “Cesta FBiH”. Dovršeno

RIJEČ

Praznik u Vrbanjcima: Bitka za bosanski jezik i(li) za čast civilizacije

Da li iko može zamisliti tu snagu, taj bunt, koji raste u ovoj djeci, uvjerenoj da su upravu. Ta snaga je još veća, ona je civilizacijskih razmjera, jer ih njihovi